Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
repetytorium maturalne
Autor Wiadomość
Joanna1

Post nr 1, Wysłany: 2008-01-31, 22:39   matura angielski podreczniki

jestem nauczycielem na stazu i mam pewnien problem chodiz o to ze dostalam 3 klasy i mam je przygotowac do matury (a tak w ogole to chyba nie powinnam ich uczyc no ale nie o to tu chodzi) chcialabym wiedziec z jakich podrecznikow kozystacie przygotowujac do matury?

ala.benz25

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 2, Wysłany: 2008-02-02, 10:39   

Hej,
Ja też bylam w takiej sytuacji- ja mialam zastepstwo za nauczycielkę w zeszlym roku, z drugim semestrze. Dali mi 3 klasy liceum i 4 technikum, noi musialam jakos temu podolas. Oto ksiazki ktore ci polecam:
Typowy podrecznik uwazam najlepszy przygotoujacy do matury to
1. MATURA SUCCESS wydawnictwo Longman, ( autorzy: Carr, Parsons) ale ta ksiazke polecam wprowadzic od pierwszej klasy od poziomu elementary, ale sa tezze poziomy tego podrecznika
2. Matura z języka angielskiego, repetytorium, wydawnicto Longman ( autorzy: Sikorzyńska, Mrozowska, Misztal). W tym repetytorium znajdziesz naprawde bardzo duzo przydatnych ćwiczen. ( plyta z nagraniami jest w komplecie)
3. MATURA , REPETYTORIUM Z TESTAMI. JESYK ANGIELSKI : POZIOM PODSTAWOWY. Wydawnictwo Macmillan, autorzy: Rosińska, Mędela. ( 3 plyty sa dolaczone do ksiazki) . To chyba najlepsze, wg mnie repetytorium na rynku.
Życze miłej wspolpracy z maturzystami :)
Ala

Joanna1

Post nr 3, Wysłany: 2008-02-02, 17:59   

dzieki

[uczeń]Schmett 

Post nr 4, Wysłany: 2008-09-28, 09:54   Zeszyt maturalny

Mam nadzieję, że dobre miejsce wybrałam. Przeszukałam forum i wydawało mi się najbardziej odpowiednie.

Jestem w pierwszej klasie liceum. Zamierzam zdawać maturę z niemieckiego, jednak wiem, że podręcznik "Hier und da" niezbyt mnie do tego przygotuje. Moje pytanie to przede wszystkim: Jaki poziom zaawansowania należałoby osiągnąć, by brać się za maturę rozszerzoną (i jak najlepiej sprawdzić, jaki ja mam poziom)? Kupować zeszyt maturalny z Hier und da, czy może coś innego (przeglądałam już kilka pozycji i najsensowniejsze wydawały mi się te z Langenscheidta)? Czy może też poczekać i dopiero w trzeciej klasie się tym przejmować (jak sugeruje mi rodzina)?
Mam nadzieję że Wy, drodzy nauczyciele, pomożecie mi, lekko zdezorientowanej... ;)

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka

Post nr 5, Wysłany: 2008-09-28, 10:11   

Ja nie pomogę, bo na tym się nie znam.
Ale cieszę się, że mamy dojrzałą, poważnie myślącą o przyszłości młodzież. W klasie trzeciej to już zbyt późno, żeby myśleć o przygotowaniu się do matury w zakresie rozszerzonym.

nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 6, Wysłany: 2008-09-28, 10:55   

Malgala ma rację.trzeba brać się za naukę już teraz.Jeżeli faktycznie chcesz zdawać maturę z niemieckiego na poziomie rozszerzonym i jeżeli masz tylko możliwości finansowe to najlepiej zapisz się na jakiś kurs przygotowujący do matury do szkoły językowej lub poszerz swój niemiecki na lekcjach prywatnych i oczywiście sama musisz dać z siebie wszystko aby jak najlepiej zdać.Powodzenia!

[uczeń]Schmett 

Post nr 7, Wysłany: 2008-09-28, 11:25   

Do szkoły językowej się wybieram, jednakże dopiero od drugiej klasy - teraz niezbyt mogłam sobie na to pozwolić. Na szczęście język niemiecki to mój konik i sama sobie robię różne testy, żeby nie zapomnieć o wszystkim, czego do tej pory się nauczyłam :D
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

[student]maagdaa 

Przedmiot nauczania: jęz. niemiecki
Post nr 8, Wysłany: 2008-09-28, 19:33   

Ja też proponuję lekcje prywatne bądź kursy przygotowujące. Póki co sama mozesz się przygotowywać. Albo właśnie z langenscheidta (trening maturalny) albo z wyd. hueber (słownictwo maturalne, zestawy). Poza tym w internecie jest pełno róznych testów, gramatyki. Coś dla siebie znajdziesz na pewno. Powodzenia :)

bkonradek 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 9, Wysłany: 2008-11-07, 12:54   

Ja polecam repetytorium maturalne z lektorklettu, według mnie dość dobra pozycja, bardzo przyjemnie mi się z niej uczy. Jedyną rzecz jaką bym zmienił w tej książce, to tematy do ustnej matury, bo według mnie nie są one zbyt dobre.
do powtórzenia gramatyki jest też dobre repetytorium gramatyczne również z wydawnictwa lekorklett.
Czasem moim uczniom kseruję teksty z repetytorium maturalnego z wagrosu, bo są tam niekiedy ciekawe podpunkty do dyskusji.
Ogólnie nie polecam książek z wyd omega, chociaż są osoby, które je lubią. Ja osobiście do nich nie należą, gdyż nie uczy mi się dobrze z tych podręczników. (może dlatego, że zagadnienia nie są posegregowane tematycznie)

Gosieńka 
Gosieńka

Przedmiot nauczania: Język angielski
  Post nr 10, Wysłany: 2009-01-10, 10:02   OGROMNA PROŚBA O RADĘ...

Witam wszystkich bardzo serdecznie...

Mam problem i w związku z tym pytanko... czy może ktoś z Was - pracował w liceum dla dorosłych, którzy uczą się w systemie zaocznym?

Będę ich spotykała ok. 2 razy w miesiącu - po 2 godz. lekcyjne - dyrekcja szkoły podkreśla bezsens posiadania podręczników - sugeruje opracowanie własnych materiałów, które mogę potem powielać... na ich podstawie potem (tak sobie myślę) powinnam zadawać prace zaliczeniowe, etc... ale przede wszystkim przygotować tych ludzi do matury...

Hmmm... i szczerze wyznam, zastanawaim się nad tym, jak tego dokonać - czy może ktoś z WAS posłuży mi radą, pomocą, jakimiś sugestiami bądź materiałami...

Mam problemik, bo to moje NOWE doświadczenie zawodowe... w zamian... ja także służę radą w znanych mi obszarach...

Z góry serdecznie dziękuję każdemu za każdą radę...

A może znacie jakieś gotowe materiały, które mogłabym wykorzystać???

Pozdrawiam Wszystkich cieplutko... :) :):)

Andulencja 

Post nr 11, Wysłany: 2009-01-10, 16:55   

To bardzo mała ilość godzin. Chyba jednak będą musieli posłużyć się podręcznikami. Na korepetycjach korzystam z nowego repetytorium Longmana - według mnie jest OK i tobie też się przyda. Czy chociaż wiesz na jakim poziomie będą twoi uczniowie? I nie daj się wrobić w kserówki - żądaj książek.

Gosieńka 
Gosieńka

Post nr 12, Wysłany: 2009-01-10, 19:35   

Cześć, dzięki za sugestię :) nie wiem, na jakim poziomie będą moi uczniowie, aczkolwiek nie wykluczone, że mogą się trafić osoby np. ok. 40-letnie, których zasób wiedzy jest znikomy, choćby nawet z racji upływu czasu...

Będę wiedziała coś bliżej w granicach końca ferii, bo tak mam się kontaktować z dyrekcją, ale... myślę, że zakup choćby tego repetytorium, to nie jest głupi pomysł - spróbuję go przeforsować... :)

Wiesz, takie proste rozwiązanie, a jakoś na nie nie wpadłam, hehehe :) człowiek czasami to jakiś 'inny' jest... heehheeh :) sama na co dzień pracuję (póki co) w gimnazjum i też korzystam z repetytorium tyle, że poziom niżej...

Etatowa praca z maturzystami (dziennymi i zaocznymi) - to jak nie patrzeć nowe doświadczenie dla mnie...

Pozdrawiam i dziękuję :)

Oczywiście jestem otwarta na wszystkie sugestie moich Koleżanek i Kolegów :)

;)

[uczeń]Maturka2011 

Post nr 13, Wysłany: 2010-02-04, 15:07   Książka do niemieckiego(matura 2011)

Witam serdecznie,
potrzebuje kupić książkę która w pewien sposób przygotuje mnie do matury za rok, chodzę do II L.O i niemieckiego uczę się od III klasy podstawowej dlatego jestem w grupie kontynuacyjnej 'podstawa', Byłbym wdzięczny jeśli podał by ktoś z grona Nauczycieli niemieckiego książkę która będzie zawierać materiały tj: przykładowe list, opisy obrazków, dialogi, listy,słownik do poszczególnych działów i żeby były do tego objaśnienia. Był bym niezmiernie szczęśliwy aby ktoś coś podał, pozdrawiam.

antares140 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 14, Wysłany: 2010-02-05, 20:27   

A jakiego podręcznika używasz w szkole ? Ja w liceum uczę z książek Alles klar z wyd. WSiP
A maturę z niemieckiego zdajesz na poziomie podstawowym ?

[student]maagdaa 

Przedmiot nauczania: jęz. niemiecki
Post nr 15, Wysłany: 2010-03-14, 14:25   Biuletyny i informatory maturalne

Witam serdecznie.
Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji, skąd można wziąć biuletyny i informatory maturalne? Od razu powiem, ze nie interesują mnie wersje pdf dostępne na stronie CKE. Można je gdzieś kupić (gdzie? bo w księgarniach niestety już szukałam - bez skutku), albo dostać?
Dziękuję z góry za wszystkie wskazówki.

Pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu