Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podział na grupy
Autor Wiadomość
ala.forum 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 76, Wysłany: 2010-01-13, 11:52   

niestety nie pociesze cię, w związku z wejsciem nowej podstawy programowej w klasach I gimnazjum jest obowiazek podzialu uczniow pod wzgledem poziomu zaawansowania.
masz tego pecha, ze trafila ci grupa podstawowa i faktycznie prawdopodobnie w kazdej szkole jest tak, ze jest to "zbieranina" najslabszych a co za tym często idzie dzieci z problemami wychowawczymi. u mnie w gimnazjum sa 3 grupy- podstawowa, sredniozaawansowana i zaawansowana. cale szczescie trafila mi sie zaawansowana wiec moge z nimi zrobic duzo wiecej i oni sami wiecej oczekuja. niestety problem z zachowaniem na lekcji tez mam, ale mysle ze nie taki wielki. teraz po I sem bedziemy robic przegrupowanie, gdyz niektorzy sobie u mnie nie radza i ida grupe niżej, a ci ktorzy sobie radzą w innych grupach bardzo dobrze idą do mnie.
mysle ze nie da rady powrocic do normalnych klas gdyz podzial jest wymogiem i trzeba go przestrzegac...
niestety jak z kazdymi zmianami jest baaardzo duzo niedopatrzen.
np. nie wiadomo czy na swiadectwie bedzie napisane w jakiej grupie znajdowalo sie dzuiecko noi oczywiscie dostateczny na koniec roku w grupie zaawansopwanej nijak sie ma do dostatecznego w grupie podstawowej.... niestety ocena ocenie bedzie nierowna, ale nie mamy na to wpływu. ja nie moge swoim uczniom postawic samych celujących tylko dlatego ze sa w zaawansowanej grupie, duzo od nich wymagam i czasami sie buntuja bo przeciez w grupie podstawoej za samo przeczytanie kilku zdan maja 6 a u mnie trzeba przeczytac i jeszcze odpowiedziec na pytania do tesktu ( bo ja stawiam ocene za rozumieniue tekstu czytanego a nie samo przeczytanie)
druga sprawa do dzienniki - dano nam oddzielnie dzienniki i niestety jestem zzmuszona wpisywac oceny dwa razy- najpierw do mojego dziennika, potem przepisywac oceny do trzech roznych dziennikow dzieciom z mojej grupy. nie wyobraam sobie sytuacji gdzie w gimnazjum :cry: jest np 10 oddzialow klas pierwszych i wtedy nauczyciel ma z kazdej klasy od a do j uczniow. jest zmuszony wziac wsztskie 10 dziennikow , odszukac swoich uczniow i wstawic im oceny - masakra...
kolejna sprawa wpisywanie tematow- u nas tematy wpisujemy tylko do dziennikow naszych. w dziennikach klas nie ma wpisanych tematow z jez angielskiego, przez co pewnie wychowawcy maja problem z podliczeniem frekwencji... totalny burdel za przeproszeniem. a dzuienniki ktore dostalismy sa okropne i nic mi sie tam nie mieści...
jakbys miala jeszcze jakies pytania, daaj znac

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 77, Wysłany: 2010-01-15, 16:43   

Z podziału na grupy zaawansowane i podstawowe korzystam od kilku lat. Zanim jeszcze MEN to zadekretował. Sobie chwalę. Dla rozwiania watpliwości pracuję w wiejskim zespole szkół SP i Gim.

Cytat:

Wolałabym aby pozostały normalne klasy,zwłaszcza, że przez ten semestr sprawę zagłaskiwano, mam wrażenie że nie wierzyli mi, że jest aż ta źle. Gdyby były klasy miałabym taki sam zestaw osób jak i inni nauczyciele przynajmniej łatwiej byłoby mi się przebić z problemami bo inni mieliby podobne.

Kumulacja silnych charakterów to niechybnie kłopoty. jesteś pedagogiem i musisz pokazać kto jest przewodnikiem stada. Odsyłam do teamtów o problemach wychowawczych. Nalezy o problemie rozmawiać z wychowawcami, pedagogiem szkolnym i sama dyrekcją. Kwestie wychowawcze to nie walka samotnego szeryfa, ale szeroka koalicja.

Normalne klasy to równanie do tych lepszych czy tych słabszych?

ala.forum napisał/a:
niestety ocena ocenie bedzie nierowna, ale nie mamy na to wpływu. ja nie moge swoim uczniom postawic samych celujących tylko dlatego ze sa w zaawansowanej grupie, duzo od nich wymagam i czasami sie buntuja bo przeciez w grupie podstawoej za samo przeczytanie kilku zdan maja 6 a u mnie trzeba przeczytac i jeszcze odpowiedziec na pytania do tesktu ( bo ja stawiam ocene za rozumieniue tekstu czytanego a nie samo przeczytanie)

trudno się dziwić, ze sie buntują. Czy ty byś się nie buntowała gdyby stażyści otzrymywali większą pensje niż ci co pracuja od kilku lat i zajmujacy się kilkoma dodatkowymi projektami gdy stażysta tylko robi swoje pensum?

Naturalnym zachowaniem jest, że uczniowie będą chcieli być w grupie podstawowej. Zaawansowanie nie daje im w tej chwili zbyt wiele. Perspektywa kilkuletnia jest dla nich abstrakcyjna i niewiele znaczy.

W grupie zaawansowanej i podstawowej realizuje ten sam materiał. Zmieniam metody i rozszerzam jedynie niektóre aspekty tym zaawansowanym. Przecież egzamin będą pisać ten sam.
Wiem, ze niektóre tematy z zaawansowanymi zrobię w godzinę, a podstawowi potzrebują dwie albo trzy. Wtedy zaawansowani maja premię i lekcje o kulturze, projekty poszerzające słownictwo, karaoke, filmy po angielsku, piosenki, drama, turnieje. To wszystko jest ponad normę. Za to oceniam szóstkami wszak zrobili coś ponad normę.

edzia 

Post nr 78, Wysłany: 2010-01-15, 18:48   

Może się na tym nie za bardzo znam, ale uważam, że gdyby nie było tego podziału na grupy wg stopnia "zaawansowania", to te dzieci uczyłyby się tego samego, według tych samych wymagań, na piątkę musiałyby umieć to samo, na dopa też, bo przecież uczyłby ich ten sam nauczyciel. Te dzieci uczyły się do tej pory w podstawówkach tego samego, w tym samym najczęściej wymiarze godzin, są więc na tym samym poziomie zaawansowania. I tego trzeba by się chyba trzymać.

Podział na grupy (uważam, że sensowny) ma jedynie ułatwić pracę nauczycielowi (no, jednemu ułatwia, drugi zaś ma gorzej, bo musi więcej ich nauczyć). Zdolniejszym uczniom ma ten podział umożliwić lepszą naukę, niespowalnianą przez jednostki słabsze, a nie umożliwiać słabszym uczniom otrzymanie lepszych ocen za dużo niższe wymagania. W obu grupach piątkę powinno się dostawać mniej więcej za to samo (tak, jakby uczył je ten sam nauczyciel), jedynie w tej lepszej grupie łatwiej jest zdobyć piątkę (bo tamtejsi systematycznie pracowali i pracują, nadrabiali zaległości i ich teraz nie mają, pilnie się uczyli lub są zdolniejsi), a w słabszej grupie trudniej o tę piątkę. Ale obie piątki mają (powinny mieć) tę samą wartość, uważam.

Poza tym obowiązuje teraz obie grupy, zdaje się, ta sama podstawa programowa, obie będą w przyszłości zdawać taki sam egzamin gimnazjalny.

Dlatego uważam, że należy stawiać obu grupom jednakowe (w miarę) wymagania na poszczególne oceny, różnicowane jedynie tym, co zawsze różnicuje wymagania różnych nauczycieli.

Uważam też, że samo nazewnictwo tych grup (zaawansowana, podstawowa) nie jest chyba adekwatne. Teoretycznie obie grupy uczyły się bowiem tego samego w podstawówkach, więc są na tym samym poziomie zaawansowania, jednak na różnym poziomie osiągnięć.

vuem 

Post nr 79, Wysłany: 2010-01-15, 20:48   

Pamiętaj, że dzieci mogą zaczynać naukę w twojej szkole z różną "pozycją startową".
Do klasy pierwszej gimnazjum mogą trafić dzieci, które nigdy wcześniej się danego języka nie uczyły oraz te, które mają za sobą kilka lat nauki.

Uczą się też poza szkołą - szkoły językowe, lekcje indywidualne, mają rożne predyspozycje, dlatego też i różne potrzeby.

Nudzenie się na zajęciach w grupie o zbyt niskim poziomie jest równie złe jak trafienie do grupy o poziomie zbyt wysokim.
Zdolny uczeń posiadający jakąś już wiedzę, a zmuszony do pracy w grupie, która zaczyna "od zera" jest w ten sposób krzywdzony.

No i nauka szkolna nie ma jedynie na celu przygotowania do konkretnych egzaminów.

Nauka ta ma na celu rozwijanie umiejętności oraz zdobywanie nowych, bardziej zaawansowanych w stosunku do już posiadanych.

Inaczej mówiąc, górnym pułapem naszych zamierzeń nie musi być poziom egzaminu gimnazjalnego, czy maturalnego.

Co do ocen, to oceniaj postępy, prace wykonaną, a nie wynik zunifikowanego egzaminu. Wtedy zobaczysz, że otrzymanie oceny dobrej jest równie łatwe / trudne, bez względu na przynależność do takiej czy innej grupy...pod warunkiem, że dopasowanie uczniów zostało przeprowadzone właściwie.

Inaczej należałoby zrezygnować z jakichkolwiek wymagań w stosunku do np. uczniów z poziomu FCE, gdy zdecydują się na poziom podstawowy matury, bo w rekrutacji im to wystarcza, należałoby zrezygnować z nauczania przedmiotów, których w ogóle nie ma wśród wybranych na egzamin

Mam wrażenie, że patrzysz na problem podziału na grupy przez pryzmat "grzeczności" tych lepszych i słabszych uczniów.
Lepszy uczeń = grzeczny uczeń, słaby uczeń z grupy podstawowej = kłopoty.

Sądzisz, że taki "łobuziak" będzie nagle aniołkiem, gdy znajdzie się wśród prymusów?
Czy sądzisz, że rozrabianie jest domeną uczniów na niższym poziomie zaawansowania?

Pozdrawiam:)

torbacz 

Post nr 80, Wysłany: 2010-02-02, 23:40   

Zadowoleni z pracy w grupach w gimnazjum napiszcie jak macie to zorganizowane przez szkołę? Już widzę, że u nas lepiej byłoby stworzyć grupę pośrednią pomiędzy zaawansowaną i podstawową. Ale przypuszczam, że nic z tego: dyrekcja nie dostanie na to finansów i braki w kadrze. Już nam zapowiedziała, że musimy sie zmieścić w tej ilości godzin. Ale piszcie piszcie. Może coś się z tego urodzi...

Yoka 

Post nr 81, Wysłany: 2010-02-03, 08:27   

u nas na dzień dobry w klasach pierwszych diagnoza wstępna - czyli nic innego jak placement test dostosowany do podręcznika, który wybraliśmy dla klas pierwszych.

Dzielimy każdą klasę na 2 grupy zgodnie z wynikami, gr. nie muszą być równe, np. w jednej klasie mamy gr. 16-os i 9-os.

I są 2 różne poziomy. Nie zdarzyły nam się w tym r.szk. inne niż jedna gr. ucząca się części 1 danego podręcznika, druga gr. z części 2.

I to wszystko.

torbacz 

Post nr 82, Wysłany: 2010-02-03, 14:46   

Ja nie brałam udziału w podziale na grupy. Natomiast w nich uczę. Każda z grup to w zasadzie klasa, bo 20 osób, czy to w podstawowej, czy w zaawansowanej. Tyle samo uczniów mają klasy na pozostałych lekcjach. Zbijające z nóg jest to, że trzeba pracować w tak dużej grupie, gdy jakieś 2/3 z tych uczniów ma opinie z poradni i widać, że około połowa z nich wymagałaby wyjątkowo wnikliwego(o ile takie słowo istnieje)zajęcia się nimi. A do tego wszystkie te problemy z uzupełnianiem dzienników: u nas nawet trzech nauczycieli uczy w jednej klasie w jednym czasie. Bajzel gwarantowany. Czy ktoś ma podobnie? Jakie macie doświadczenia? Jeszcze poproszę o info jak to u was w szkole zorganizowali i jak to działa.

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 83, Wysłany: 2010-02-13, 10:23   

Cytat:
Zbijające z nóg jest to, że trzeba pracować w tak dużej grupie, gdy jakieś 2/3 z tych uczniów ma opinie z poradni i widać, że około połowa z nich wymagałaby wyjątkowo wnikliwego(o ile takie słowo istnieje)zajęcia się nimi.

Powiedz to nauczycielom, którzy nie mają podziału na grupy i takie sytuacje to dla nich normalka. Na dodatek tych niepełnosprytnych mają wymieszanych ze zdolnymi i w klasie ich mają 30+.

Cytat:
Bajzel gwarantowany.

Skoro tak to należy zgłosić dyrekcji o mankamentach takiego systemu i wypracować inny w przyszłym roku. Dyrekcja odpowiada za bajzel.

U mnie sa po dwa oddziały jednego rocznika, więc podział jest dość przejrzysty.

Odpowiedz do tematu