Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
To jeszcze jedno pytanie. Zapowiedzialam kartkowke..
Autor Wiadomość
tygrysica25 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2009-09-16, 14:39   To jeszcze jedno pytanie. Zapowiedzialam kartkowke..

W 4rtej klasie zapowiedziałam kartkówke. W ten dzien nie bylo w szkole 8siem osób. Zapewne przyjda jutro do szkoly i przed kartkowka powiedza mi ze nie sa przygotowani bo nie bylo ich w szkole.. Co robic? Byc uparta i powieedziec ze to w ich obowiazku jest dowiedziec sie co bylo ostatnio w szkole i byc przygotowanym czy nie zrobic kartkowki? Dodam ze jestem stazystka i na razie z odpowiedzi są same 2 i 3. ( U innych nauczycieli widzialam same dobre oceny..) Nie chce wyjsc na jakas nawiedzona nauczycielke.. Tym bardziej ze dopiero zaczynam.. ale nie uwazam zebym robila cos zlego.. po prostu trzymam poziom, mam zasady i juz.. Ale boje sie ze rodzice na wywiadowce na mnie skocza ze za duzo wymagam i same zle oceny sa..Jak to rozwiazac?

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 2, Wysłany: 2009-09-16, 14:52   

Kartkówkę zrób. Jeśli nie było uczniów, bo ściemniali (ba - nawet w przypadku faktycznego powodu nieobecności), ich psim obowiązkiem jest dowiedzieć się, co było.

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 3, Wysłany: 2009-09-16, 16:56   

a ta kartkówka z ilu ostatnich lekcji? Kiedy zapowiedziałaś? Jak się umawiałaś na takie sytuacje z dzieciakami?

dushka 

Post nr 4, Wysłany: 2009-09-16, 16:59   

Kartkówki są z 3 ostatnich lekcji i mogą być niezapowiedziane. To, że nauczyciel zapowiada, to grzeczność z jego strony. Dzieciaki często gęsto bez bacika mają w tyłku naukę bieżącą ;)

madgringo 

Post nr 5, Wysłany: 2009-09-16, 17:04   

wszystko zalezy od taego jakie zasady ustalilas z uczniami. grunt to byc konsekwentym, nie ma co ogladac sie na to, ze moga nie lubic nauczyciela. jesli zobacza, ze moga cie uglaskac to beda to wykorzystywac. to samo tyczy sie dyscypliny, od razy trzeba z nimi twardo, niech mysla , ze nauczyciel potwor a z czasem w klasach, w ktorych sa rozsadne dzieciaki mozna troche poluzowac. jesli chodzi o rodzicow to nic sie nie boj. nie bedzie zle. moze sie trafic jakis nawiedzony rodzic lub nawet grupka, ktora uwaza, ze ich dzieciaki to oh i ah i same geniusze ale stanowczo sprowadzisz jednego na ziemie i pozniej juz spokoj. grunt to byc pewnym swojego zdania i potrafic je uzasadnic

tygrysica25 

Post nr 6, Wysłany: 2009-09-17, 12:15   

kartkówke zrobilam i jestem zalamana.. okolo polowe dzieci na 10 słowek nie ma ani jednego słowka albo ma dwa . Nikt nie ma 10/10. To klasa czwarta, jeszcze nie sa przyzwyczajeni do kartkowek i ocen.. co robic?? Jak ocenic prace gdzie ktos pisze slowko angielskie tak jak sie czyta ( albo podobnie jak sie czyta) a nie tak jak sie pisze? Albo jak jest mather zamiast mother? Jak to oceniac?? Bardzo prosze o rady!! W szkole nauczycielka jedna juz mi powiedziala zebym nie szalala tak z tymi dwojami bo potem bede to ja miala probem- uznaja mnie ze nauczyc nie umiem albo ze w ogole bede musiala wystawic 2jke na semestr wiekszosci jak takie tylko oceny bede dawala.. No ale co mam zrobic.. skoro dzieci sie nie ucza? Jak moge stawiac im dobre oceny?? Prosze o pomoc bo jestem zalamana.. chcialabym nauczyc te dzieciaki, dlatego robie kartkowki i pytam, ale z tego co widze to w szkole jest sie ubezwlasnowolnionym i nie mozna stawiac zlych ocen! Jak dla mnie to bzdura totalna..

dushka 

Post nr 7, Wysłany: 2009-09-17, 12:21   

Nie daj się zastraszyć. Dzieci mają się uczyć i koniec.

tygrysica25 

Post nr 8, Wysłany: 2009-09-17, 12:27   

Zaczynam sie strachac.. Bo nauczyciele w ogole stawiaja w tej szkole dobre oceny ( w sumie nie wiem za co- bo mowia ze dzieci sie nie ucza i narzekaja)- ale zlych stopni boja sie wstawiac.. Ja juz czuje sie zastraszona i boje sie naprawde ze zaczne miec problemy u dyrekcji jak takie oceny dalej beda.. a na horyzoncie poprawy nie widac.. Przeprbilam dwa unity , kartkowka ze slowek prosta - slowka typu mama, tata, mily, mały, ciocia, wujek- a dzieciaki nic nie napisały! Jak zaczne stawiac dobre oceny za nic to jeszcze gorzej sie rozbestwia.. a za trzy unity ma byc test. wiec nie wiem jak go napisza.. obawiam sie ze znow na pały i dwójki.. Prosze napiszcie jak oceniac te kartkowki..

dushka 

Post nr 9, Wysłany: 2009-09-17, 12:31   

Rozmawiałaś z wychowawcą? Nic więcej ci nie napiszę - dzieci mają obowiązek w domu się uczyć, utrwalać materiał - nie zrobiły tego, ich wina. Zresztą, podstawowe słówka powinny pamiętać z klas 1-3 :]

tygrysica25 

Post nr 10, Wysłany: 2009-09-17, 12:37   

Słuchajcie dzisiaj mam wywiadowke co prawda nie musze na niej byc.. ale zastanawiam sie czy nie pojechac i nie powiedziec rodzicom ze sie dzieci nie ucza i pokazac te kartkowki..
Jak myslicie?

dushka 

Post nr 11, Wysłany: 2009-09-17, 13:07   

Jedź.

tygrysica25 

Post nr 12, Wysłany: 2009-09-17, 14:50   

Nie pojechalam na te wywiadiowke- któs mi doradzil zeby nie jechac- bo winny sie tlumaczy. i zrobie z siebie posmiewisko :?

dushka 

Post nr 13, Wysłany: 2009-09-17, 14:55   

Bzdury :] Nie jechałabyś się tłumaczyć, tylko - pogonić rodziców, by dzieci przypilnowali. No cóż, Twój wybór, na razie kiepsko to widzę - chowasz głowę w piasek, bierzesz winę na siebie - a słówek dzieciom do głowy nie wsadzisz, to nie gramatyka - tego trzeba się nauczyć na pamięć. Jeśli tego nie rozumiesz - szkoda.

Basso profondo 

Post nr 14, Wysłany: 2009-09-17, 16:26   

tygrysica25 napisał/a:
któs mi doradzil zeby nie jechac- bo winny sie tlumaczy. i zrobie z siebie posmiewisko

No, skoro zamiast dushki wolisz słuchać głupich ludzi...

dushka 

Post nr 15, Wysłany: 2009-09-17, 16:33   

A dziękuję :mrgreen:

Odpowiedz do tematu