No biorąc pod uwagę jak często z nich się korzysta, to ma .... niewielkie raczej znaczenie;)
Przecież, to co jest przydatne w codziennej pracy, np. dla nauczyciela nie będącego egzaminatorem - sposób oceniania, mieści się na kilkunastu stronach.
Połowa książki, to przykładowe arkusze, reszta to zakres słownictwa i materiału gramatycznego, jakie obowiązują i trochę informacji ogólnych.
No ale Twój wybór oczywiście.
Popytaj najpierw znajomych, może w ich szkole mają jakiś "wolny"
cashmere_me
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 20, Wysłany: 2010-09-10, 16:16 repetytorium maturalne
Jak w temacie- które repetytorium maturalne polecacie? Mam Macmillana i jestem zadowolona, ale to matura podstawowa, a mi zależy na wyższym poziomie. Longman?
Po pierwsze żadne repetytorium nie "pracuje samo", więc ten sam efekt można osiągnąć z każdym, zależy to od tego jak nauczyciel użyje tego repetytorium.
Zależy to też od grupy - jej dyscypliny, poziomu itd.
Osobiście polecam Oxford. W wersji "rozszerzonej" o Extendera w tym wypadku.
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 23, Wysłany: 2010-12-04, 09:25
Słuchajcie, jakie pozycje możecie polecić do kompleksowego przygotowania do matury podstawowej i rozszerzonej z angielskiego ? Ja pracuję na Matura Companionie i Revise For Matura z Macmillana.
Jest kilka pozycji, zależy od gustu nauczyciela i sposobu prowadzenia powtórki.
Ja korzystam z Oxfordu i sobie chwalę. Nie bez znaczenia jest fakt, że skompletowałem sobie sporo materiałów dodatkowych, ściągawek i innych wszelkiej maści dodatków pod te podręczniki
Dobrze jest mieć powtórkę słownictwa i równolegle ćwiczenia poszczególnych zadań egzaminacyjnych. Dzięki temu realizuje się daną tematykę kompleksowo.
Companiona nie polecam (czasem sięgam po poziom rozszerzony, ale raczej jako źródło pracy domowej lub pojedynczych ćwiczeń dla urozmaicenia), bo powtórkę słownictwa realizuje tylko praktycznie na bazie readingów, a jedynie w części ustnej jest to materiał pogrupowany wg tematów. Egzamin pisemny to mieszanina tematów wg poszczególnych rodzajów zadań.
Dobrze jest, gdy skoro już uczeń słownictwo w danym temacie przyswoił/powtórzył, powinien móc sprawdzić się w dyskusji, argumentacji, prezentowaniu tematów w formie ustnej i pisemnej.
Moim zdaniem lepiej się sprawdza kompleksowe ćwiczenie, tak jak robi to np. Oxford...choć mam pod ręką też parę innych.
TeachinAdddict
Wiek: 24 Dołączyła: 06 Gru 2010 Posty: 2 Skąd: wielkopolskie
Post nr 25, Wysłany: 2010-12-06, 13:32
Hej kochani!
mam problem poniewaz chce nauczyc jezyka starsza osobe od podstaw, macie moze jakas wskazowke co do podrecznika ktory by byl o tematyce interesujacej taka osobe jak i na niskim poziomie jezykowym
pozdrawiam!
TeachinAdddict
Wiek: 24 Dołączyła: 06 Gru 2010 Posty: 2 Skąd: wielkopolskie
Post nr 27, Wysłany: 2010-12-09, 07:24
dzieki to ułatwia sprawe:)
moze jakis link na download ??
cashmere_me
Post nr 28, Wysłany: 2011-01-15, 10:37 O maturze jeszcze raz
Mam na korkach chłopaka (2 klasa liceum), który w szkole przerabia obecnie Matura Solutions upper-intermediate. Nie bede powielac tegoż podręcznika na moich zajęciach, więc rozglądam się za czymś innym. Niestety, Matura Masters Macmillana kończy się na poziomie intermediate, a przecież nie będziemy się cofac. Myślałam nawet o jakimś podręczniku do FCE albo ACE, ale jednak taki typowo maturalny podręcznik jest tworzony pod kątem matury właśnie, więc pewnie jest bezpieczniejszy. Możecie polecic coś na poziomie upper-intermediate i jednoczenśnie stworzonego typowo jako pomoc do matury?
Materiały FCE i CAE możesz z powodzeniem wykorzystać. Jedynie "maturalne" spojrzenie na writing, no i głównie speaking jest wskazane. Pewne korekty wskazówek i wytycznych oraz sposobu oceny i po ptokach.
Typową pomocą to jest repetytorium. Jeśli potrzebujesz tradycyjnego podręcznika, to dobierasz sobie dowolny, a jedynie sposób realizacji materiału i wpajane delikwentowi praktyczne umiejętności egzaminacyjne kształtujesz wg wymagań CKE.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum