JS31
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2011-07-30, 22:07 Pomysły na zajęcia dodatkowe
Witam,
Wiem, że trwają jeszcze wakacje.... ale może ktoś tu zajrzy i podzieli się swoimi pomysłami. Co według Was można zaplanować na zajęcia dodatkowe - tzw. kółka z języka angielskiego? Mile widziane pomysły zarówno dla uczniów szkoły podstawowej, jak i gimnazjum.
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 24 Dołączyła: 19 Sie 2010 Posty: 217 Skąd: mazowieckie
Post nr 2, Wysłany: 2011-07-30, 22:28
Hmm, jeśli ktoś ma jakieś kreatywne pomysły, to ja również bardzo chętnie.;)
Bo u mnie to generalnie - zajęcia wyrównawcze, koło dla zainteresowanych, przygotowanie do egzaminu (choć póki co nie miałam nic takiego, koleżanki od angielskiego - owszem)
Natomiast - co do samego koła zainteresowań - u mnie w szkole funkcjonuje koło teatralne (prowadzi nauczycielka j. angielskiego właśnie). Uczniowie przygotowują liczne przedstawienia z różnych okazji - często typowo angielskie - Halloween, dzień św. Patryka, dzień westernu, itd. Czasem są to programy szkolne na różne akademie, np. mieliśmy jasełka w j. angielskim czy Walentynki. Wiem, że uczniowie się w to bardzo chętnie angażowali, nawet ci słabsi albo będący trochę na marginesie danej klasy. Brali udział w lokalnych konkursach, jeździli z przedstawieniami do przedszkoli i szkół podstawowych.
Osobiście też chciałabym zaplanować jakiś ciekawy program koła, żeby coś interesującego porobić z uczniami, zająć ich czymś, tak, aby to nie była tylko sama teoria czy nauka. Drugie koło teatralne - trochę bez sensu, zresztą mnie chyba do końca to nie pociąga, nie na tyle, abym to mogła dobrze koordynować, bo żadna ze mnie aktorka czy scenarzystka.;)
_________________ „Większość nauczycieli traci czas na zadawanie pytań, które mają ujawnić to, czego uczeń nie umie, podczas gdy nauczyciel z prawdziwego zdarzenia stara się za pomocą pytań ujawnić to, co uczeń umie lub czego jest zdolny się nauczyć”. Albert Einstein
deutsch
Wiek: 25 Dołączył: 30 Lip 2010 Posty: 14 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 3, Wysłany: 2011-07-30, 23:20
Witam,
ja też właśnie zastanawiam się nad ciekawymi pomysłami na zajęcia pozalekcyjne w gimnazjum. Na razie prowadziłem zajęcia wyrównawcze, a od września zamierzam prowadzić także kółko. Myślałem właśnie o przygotowaniu jakiegoś krótkiego przedstawienia. Szczerze powiedziawszy uczę od niedawna i nie mam zbyt dużo doświadczenia w tej kwestii. Może ktoś z Was przygotowywał jakieś przedstawienia z gimnazjalistami? Są to uczniowie, którzy naukę niemieckiego rozpoczęli w gimnazjum.
Macie jakieś pomysły na przygotowanie Dnia Języków? Organizował ktoś z Was coś specjalnego na ten dzień?
Wiek: 24 Dołączyła: 19 Sie 2010 Posty: 217 Skąd: mazowieckie
Post nr 4, Wysłany: 2011-07-31, 10:12
No właśnie - dzień języków obcych - to już we wrześniu trzeba przygotować. W ubiegłym roku było u nas skromnie - przygotowane tylko przez jedną anglistkę - mieliśmy wystawę dot. dlaczego warto uczyć się języków + trochę prac plastycznych.
W tym roku może ja bym coś zrobiła, tylko nie mam pomysłu...ale od czego jest internet - dziś poszukam jakichś inspiracji;)
Sama pamiętam, gdy ja chodziłam do gimnazjum, dzień języków obcych był następujący: każda klasa miała jakieś państwo europejskie i 1) trzeba było przygotować stoisko danego państwa (czyli ładna dekoracja) + typowe danie z kuchni danego kraju. 2) przygotować strój typowy lub kojarzący się z danym krajem i był pokaz mody 3) coś w rodzaju mini playback show - piosenka z danego kraju, w danym języku i ktoś udawał piosenkarza;)
Tylko całość to dość duże przedsięwzięcie, wymaga też zaangażowania wychowawców.
_________________ „Większość nauczycieli traci czas na zadawanie pytań, które mają ujawnić to, czego uczeń nie umie, podczas gdy nauczyciel z prawdziwego zdarzenia stara się za pomocą pytań ujawnić to, co uczeń umie lub czego jest zdolny się nauczyć”. Albert Einstein
mgosiak
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 5, Wysłany: 2011-08-03, 11:26
No właśnie z tymi zajęciami dodatkowymi zawsze jest problem. Niby mamy sami możliwość wyboru, ale u nas i tak zawsze są to albo zajęcia wyrównawcze albo przygotowujące do egzaminów.
Wiem, że moje koleżanki prowadzą jeszcze w ramach art. 42 zajęcia z uczniami którzy biorą udział w projektach typu eTwinning itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum