Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tablica interaktywna na lekcji języka angielskiego
Autor Wiadomość
malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 46, Wysłany: 2011-02-12, 16:43   

Może wystarczy tylko na niektóre lekcje się wymienić salami?

Kshyhu 

Przedmiot nauczania: Język angielski|*|Język rosyjski
Post nr 47, Wysłany: 2011-03-11, 15:25   

vuem napisał/a:
Tablicę też dali za darmo?
I jedynym warunkiem byłą deklaracja korzystania z ich podręczników przez 3 lata?

Czy to przypadek, że reprezentant Egis-u na lubelskie ma na imię Krzysztof? :wink:

Przypadek :) Krzyśków trochę po tym świecie chodzi ;)

Deklaracja korzystania z podręczników to jedna kwestia - zdaje się, że tam istotną kwestią była jeszcze wielkość szkoły. Ale podsumowując - tablica interaktywna nie jest w dzisiejszych czasach nie wiadomo jakim luksusem i wszystko zależy od "obrotności" nauczyciela, ale przede wszystkim dyrekcji szkoły.

vuem 

Post nr 48, Wysłany: 2011-03-11, 17:26   

OK, przypadek.

Ale Twój tamten tekst brzmi wzorcowo .... jak z reklamy. :wink:

Kshyhu napisał/a:
Deklaracja korzystania z podręczników to jedna kwestia - zdaje się, że tam istotną kwestią była jeszcze wielkość szkoły.

Dla ilu klas i jak liczebnych zadeklarowaliście korzystanie z ich podręczników?

Kshyhu 

Przedmiot nauczania: Język angielski|*|Język rosyjski
Post nr 49, Wysłany: 2011-03-15, 15:49   

Pracuję w dosyć dużej szkole, podręczniki wprowadzaliśmy na dwóch poziomach. W naszej szkole w nowe podręczniki Expressu "wchodziło" około 120 uczniów.

BlondeSwan 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 50, Wysłany: 2011-03-26, 18:35   

A w mojej szkole.... są dwie tablice interaktywne.... jedna z wydawnictwa a druga od sponsora ..... :0 ;)

bohemia 

Przedmiot nauczania: Inne języki obce
Post nr 51, Wysłany: 2011-03-28, 19:20   

A ja zazdroszczę wszystkim anglistom, że macie podręczniki do tablic interaktywnych :D I to nawet kilka, z których można coś wybrać... Ciekawa jestem kiedy zaczną się pojawiać podręczniki z innych języków. Bo na razie to tylko angielski i niemiecki na rynku :-/ a tak by się chciało mieć taką tablicę do pracy :)

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 52, Wysłany: 2011-03-28, 20:37   

Przecież ćwiczenia możesz łatwo sama przygotować. Nie musisz mieć podręcznika z ćwiczeniami interaktywnymi.
Wykorzystać możesz praktycznie wszystko: ilustracje, zdjęcia , filmy. Wybierać odpowiednie fragmenty, dobierać napisy, robić rozsypanki, dobierać w pary i co tylko sobie wymyślisz.
Przygotowujesz materiał na komputerze, a na lekcji korzystasz z tablicy.

bohemia 

Przedmiot nauczania: Inne języki obce
Post nr 53, Wysłany: 2011-03-28, 21:11   

A to tak też się da? To super!
Ja jestem początkująca w temacie tablic... :oops: Widać muszę się jeszcze z nich podszkolić :mrgreen:

smv 

Post nr 54, Wysłany: 2011-03-29, 06:46   

witam, byli u nas w szkole przedstawiciele z PWN i zaproponowali podreczniki HELLO i do tego dają tabice interaktywną. Co do tablicy jestem na tak, gorzej z podrecznikami- jakos Pwn mnie nie przekonuje, mialam stycznośc z hokus Pokus, Bingo i...jakos kiepsko to widze. Wiadomo podrecznik czy jest dobry- wychodzi w praktyce. Czy ktos moze cosik wie?

Dodam, ze ostatnio udalo nam sie dostac w ramach funduszy UE pracownie jezykowa (ławki+KRZESŁA, komputer, panel sterowania, sluchawki dla uczniow i nauczyciela z mikrofonami+ rzutnik) i teraz moje pytanie- czy tablica interaktywna nie ma podobnego dzialania jak wlasnie komputer z rzutnikiem? Nie znam sie na tym więc pytam z zaciekawieniem.
Ja na komputerze przygotowywuje sobie materiał, obrazki, kartkówki i tylko wlączam uczniom i oni to przepisują- czy tablica nie dziala na podobnej zasadzie czasem? Z tego co widzialam to wiem ze na tablicy interaktywnej mozna chyba palcem pisac, klikac itp..cos jeszcze?

Dzięki z góry!;)

vuem 

Post nr 55, Wysłany: 2011-03-29, 12:57   

Tablica daje dodatkowe możliwości.

Komputer z rzutnikiem ... to po prostu komputer + rzut z ekranu komputera na ścianie. Sterujesz komputerem za pomocą myszki i/lub touchpad-u oraz klawiatury.
Masz do dyspozycji oprogramowanie zainstalowane na komputerze.

Tablica (poza tym co opisałem powyżej) daje również możliwość sterowania komputerem i całą jego zawartością używając specjalnego gadżetu lub nawet palca na samej tablicy, bez konieczności dotykania komputera (działa jak ekran dotykowy w komórce). Większa wygoda.
W praktyce "pod palcem" masz audio/video, internet, materiały graficzne i tekstowe.

Poza tym oprogramowanie tablicy pozwala tworzyć i na wiele sposobów edytować określone "dokumenty", np. robić notatki na wyświetlonym obrazie, zapisać je, wysłać itd.
Możesz jej również użyć jak zwykłej tablicy, czyli podczas zajęć pisać, rysować i tworzyć notatki.
Sporo dodatkowych funkcji żywcem wziętych z edytora tekstu, czy programu graficznego.

Oczywiście mając oprogramowanie do podręcznika ułatwisz sobie życie i uczniom, mogąc wyświetlić jego zawartość oraz klikając uruchomić nagrania, czy dodatkowe ćwiczenia, gry i materiały (to już zależy od wydawnictwa).

Zbyt wiele pojedynczych funkcji, by je wszystkie dokładnie opisywać. Poszperaj w necie.

smv 

Post nr 56, Wysłany: 2011-03-29, 13:41   

dzieki za i tak wyczerpujące info!;)

ktosiek 

Post nr 57, Wysłany: 2011-07-11, 22:15   

pozwolę sobie wakacyjnie odkurzyć temat:)
oprócz tablicy interaktywnej, opartej na wiilocie, korzystam jeszcze ze stołu wielodotykowego - niesamowita frajda dla dzieci. Stolik i tablica połączone są ze sobą, jedno i drugie wyświetla ten sam obraz - można pracować przy stole, a reszta widzi co się dzieje na tablicy. Również, jeśli któreś z dzieci woli tablicę to pracuje na tablicy. Stół zrobiłem sam. W tym linku możecie zobaczyć prezentację możliwości tego urządzenia. Pochwalę się (nieskromnie), że miałem nawet tv na lekcjach :wink:

arsandra 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 58, Wysłany: 2011-07-12, 09:15   

wow, świetna sprawa:) ja pracowałam kilka lekcji z tablicą i naprawdę lekcje były super, dzieciaki strasznie aktywne, każdy chciał podejść, to była lekcja głównie poświęcona słownictwu, więc naprawdę bardzo dużo zapamiętali.

mgosiak 

Post nr 59, Wysłany: 2011-07-12, 22:44   

jestem teraz na etapie tablic interaktywnych. przed wakacjami rozmawiałam z dyrektorem o zakupie takiej do sali językowej i prosił żebym przygotowała dla niego jakieś oferty.
Mam pytanie do tych, którzy korzystają. Co polecacie? Byłam też ostatnio na prezentacji tablicy interaktywnej z Egisa. Oprócz tej tradycyjnej pokazywali też taką przenośną - eBeam- Fajnie się prezentowała nawet. Ale ma ktoś z was jakieś doświadczenie z tymi tablicami? Na rynku jest teraz ogromny wybór i na co się zdecydować?

izula 

Post nr 60, Wysłany: 2011-07-30, 12:10   

Witam, ja też od jakiegoś czasu korzystam z tablicy. Mamy w szkole kilka 'eBeam'ów' i nikt nie narzeka, podobno korzysta się bez arzytu ale więcej nie wiem bo ja mam w klasie taką 'standardową'. Jeśli chodzi o oprogramowania to chyba wszystkie wydawnictwa dają za darmo, ja mam z egisa kilka i nie było problemu, wystarczy deklaracja korzystania z podręczników. Zgadzam się, że to wydawnictwo pozostawia wszystkie inne w tyle jeśli chodzi o jakość oprogramowań. Za to podręczniki to już inna bajka. Ale korzystam też z Projecta Oxfordu i też bez problemu dostałam oprogramowania za darmo, chociaż są takie sobie. No i od tego roku wprowadzamy Bugsy dla maluchów i też dostaniemy oprogr. za darmo, więc chyba wystarczy ponegocjować z konsultantem i nie trzeba wydawać tyle kasy :D
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu