magdalenkajulia
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 32 Dołączyła: 15 Cze 2010 Posty: 61 Skąd: zachodniopomorskie
Post nr 121, Wysłany: 2010-09-17, 14:52
Jolly Roger masz mnie chyba za jeszcze większą "blondynkę" i ignorantkę niż faktycznie jestem.
to chyba oczywiste, że dotarłam do tego dokumentu. zastanawiam się jednak, czy nauczyciele nie zaczynają powoli przypominać studentów medycyny ze sławetnego dowcipu: gdy każe się studentom wykuć na pamięć książkę telefoniczną, studenci większości kierunków pytają "po co?", a studenci medycyny: "na kiedy?".
ja naprawdę mam co robić popołudniami i ostatnią rzeczą, jaką chciałabym robić, jest wpisywanie jakichś bzdetnych numerków. argument o wgryzaniu się w npp jakoś do mnie nie przemawia... chociaż akurat npp łatwiej mi nanieść na plan wynikowy, ale w tych standardach, to prawie wszędzie wychodzi 5.1. a co mi tam! polemizować ze mną i tak nikt nie będzie, bo to moja subiektywna interpretacja. poza tym nikt w to nawet nie zajrzy, wrzucą to w ciemny kąt archiwum, i tyle. do d... taka robota.
To wpiszże numerki z lotka metodą ruchów konika szachowego i miej to z głowy.
Czy tak inteligentny człowiek i wykształcony jak nauczyciel nie potrafi poradzić sobie z problemem nikomu-niepotrzebnej-i-przez-nikogo-nie-czytanej-dokumentacji?
magdalenkajulia
Wiek: 32 Dołączyła: 15 Cze 2010 Posty: 61 Skąd: zachodniopomorskie
Post nr 123, Wysłany: 2010-09-17, 16:02
vuem napisał/a:
To wpiszże numerki z lotka metodą ruchów konika szachowego i miej to z głowy.
Czy tak inteligentny człowiek i wykształcony jak nauczyciel nie potrafi poradzić sobie z problemem nikomu-niepotrzebnej-i-przez-nikogo-nie-czytanej-dokumentacji?
sensation1
Wiek: 30 Dołączyła: 16 Lip 2009 Posty: 27 Skąd: wielkopolskie
Post nr 124, Wysłany: 2010-11-22, 16:02 wymagania edukacyjne 1-3 Incredible English
witam
mam problem z interpretacja planu wynikowego Incredible English2 (choć w innych podr może tez tak jest)
mianowicie - są kolumny Tematyka oraz zakres materiału: dom
Wymagania podstawowe np. Uczeń:
• powtarza nazwy mebli table, bed, chair, cupboard, cushion, rug, shelf, box
• odnajduje meble na obrazku na podstawie nagrania
• powtarza za nagraniem słowa piosenki Hey ho, this is my treehouse
• dopasowuje nazwy mebli do obrazków
Wym.ponadpodstawowe Uczeń:
• wymienia nazwy mebli
table, bed, chair, cupboard, cushion, rug, shelf, box
• śpiewa piosenkę
Hey ho, this is my treehouse
Czyli jeśli uczeń powtórzy (nie wiem czy za nagraniem czy za n-lem?) te nazwy to dostanie 5 bo to jest wymaganie podst
a uczeń który wymieni nazwy mebli z pamięci to dostanie 6 bo to jest Ponadpodstawowy wymóg wg autorki podręcznika?
bo już się pogubiłam w tych kryteriach.....
na dodatek na koniec każdego działu jest podsumowanie co na jaka ocenę uczeń powinien znać i jest
na bdb "uczeń np.
• wymienia wszystkie poznane nazwy mebli i przedmiotów domowego użytku
• płynnie czyta mebli i przedmiotów domowego użytku
a na celującą
"Uczeń wykazuje znajomość materiału większą od wymagań na ocenę bardzo dobrą. "
nie wiem jak to wytłumaczyć rodzicom..... czyli te nowe słówka ma używać w kreatywny sposób? ale jak uczeń 2 klasy może znaleźć jakieś nowe zastosowanie takich słówek?
To co jest wymogiem autorki podręcznika nie musi byc wymogiem nauczyciela.
Nie wyobrażam sobie, by uczeń - bez względu na poziom, czy wiek - otrzymał ocenę bardzo dobrą, gdy tylko i wyłącznie potrafi powtarzać.
Sama określ jak wiele oczekujesz od swoich uczniów, określ sobie wymagania na poszczególne oceny i "zsynchronizuj" to z wso.
Co do celującej, to wso też może coś na ten temat wspomina, a jeśli nie, to moim zdaniem należy tu wziąć pod uwagę bardzo dobre wyniki ucznia w zakresie materiału obowiązkowego dla wszystkich uczniów + dokonania ponad to i/lub udział w konkursach, choć w zależności od wieku uczniów mniej lub bardziej swobodnie tę wyjątkowa ocenę się stosuje.
sensation1, Sama ustalasz ramy co na jaką ocenę. Nie bardzo widzę różnicę w stwierdzeniu :
• dopasowuje nazwy mebli do obrazków
a
• wymienia nazwy mebli
chyba, że wymienia bezmyślnie, ale wtedy dziwne, że pierwsze jest w wymaganiach podstawowych, a drugie w ponad.
Poza tym jakby chciał być skrupulatny to zapytałbym co to za mebel cushion.
Wskazówki podręcznikowe to tylko wskazówki. Sama sobie ustalasz zakres słownictwa, bo podręcznik to pewien fundament, a ty możesz to rozbudowywać (nawet powinnaś)
Jeśłi uczeń wychodzi poza ramy tego co było na lekcji to wtedy jest kandydatem do oceny celującej.np opisujecie salon, a on obok znanych słówek zauważył fireplace czy curtains to docenić go szóstką
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum