Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
uczelnie kształcące nauczycieli j. obcych
Autor Wiadomość
marcin3k_ 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 1, Wysłany: 2008-06-24, 10:21   uczelnie kształcące nauczycieli j. obcych

Witam,
Od października chciałbym rozpocząć zaoczne studia uzupełniające magisterskie(anglistyka) i tutaj moje pytanie jaka uczelnie mi polecacie(teren Krakowa, Katowic) i czy trudno jest się tam dostać/utrzymać??
Ostatnio zmieniony przez renati23 2010-04-06, 08:52, w całości zmieniany 1 raz  

Krulik 

Przedmiot nauczania: english
Post nr 2, Wysłany: 2008-06-25, 21:03   

Jestem właśnie na takich studiach ale we Wrocławiu, nie wiem czy to coś Ci pomoże.
Z dostaniem się nie było większych kłopotów, gorzej jest teraz, miałam nadzieję, że jak zapłacę to mgr łatwiej mi przyjdzie ale niestety trzeba się przyłożyć i to w niektórych przypadkach ostro.
Powiem tak, mi się szkoła podoba i polecam ale znam też takich co się bardzo do niej zniechęcili. Po pierwszym semestrze to odpadła połowa z mojej grupy i w innych jest podobnie.

lieblingin 

Przedmiot nauczania: J.niemiecki
  Post nr 3, Wysłany: 2008-09-01, 15:50   uniwersytet szczecinski filologia germanska

bardzo prosze o informacje na temat s, niestacjonarnych II stopnia, dzis dostalam informacje,ze pojutrze mam rozmowe kwalifikacyjna ;/ i sie zdeka zdenerwowalam
moze ktos mi opowie jak wyglada ta rozmowa i o co pytaja? czy jest to jak PNJN ? i jak tam sie studiuje?

Margoo 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 4, Wysłany: 2008-09-01, 16:23   

Z tego co słyszałam, zadają pytania dot. ew.Twojej pracy licencjackiej i coś z historii literatury. Ale sama tego nie sprawdzałam.

monizonik 

Post nr 5, Wysłany: 2008-09-05, 14:31   

:o ) Deczko po fakcie zauważyłam posta, mam nadzieje, że rozmowa nie była bardzo stresująca. Jestem tegoroczną absolwentką i mogę tą uczelnię tylko odradzić. Przede wszystkim: trzy semestry robi się NIC. Wykładowcy obudzili się w czwartym semestrze, który ma być przecież poświęcony na pisanie pracy mgr! A tutaj - jak nie przygotowanie artykułu, to referatu. Jak nie przygotowanie prezentacji, to 15 kartek ćwiczeń gramatycznych... A na końcu dwa egzaminy, na których 1/3 grupy poległa.
Promotorzy? Niestety trzeba wybrać już na pierwszych zajęciach promotora, który będzie prowadził Cię już do końca. Mamy dwa działy do wybrania: literatura lub językoznawstwo. Ja wybrałam językoznawstwo i prof. Mecnera. Powiem szczerze, średnio byłam zadowolona z wyboru. Profesor nie pomagał w pisaniu pracy, zatwierdzał rozdział za rozdziałem, a dwa zjazdy przed ostatecznym oddaniem pracy potrafił się rozmyślić - i przemieszać cały plan pracy. Ale inni promotorzy nie są wiele lepsi... Prof. Hartmann (literatura) dopuściła po wielu wylanych łzach studenckich DWIE osoby do obrony. Prof. Lipczuk (językoznawstwo) chyba też dwie. Czwarty profesor, Watrak, już nie pełni roli promotora, za to jest dr. Mazurkiewicz, która zawsze wydawała mi się czepialska i nieprzyjemna. Jako promotor - nie mam pojęcia jak funkcjonuje :| ;)
Jednym słowem trzeba mieć mocne nerwy aby skończyć germanistykę w Szczecinie.
Tak, ja wyboru swojego żałuję...
W razie pytań - pytaj, chętnie odpowiem, a i materiałami posłużę, jakie mi jeszcze zostały!
Pozdrawiam!

nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 6, Wysłany: 2008-09-05, 17:27   

Tak czytam tego ostatniego posta i oczom nie wierzę.... Z całym szacunkiem, ale czy nie uważasz,że na forum publicznym obowiązuje jakaś ochrona danych osobowych? Może powinnaś się zastanowić czy można podawać czyjeś nazwiska, bo ktoś po prostu może Cię nawet oskarżyć!
Takie informacje powinnaś podać w prywatnej wiadomości do zainteresowanej osoby.

monizonik 

Post nr 7, Wysłany: 2008-09-05, 18:16   

Nie wydaje mi się, że nazwiska profesorów wykładających na państwowym uniwersytecie objęte są jakąś szczególną tajemnicą. Można przeczytać je również na stronach uczelni. Podałam je, wraz z moim (subiektywnym) opisem (lecz przecież bez podania kontaktów, które PODLEGAJĄ ustawie o ochronie danych osobowych), gdyż dla mnie było szokiem wybierać promotora, z którym mam dwa lata współpracować, a nie wiem o nim kompletnie nic.
Wydaje mi się, iż fora są odpowiednim miejscem do szukania takich właśnie, subiektywnych informacji. Istnieją w końcu po to, aby wymieniać się spostrzeżeniami. A obiektywne informacje można znaleźć na oficjalnych stronach uczelni. Ale... czy są one obiektywne?
Pozdrawiam :)

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka

Post nr 8, Wysłany: 2008-09-05, 18:20   

nadia napisał/a:
Może powinnaś się zastanowić czy można podawać czyjeś nazwiska, bo ktoś po prostu może Cię nawet oskarżyć!

A ja bym się nie zdziwiła gdyby tak się stało. I nie chodzi tu o samo podanie nazwisk. Dokonałaś publicznej krytyki tych osób.

nadia 

Przedmiot nauczania: język niemiecki,bibliotekoznawstwo
Post nr 9, Wysłany: 2008-09-05, 19:03   

No właśnie, ja też bym się nie zdziwiła.Owszem fora są od wymiany spostrzeżeń, ale nie od publicznej krytyki wraz z podawaniem czyichś nazwisk.

Margoo 

Post nr 10, Wysłany: 2008-09-05, 19:25   

Szczerze mówiąc [b]monizonik[b] nikogo nie obraziła, nie obrzuciła inwektywami, co ma miejsce czasem nawet w stosunku do wyższych rangą osób w państwie i nie ma żadnych konsekwencji. Koleżanka pokusiła się o ostrą krytykę świadomie i dobrze. Bo mieszkając na tych terenach i znając sporo osób studiujących na tej uczelni, naprawdę słyszy się wiele słów krytyki, ba, nawet nie zdarzyło mi się słyszeć tzw. dobrego słowa. Poza tym nazwisko i imię nie podlega ochronie danych osobowych (to bardzo szerokie pojęcie), tym bardziej, że, jak już wspomniała autorka burzliwego postu, są one podane do publicznej wiadomości. wyraźnie widać, że dziewczyna jest rozgoryczona a chyba nie takie uczucia powinny towarzyszyć przy odbiorze dyplomu. Pozdrawiam.

lieblingin 

Przedmiot nauczania: J.niemiecki
Post nr 11, Wysłany: 2008-09-09, 18:23   

a ja wlasnie dzis dowiedzialam sie, ze przyjeto mnie na studia... :)dam rade
monizonik, bardzo dziękuje za to co napisałaś, szukałam forum germanistyki US ale takie nie istnieje... chyba, wiec to, co napisalas przyda mi sie na pewno

rozmowa stresujaca nie byla.... chociaz bardziej przygotowalam sie z literatury a zapytano mnie z językoznawstwa :lol:
moze zrobmy tak... jezli bede miala jakies pytanie to napisze na mejla albo wiadomosc prywatna :)

monizonik 

Post nr 12, Wysłany: 2008-09-09, 18:27   

Gratuluję, trzymam kciuki za mgr i służę informacjami, kserówkami i co tam jeszcze mam...
Tylko na priv proszę ;)

mkiki 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 13, Wysłany: 2008-11-14, 11:59   Licencjat z pedagogiki nieważny

Witam serdecznie wszystkich nauczycieli i nie tylko. Chciałam poruszyć dość ważny temat. Otóż podobno ukończone na Wyższej Szkole Humanistycznej w Szczecinie licecjackie studia o kierunku pedagogika nie są ważne. Podobno nie dają przygotowania pedagogicznego dla nauczycieli pracujących w szkołach. Wiem, że ogromna liczba nauczycieli z województwa zachodnipomorskiego studiowała na w/w uczelni i pokończyli pedagogikę o różnych specjalnościach. Może ktoś wie coś wiecej na ten temat, bo próbowałam dowiedzieć się u samego żródła czyli zadzwoniłąm do danej uczelni i niestety nie potrafili udzielić mi informacji na temat czy to daje przygotowanie pedagogiczne czy nie.
Pozdrawiam

Krulik 

Przedmiot nauczania: english
Post nr 14, Wysłany: 2008-11-16, 22:40   

A skąd o tym wiesz?
I dlaczego nie potrafią o tym nic powiedzieć? przecież na jakiejś podstawie wydawali licencjaty.

mkiki 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 15, Wysłany: 2008-11-17, 09:08   

Ci którzy realizowali licencjat z pedagogiki w latach 1997 - 2002 nie posiadają przygotowania pedagogicznego. W programie studiów w tym okresie odbyło się zbyt mało godzin z teorii i zbyt mało godzin z praktyki pedagogicznej. Wiem o tym od koleżanki która robiąc awans zawodowy na nauczyciela mianowanego została cofnięta do stażysty przez Kuratorium z powodu braku w/w godzin. Nie wiem dlaczego uczelnia w taki sposób działała. Być może na tamten czas to co było w programie wystarczało i było zgodne z wymogami Ministerstwa. Obecne zmiany o kwalifikacjach wprowadzone od 2004 roku powodują, że takiego przygotowania pedagogicznego nauczyciele nie posiadają jeśli mają licencjat uzyskany w tamtych latach. Niby prawo nie działa wstecz, ale w oświacie wszystko jest możliwe.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu