Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sposób na dyscypline w klasach 2-3 szkoły podstawowej?
Autor Wiadomość
tygrysica25 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2009-09-14, 17:39   Sposób na dyscypline w klasach 2-3 szkoły podstawowej?

Macie moze jakies sprawdzone sposoby na dzieci z klas 2-3? Co chwile ktos mi gada na zajeciach, zglasza sie skarzac na kolege, albo zgl;asza sie i na glos oznajmia ze skonczyl zadanie, po czym rozpoczynaja sie glosne oznajmienia innych ze tez skonczyli. Ogolnie ciezko mi sie z tymi dziecmi pracuje, wychodze z zajec zmeczona
Prosze o rady.

[student]Joshua 

Post nr 2, Wysłany: 2009-09-15, 14:58   

Niektore dzieci sa nadpobudliwe i chociaz bys im sto razy zwracala uwage np. zeby sie nie bujali na krzesle to i tak beda to robic :lol: a jak sie cos stanie to i tak Twoja wina :o

Wypadaloby wprowadzic jakies zasady na lekcji, trzeba sobie wypracowac z uczniami pewne zachowania. Jesli cos chca powiedziec, chociazby jedno zdanie, powinni podnosic reke do gory i nauczyciel powinien podchodzic.

Zeby sami nie wiercili sie i nie mowili kto skonczyl to trzeba zapytac co jakis czas "reka do gory kto skonczyl" i wtedy bedzie widac postep, a to pochamuje ich odwieczna chec dzielenia sie tym, ze im sie udalo skonczyc ;D

Zabawne jest to ze dzieci w 4 klasie jak skonczyly pisac sprawdzian to przez pol roku byly uczone ze jak siadaja to maja odlozyc kartke na boku lawki i siedziec cicho zeby innym nie przeszkadzac, ale co jest? Dzieciaki ida do nauczyciela z kartka ja oddac, nauczyciel zwraca uwage zeby usiedli z kartka i czekali. Po chwili kilka innych osob robi co jakis czas to samo. Na nastepnym sprawdzianie dzieje sie to samo. Pewnie jest to efekt wychowania przez 3 lata przez innego nauczyciela - naleza mu sie podziekowania :)

Dlatego w 2 i 3 klasie mozna jeszcze duzo nauczyc dzieci jak maja na co reagowac. Nie trzeba zadnych metodycznych ksiazek tylko ruszyc odbrobine glowa i wprowadzac wlasne pomysly :)

No i trzeba niestety byc niemylym dla niektorych dzieci zwracajac im uwage na cos, bo glaskanie po glowce nic nie da :wink:

tygrysica25 

Post nr 3, Wysłany: 2009-09-15, 16:03   

Ja własnie krzycze na dzieci te niegrzeczne, które nie słuchaja. I jednego takiego dziecka mama przyszla do mnie z pretensjami ze dziecko jest w tym roku zle nastawione do jezyka angielskiego ( w tamtym roku uczył te dziecko kto inny). Poczulam sie winna, ze zle nauczam, ze moze nie powinnam krzyczec- ale inaczej sie z nimi nie da- nie krzykne- to mam halas na lekcji, nie trzasne dziennkiem o biurko- to tez jest hałas.

W zasadzie to juz nie wiem jak mam podchodzic do tych dzieci- zeby nikogo nie urazic, ale i zeby nikt mi na glowe nie wchodzil..

[student]Joshua 

Post nr 4, Wysłany: 2009-09-15, 16:16   

Jesli krzyk i tak nic nie daje to znajdz inna metode. Wez w srodku lekcji powiedz, zeby zostal w klasie i do konca lekcji powinien przychamowac bo bedzie wiedziala, ze bedzie rozmowa w 4 oczy. No i zawstydz go jakos rozmowa w 4 oczy, niech ja pamieta, moze byc to rozmowa typu np. jestes zdolny, bys mogl miec dobre oceny z angielskiego, a przez swoje zachowanie to tracisz. Zreszta jak troche sama go znasz to wyczujesz czy takie cos przejdzie czy rozmowa mniej przyjazna jedynie podziala.

Basso profondo 

Post nr 5, Wysłany: 2009-09-15, 16:18   

Joshua napisał/a:
a jak sie cos stanie to i tak Twoja wina

Nie dezinformuj, nie powtarzaj legend. Jaka wina nauczycielki, kiedy dziecko upadnie, bo się mimo upomnień bujało na krześle?

[student]Joshua 

Post nr 6, Wysłany: 2009-09-15, 16:22   

No racja, ale jak na nastepnej lekcji zrobi to samo i nauczyciel nie zdarzy po raz setny upomniec to bedzie ze nie upominal?

Basso profondo 

Post nr 7, Wysłany: 2009-09-15, 16:30   

Jak nie zauważy, to nie upomni, proste. Nauczyciel nie jest Bogiem Wszechmogącym, a uczeń ma obowiązek dbać o własne i cudze bezpieczeństwo.

edzia 

Post nr 8, Wysłany: 2009-09-15, 18:58   

Wątki dotyczące dyscypliny na lekcjach w klasach młodszych:
Problem z utrzymaniem porządku w czasie lekcji
Kiedy siedmiolatka pyskuje
Stres

[student]Hanka87 

Post nr 9, Wysłany: 2009-09-15, 19:34   

Spróbuj sobie przypomnieć co skutkowało jak ty byłaś takim maluchem. dzieci wbrew pozorom az tak się nie zmieniają :) Jak miałam praktyki przekonałam się, ze czasem najzwyklejsze oklepane sopsoby są najskuteczniejsze. Np. jesli uczen był wyjatkowo niesforny to pisałam jego imię (lub nazwisko jesli imiona sie powtarzały) na tablicy (tylko wysoko - żeby nie mogli zmazać) i stawiałam minusa. Mówiłam przy tym, że jak przyjdzie ich pani to na pewno nie będzie zadowolona ze jest taki niegrzeczny oraz, że obiecuję zmazać jesli do końca lekcji bedzie grzeczny. Skutkowało ;D
Oprócz tego przesadzenie do osobnej ławki lub do jakiejś dziewczynki. W ostateczności przesadzenie do mojego biurka - tego się wszyscy bali :lol2:

motylek8 

Przedmiot nauczania: english
Post nr 10, Wysłany: 2009-09-16, 12:48   

Hanka87 napisał/a:
Np. jesli uczen był wyjatkowo niesforny to pisałam jego imię (lub nazwisko jesli imiona sie powtarzały) na tablicy (tylko wysoko - żeby nie mogli zmazać) i stawiałam minusa. Mówiłam przy tym, że jak przyjdzie ich pani to na pewno nie będzie zadowolona ze jest taki niegrzeczny oraz, że obiecuję zmazać jesli do końca lekcji bedzie grzeczny.

Ja mam podobną metodę do dzisiaj, tyle tylko, że rysuję "Oś zachowania" z wesołą buźką na samej górze, a smutna na dole. W zależności od zachowania, jak ktoś mi przeszkadza, wypisuję jego imię na środku osi lub na samym dole (przy smutnej buźce) obiecując, że jeśli uczeń się poprawi, imię zostanie przepisane ' piętro wyżej'. Na koniec lekcji każdy uczeń, którego imię nie znajduje się na dole, dostaje buźkę (wydrukowaną na komputerze z moim podpisem), którą wkleja do zeszytu. I nie zostawiam imion na tablicy, żeby ich pani zauważyła, bo jeśli będą się bać tylko pani, a nie mnie, to chyba byłaby to dla mnie jakaś porażka wychowawcza :wink:

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 11, Wysłany: 2009-09-16, 17:16   

motylek8,
fajna ta buźka, wypróbuję, choć w zasadzie to mam spokój. Urobię sie po pachy z pierwszakami, zeby ich w pewien reżim zagonić, ale potem już dzieciaki wiedzą co i jak.

Poza tym na nadpobudliwe dzieci najlepszy jest nadpobudliwy nauczyciel. Trzeba takie robić lekcje, zeby nie miały czasu rozrabiać. Skoro mają czas to tempo akcji jest za wolne.

motylek8 

Przedmiot nauczania: english
Post nr 12, Wysłany: 2009-09-16, 18:16   

Dzięki, ale to też nie mój pomysł - dowiedziałam się o nim na jednej z konferencji:) I też mi się od razu spodobał 8)

upieczona.anglistk 

Post nr 13, Wysłany: 2009-10-03, 12:02   

os zachowania! rewelacyjny pomysl motylek na pewno go wyprobuję z jedna niesforna klasa

Odpowiedz do tematu