Post nr 1, Wysłany: 2008-01-31, 22:39 matura angielski podreczniki
jestem nauczycielem na stazu i mam pewnien problem chodiz o to ze dostalam 3 klasy i mam je przygotowac do matury (a tak w ogole to chyba nie powinnam ich uczyc no ale nie o to tu chodzi) chcialabym wiedziec z jakich podrecznikow kozystacie przygotowujac do matury?
Hej,
Ja też bylam w takiej sytuacji- ja mialam zastepstwo za nauczycielkę w zeszlym roku, z drugim semestrze. Dali mi 3 klasy liceum i 4 technikum, noi musialam jakos temu podolas. Oto ksiazki ktore ci polecam:
Typowy podrecznik uwazam najlepszy przygotoujacy do matury to
1. MATURA SUCCESS wydawnictwo Longman, ( autorzy: Carr, Parsons) ale ta ksiazke polecam wprowadzic od pierwszej klasy od poziomu elementary, ale sa tezze poziomy tego podrecznika
2. Matura z języka angielskiego, repetytorium, wydawnicto Longman ( autorzy: Sikorzyńska, Mrozowska, Misztal). W tym repetytorium znajdziesz naprawde bardzo duzo przydatnych ćwiczen. ( plyta z nagraniami jest w komplecie)
3. MATURA , REPETYTORIUM Z TESTAMI. JESYK ANGIELSKI : POZIOM PODSTAWOWY. Wydawnictwo Macmillan, autorzy: Rosińska, Mędela. ( 3 plyty sa dolaczone do ksiazki) . To chyba najlepsze, wg mnie repetytorium na rynku.
Życze miłej wspolpracy z maturzystami
Ala
Post nr 4, Wysłany: 2008-09-28, 09:54 Zeszyt maturalny
Mam nadzieję, że dobre miejsce wybrałam. Przeszukałam forum i wydawało mi się najbardziej odpowiednie.
Jestem w pierwszej klasie liceum. Zamierzam zdawać maturę z niemieckiego, jednak wiem, że podręcznik "Hier und da" niezbyt mnie do tego przygotuje. Moje pytanie to przede wszystkim: Jaki poziom zaawansowania należałoby osiągnąć, by brać się za maturę rozszerzoną (i jak najlepiej sprawdzić, jaki ja mam poziom)? Kupować zeszyt maturalny z Hier und da, czy może coś innego (przeglądałam już kilka pozycji i najsensowniejsze wydawały mi się te z Langenscheidta)? Czy może też poczekać i dopiero w trzeciej klasie się tym przejmować (jak sugeruje mi rodzina)?
Mam nadzieję że Wy, drodzy nauczyciele, pomożecie mi, lekko zdezorientowanej...
Ja nie pomogę, bo na tym się nie znam.
Ale cieszę się, że mamy dojrzałą, poważnie myślącą o przyszłości młodzież. W klasie trzeciej to już zbyt późno, żeby myśleć o przygotowaniu się do matury w zakresie rozszerzonym.
Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Wiek: 34 Dołączyła: 23 Sie 2007 Posty: 605 Skąd: lubelskie
Post nr 6, Wysłany: 2008-09-28, 10:55
Malgala ma rację.trzeba brać się za naukę już teraz.Jeżeli faktycznie chcesz zdawać maturę z niemieckiego na poziomie rozszerzonym i jeżeli masz tylko możliwości finansowe to najlepiej zapisz się na jakiś kurs przygotowujący do matury do szkoły językowej lub poszerz swój niemiecki na lekcjach prywatnych i oczywiście sama musisz dać z siebie wszystko aby jak najlepiej zdać.Powodzenia!
Do szkoły językowej się wybieram, jednakże dopiero od drugiej klasy - teraz niezbyt mogłam sobie na to pozwolić. Na szczęście język niemiecki to mój konik i sama sobie robię różne testy, żeby nie zapomnieć o wszystkim, czego do tej pory się nauczyłam
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Ja też proponuję lekcje prywatne bądź kursy przygotowujące. Póki co sama mozesz się przygotowywać. Albo właśnie z langenscheidta (trening maturalny) albo z wyd. hueber (słownictwo maturalne, zestawy). Poza tym w internecie jest pełno róznych testów, gramatyki. Coś dla siebie znajdziesz na pewno. Powodzenia
_________________ "Kiedy Bóg zapyta mnie na sądzie ostatecznym co dobrego zrobiłam w swoim życiu, odpowiem Mu, że spędziłam je z Tobą."
bkonradek
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Wiek: 23 Dołączył: 20 Lip 2008 Posty: 2 Skąd: małopolskie
Post nr 9, Wysłany: 2008-11-07, 12:54
Ja polecam repetytorium maturalne z lektorklettu, według mnie dość dobra pozycja, bardzo przyjemnie mi się z niej uczy. Jedyną rzecz jaką bym zmienił w tej książce, to tematy do ustnej matury, bo według mnie nie są one zbyt dobre.
do powtórzenia gramatyki jest też dobre repetytorium gramatyczne również z wydawnictwa lekorklett.
Czasem moim uczniom kseruję teksty z repetytorium maturalnego z wagrosu, bo są tam niekiedy ciekawe podpunkty do dyskusji.
Ogólnie nie polecam książek z wyd omega, chociaż są osoby, które je lubią. Ja osobiście do nich nie należą, gdyż nie uczy mi się dobrze z tych podręczników. (może dlatego, że zagadnienia nie są posegregowane tematycznie)
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 10, Wysłany: 2009-01-10, 10:02 OGROMNA PROŚBA O RADĘ...
Witam wszystkich bardzo serdecznie...
Mam problem i w związku z tym pytanko... czy może ktoś z Was - pracował w liceum dla dorosłych, którzy uczą się w systemie zaocznym?
Będę ich spotykała ok. 2 razy w miesiącu - po 2 godz. lekcyjne - dyrekcja szkoły podkreśla bezsens posiadania podręczników - sugeruje opracowanie własnych materiałów, które mogę potem powielać... na ich podstawie potem (tak sobie myślę) powinnam zadawać prace zaliczeniowe, etc... ale przede wszystkim przygotować tych ludzi do matury...
Hmmm... i szczerze wyznam, zastanawaim się nad tym, jak tego dokonać - czy może ktoś z WAS posłuży mi radą, pomocą, jakimiś sugestiami bądź materiałami...
Mam problemik, bo to moje NOWE doświadczenie zawodowe... w zamian... ja także służę radą w znanych mi obszarach...
Z góry serdecznie dziękuję każdemu za każdą radę...
A może znacie jakieś gotowe materiały, które mogłabym wykorzystać???
Pozdrawiam Wszystkich cieplutko... :):)
_________________ 'To be ot not to be... That is the question...'
Post nr 11, Wysłany: 2009-01-10, 16:55
To bardzo mała ilość godzin. Chyba jednak będą musieli posłużyć się podręcznikami. Na korepetycjach korzystam z nowego repetytorium Longmana - według mnie jest OK i tobie też się przyda. Czy chociaż wiesz na jakim poziomie będą twoi uczniowie? I nie daj się wrobić w kserówki - żądaj książek.
Post nr 12, Wysłany: 2009-01-10, 19:35
Cześć, dzięki za sugestię nie wiem, na jakim poziomie będą moi uczniowie, aczkolwiek nie wykluczone, że mogą się trafić osoby np. ok. 40-letnie, których zasób wiedzy jest znikomy, choćby nawet z racji upływu czasu...
Będę wiedziała coś bliżej w granicach końca ferii, bo tak mam się kontaktować z dyrekcją, ale... myślę, że zakup choćby tego repetytorium, to nie jest głupi pomysł - spróbuję go przeforsować...
Wiesz, takie proste rozwiązanie, a jakoś na nie nie wpadłam, hehehe człowiek czasami to jakiś 'inny' jest... heehheeh sama na co dzień pracuję (póki co) w gimnazjum i też korzystam z repetytorium tyle, że poziom niżej...
Etatowa praca z maturzystami (dziennymi i zaocznymi) - to jak nie patrzeć nowe doświadczenie dla mnie...
Pozdrawiam i dziękuję
Oczywiście jestem otwarta na wszystkie sugestie moich Koleżanek i Kolegów
_________________ 'To be ot not to be... That is the question...'
Post nr 13, Wysłany: 2010-02-04, 15:07 Książka do niemieckiego(matura 2011)
Witam serdecznie,
potrzebuje kupić książkę która w pewien sposób przygotuje mnie do matury za rok, chodzę do II L.O i niemieckiego uczę się od III klasy podstawowej dlatego jestem w grupie kontynuacyjnej 'podstawa', Byłbym wdzięczny jeśli podał by ktoś z grona Nauczycieli niemieckiego książkę która będzie zawierać materiały tj: przykładowe list, opisy obrazków, dialogi, listy,słownik do poszczególnych działów i żeby były do tego objaśnienia. Był bym niezmiernie szczęśliwy aby ktoś coś podał, pozdrawiam.
antares140
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 14, Wysłany: 2010-02-05, 20:27
A jakiego podręcznika używasz w szkole ? Ja w liceum uczę z książek Alles klar z wyd. WSiP
A maturę z niemieckiego zdajesz na poziomie podstawowym ?
Post nr 15, Wysłany: 2010-03-14, 14:25 Biuletyny i informatory maturalne
Witam serdecznie.
Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji, skąd można wziąć biuletyny i informatory maturalne? Od razu powiem, ze nie interesują mnie wersje pdf dostępne na stronie CKE. Można je gdzieś kupić (gdzie? bo w księgarniach niestety już szukałam - bez skutku), albo dostać?
Dziękuję z góry za wszystkie wskazówki.
Pozdrawiam
_________________ "Kiedy Bóg zapyta mnie na sądzie ostatecznym co dobrego zrobiłam w swoim życiu, odpowiem Mu, że spędziłam je z Tobą."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum