KropkaFE
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 25 Dołączyła: 04 Lip 2010 Posty: 3 Skąd: mazowieckie
Post nr 1, Wysłany: 2010-07-17, 11:36 Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Witam wszystkich!
Szukając tematu na forum nie trafiłam na żadne posty które pomogłyby mi w rozwiązaniu problemu z przygotowaniem ucznia do egzaminu gimnazjalnego z Angielskiego. Udzielam korepetycji i zgłosiła się do mnie Mama z Synem (obecnie III klasa gim) twierdząc ze Syn potrzebuje jedynie powtórki materiału (w szkole 4-5 z ang) a tu się okazało po I lekcji ze Syn ledwo co potrafi powiedzieć zdanie proste nie wspominając już o sztuce pisania bądź rozumieniu tekstu czytanego.
Chciałam zapytać o poradę odnośnie podręcznika, który pomógłby mi w nadrobieniu zaległości i usystematyzowaniu wiedzy do Egzaminu (jeśli taki w ogóle istnieje)...
Przyznam że pierwszy raz mam taki problem dlatego bardzo proszę o poradę...
Pozdrawiam
ja w przygotowaniu uczniów do egzamin korzystam z repetytorium longmanowskiego, ewentualnie wyszukuje jakieś konkretne zadania w innych źródłach, głownie jednak Longman:)
Post nr 3, Wysłany: 2010-07-18, 16:10
Jeśli chodzi o przygotowanie do egzaminu to jasne że repetytorium (ma je już prawie każde wydawnictwo) Jeśli chcesz dodać mówienie to polecam Oxford.
Ale najlepiej przejdź się do księgarni językowej - pooglądaj, porównaj i wybierz to, co ci się najbardziej spodoba i z czym ten twój uczeń sobie poradzi.
Longman jest ambitny (dużo ćwiczeń) macmillan - przejrzysty - średnio trudny, Edgard - fajne testy (tematyczne) + osobne repetytorium (ostatnio mieli fajną promocję na stronie)
ala.forum
jesli chodzi o samo przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego to nie ma tam pisania ani mowienia, wiec chyba dobrze skupic sie na typoych zadaniach egzaminacyjnych.
ale ja polecalabym jednak pouczyc tego czworkowo-piatkowego ucznia mowic, bo to chyba najwazniejsze w znajomosci jezyka obcego
jesli chodzi o repetytorium to tak jak wyzej:
longman- dosc trudny, zaawansowane slownictwo jak na przecietne gimnazjum
macmillan- srednio trudny
express publishing - zbyt latwy
reszty nie znam
KropkaFE
Wiek: 25 Dołączyła: 04 Lip 2010 Posty: 3 Skąd: mazowieckie
Post nr 5, Wysłany: 2010-07-20, 20:36
Dziękuje za odpowiedzi, właśnie zamówiłam repetytorium wiec bierzemy się do roboty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum