Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
uczeń z upośledzeniem w stopniu lekkim kontra język obcy
Autor Wiadomość
mr_pl 

Przedmiot nauczania: Podobno angielski
Post nr 31, Wysłany: 2010-06-16, 18:49   

Tak tak, zapomnialo mi się o tym temacie. Doczytałem i dałem znać nauczycielom j. niemieckiego u mnie w szkole w ubiegłym tygodniu ; )

A propos orzeczeń, to...

Uczeń (bez orzeczenia) cały rok absolutnie nic nie robił, miał wszystko gdzieś, zdążył zebrać 12 niedostatecznych i... 3 tygodnie temu dostał orzeczenie i nagle się okazuje że ja go muszę przepuścić, no bo jak to mógłbym ucznia z orzeczeniem nie przepuścić, skoro miał niedostateczne bo ja od niego wymagałem rzeczy, których on nie mógł zrobić, bo jest chory... kpina, po prostu kpina. Człowiek się czuje jak ostatni śmieć - tak mu papierkami w twarz rzucają.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 32, Wysłany: 2010-06-16, 18:56   

mr_pl napisał/a:
3 tygodnie temu dostał orzeczenie i nagle się okazuje że ja go muszę przepuścić

Nie musisz.
Jakiej treści ma to orzeczenie? Czy stwierdzono uu?
A może to nie orzeczenie tylko opinia?

mr_pl 

Post nr 33, Wysłany: 2010-06-16, 19:09   

Opinię już miał. Teraz doszło orzeczenie o upośledzeniu w stopniu lekkim.

'Muszę' nie jest dosłowne.

Bo wiadomo - chcę, to mogę go nawet zastrzelić. Pytanie tylko, czy powinienem ; )

Mówiąc 'muszę' miałem na myśli to, że "nie wypada", że podważono by sposób w jaki go nauczałem, że nie wziąłem pod uwagę jego niepełnosprawności bla bla bla. A to jest zwykły przypadek pod tytułem "nie chce mi się i pocałuj mnie w nos bo i tak przejdę".

Niektórzy uczniowie już na początku roku mi oznajmili, że nic nie będą robić, bo i tak ich przepuszczę. Wiele się nie mylili i 'nic' nie mogę na to poradzić (ponownie - bym chciał, to bym ich zostawił - tylko że wtedy bym chyba zakończył karierę w tej szkole - umowę mam do końca czerwca i podejrzewam że nowej bym nie dostał jakbym wbrew 'sugestii' pani dyrektor nie dał 'szansy' tym uczniom).

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Post nr 34, Wysłany: 2010-06-16, 19:47   

Cytat:
umowę mam do końca czerwca i podejrzewam że nowej bym nie dostał jakbym wbrew 'sugestii' pani dyrektor nie dał 'szansy' tym uczniom

Stawiając ocenę niedostateczną właśnie dajesz im szansę uzupełnienia wiadomości w wakacje i zdania egzaminu poprawkowego.
Wyciągając na dopuszczający tej szansy ich pozbawiasz. Automatycznie i z rozmysłem skazujesz ich na to, że w następnej klasie już od początku sobie nie poradzą i zaległości będą rosły. Poza tym utwierdzasz ich i pozostałych w przekonaniu, że nie warto się starać.

mr_pl 

Post nr 35, Wysłany: 2010-06-16, 19:56   

Mówisz jakby uczniowie mieli zamiar cokolwiek się na jakąkolwiek poprawkę uczyć... heh. Zapomnij. Oni nie chcą. To ja mam problem - nie oni.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Post nr 36, Wysłany: 2010-06-16, 20:05   

mr_pl napisał/a:
Mówisz jakby uczniowie mieli zamiar cokolwiek się na jakąkolwiek poprawkę uczyć

Dajesz im szansę, a co z nią zrobią to już ich problem i ich rodziców.
U nas zdarzało się, że uczeń poprawki nie zdał. Były też przypadki zdania nawet na 4.
Zdecydowana większość poprawkowiczów jednak bierze sobie do serca i w wakacje się uczy.

mr_pl 

Post nr 37, Wysłany: 2010-06-16, 20:12   

Chciałbym kiedyś pracować w takiej szkole ; )
To nie jest temat o oblewaniu, szkoda w sumie kontynuować.

katty 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 38, Wysłany: 2012-01-18, 08:08   

Mam klasę 6-latków, w niej jednego 7-latka, który dostał orzeczenie o upośledzeniu w stopniu lekkim. Mam za zadanie napisać dostosowanie programu dla niego. I powiem Wam szczerze, że jestem w kropce, bo nie mam pomysłu, jak dostosować materiał do klasy pierwszej, z zasady przecież bardzo łatwy, oraz ćwiczenia polegające na łączeniu, rysowaniu i kolorowaniu - może mam za małą wyobraźnię, ale nie umiem sobie wyobrazić, jak to jeszcze bardziej ułatwić. Czuję się zupełnie nieprzygotowana do pracy z takim uczniem a co gorsza w szkole nie uzyskałam żadnych wskazówek ani odnośnie formalnej strony (czyli prosto mówiąc jak napisany przeze mnie dokument ma wyglądać), ani merytorycznej.

smv 

Post nr 39, Wysłany: 2012-01-18, 16:35   

@katty- ja od 4 lat mam stycznosc z uczniem z uposledzeniem lekkim, juz nie wspomne o ucznisch ktorzy maja typowe zachowania dla uposledzenia (wycie, dziwne smianie sie tak nagle bez przyczyny, osowiałośc), ktorych rodzice za zadne skarby swiata nie wyslą dziecka na badania.
W kazdym badz razie mnie tez nikt nie instruował jak taki program zmodyfikowac, jak ma wyglądac. Zrobilam to tak: wzielam ten plan ktory mam dla normalnych uczniow i go uproscilam. Nie wiem jakie masz tam zadania bo ja angielskiego ucze wiec szlaczków nie ucze, ale jesli masz nauka szlaczków linią łamaną ( nie wiem czy to tak sie nazywa) i linią krętą ( tak to nazwę:P) to zrób tylko jeden rodzaj szlaczka.
Inaczej tego nie opisze.

linczerka 
Administracja

Post nr 40, Wysłany: 2012-01-18, 17:00   

Mówiąc zwięźle, okrój materiał, zmniejsz liczbę ćwiczeń, wydłuż czas. Tematyka ta sama, ale jeśli klasa robi 4 zadania na dodawanie i odejmowanie w zakresie 10, to dzieciak niech zrobi jedno zadanie nawet z liczydłem. Być może teraz nie widać znaczącej różnicy, ale one się wkrótce pojawią. Pozostały czas, o ile będzie koniecznie poświęć na realizację zaleceń w opinii/orzeczeniu. Trudno podpowiedzieć, bo nie znam orzeczenia i zaleceń. Nie ładuj dziecku treści nowych dopóki nie przyswoi na bieżąco.

sylwiam81 

Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 41, Wysłany: 2012-04-03, 20:51   

czy ma ktoś może program zmodyfikowany dla ucznia z upośledzeniem lekkim i najlepiej z niemieckiego.

pracuję na Das ist Deutsch 1

dushka możesz mi podesłać ? a może ktoś inny może mi pomóc :D

Odpowiedz do tematu