Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
uczeń z upośledzeniem w stopniu lekkim kontra język obcy
Autor Wiadomość
biolang 

Przedmiot nauczania: biologia, angielski
Post nr 1, Wysłany: 2008-11-14, 22:21   Angielskim z upośledzonym uczniem - help.

Witam. Mam zacząć zajęcia z chłopcem, który nie pisze i nie czyta. Głównie proste słówka, nazywanie rzeczy i proste zdania, piosenki.

Czy ktoś moze zna materiały,książki warte polecenia, z których mogłabym skorzystać?
Jakieś ksiązeczki z obrazkami, mp3...

Ktoś miał podobne zajęcia? Trochę się obawiam, ale chciałabym, żeby te zajęcia były dla niego ciekawe i żeby coś z nich pamiętał.
Myslałam, żeby zacząc od piosenki "abc", przedstawiania się i gdzie mieszka itp. Zeby założył sobie zeszyt i bedzie tam wklejał rysunki (dla rodziców też, żeby z nim powtarzali). Jak myślicie?

Proszę o Wasze wskazówki i podpowiedzi.

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 2, Wysłany: 2008-11-15, 08:34   

Ja korzystam z Bugs'a 2. Wiele rzeczy przygotowuję sama. Aha, nie zakładaj zbyt wiele przy upośledzeniu. Lepiej załóż, że chłopiec mniej się nauczy, to będzie co najwyżej miłe rozczarowanie. Dla uu język polski jest niejako językiem... obcym.

Andulencja 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 3, Wysłany: 2008-11-15, 17:23   

Nie wiem w jakim wieku jest ten uczeń, ani w jakim stopniu jest upośledzony. Ja mam dziewczynkę (up. umiarkowane, gimnazjum, szkoła masowa). Założyłam z nią segregator. wkładamy tam kartki, które jej przygotowuję. posługuję się ćwiczeniami z Internetu. Próbowałam wprowadzić proste zdania, ale nie zdało to egzaminu. Na jednych zdaniach pamiętała, na następnych już wszystko było nowe. Z Asią ćwiczę pisanie, liczenie (w wersji polsko-angielskiej), poznaje nowe słówka (ostatnio poznała co to jest arbuz i brzoskwinia - pierwszy raz je jadła). Kilka stron:
http://www.superkid.pl/ (tę lubię najbardziej)
http://www.angielskij.ovh.org/
http://www.kids.4info.org/testy.php
http://www.apples4theteacher.com/foreignlang.html

Andulencja 

Post nr 4, Wysłany: 2009-08-29, 12:57   Program dla up. w st. lekkim?

Moja dyrekcja wczoraj obwieściła, że dla uczniów upośledzonych w stopniu lekkim trzeba napisać osobny program. Zdziwiło nas to, bo przecież realizują tę samą podstawę programową, pracują na tych samych podręcznikach.
Do tej pory wystarczało określić wymagania dla tych uczniów (inne jak dla reszty).
Pytałam dyrekcję o szczegóły, ale nie otrzymałam odpowiedzi. Może ktoś z was wie więcej na ten temat. Wiem już, ze w 1 gimnazjum będzie 3 lekko upośledzonych, a może jeszcze znaleźć się ktoś w grupie przychodzącej.

I jeszcze jedno - czy test diagnozujący uczniowie z upośledzeniem powinni pisać taki sam jak inni? Nie wiem czego uczyli się ci uczniowie w szkole podst. (przychodzą z 4 okolicznych).

dushka 

Post nr 5, Wysłany: 2009-08-29, 13:18   

Nie program, tylko modyfikację tego, którego używacie na co dzień. Program to nie to samo, co podstawa programowa. Musi być zmodyfikowany, gdyż - mimo identycznej podstawy diametralnie inny jest sposób realizacji, a także zakres materiału. Jeśli podstawa programowa zakłada dajmy na to:

Sprawność rozumienia ze słuchu: rozumienie instrukcji nauczyciela;

To uczeń upośledzony będzie miał w modyfikacji programu: rozumienie ze słuchu prostych instrukcji nauczyciela: sit down, open the book i tak dalej.

Modyfikację programu robisz do konkretnego programu. Nie do podstawy! Jeśli lecicie programem wydawnictwa X, to musisz modyfikację również do tego, zrobić, a nie do programu wydawnictwa Y.

Podaj maila, podeślę ci coś :)

Aha, test diagnozujący zdecydowanie inny! To są uczniowie upośledzeni, którzy mają ogromną trudność z rozumieniem nawet ojczystego języka.

Andulencja 

Post nr 6, Wysłany: 2009-08-29, 18:53   

Dziękuję za wyjaśnienie. Trochę mi się rozjaśniło, ale jeszcze nie do końca. Nie wiem, czy dobrze myślę - dodaję w rozdziale: Treści nauczania (mój program) pozycję: Uczeń upośl. w st. lekkim i na przykład:
tematy i funkcje językowe:
Dom - opisać swój pokój i jego wyposażenie - ucz. upośl.- nazwać meble w swoim pokoju, podać co znajduje się po prawo/lewo

Tylko gdzie znajdę ile taki uczeń powinien umieć?

Przesłałam ci maila na pw.
Czekając na odpowiedź jeszcze raz dziękuję.

dushka 

Post nr 7, Wysłany: 2009-08-29, 20:14   

Ile musi umieć - nie znajdziesz nigdzie. Zastanów się, ile JEST W STANIE opanować - bo bardzo mało. Np. moje dzieciaki pracują tylko na słowniczku, który powstaje w ciągu roku - osobny zeszyt, słówka wklejane tematycznie. Zdania -pisane tylko wg wzoru. I to proste, na zasadzie: czytam książkę, ja nie potrafię śpiewać. A potem, w gim. - moja mama gotuje obiad, tata nie gra na pianinie.

Andulencja 

Post nr 8, Wysłany: 2009-08-29, 20:38   

Zastanawiam się na jakiej podstawie układają egzamin gimnazjalny?
Dyrektor dał nam 2 tygodnie września na poznanie dzieciaków z upośledzeniem, więc mam jeszcze trochę czasu. na razie szykuję zeszyt pracy dla uczennicy 3 gim.upośledzonej w stopniu umiarkowanym. Przychodzi do mnie, bo ojciec nie zgodził się na zajęcia indywidualne, a ona lubi przychodzić na angielski - pisze po śladzie, łączy obrazki z podpisami, koloruje.

dushka 

Post nr 9, Wysłany: 2009-08-29, 21:06   

Ależ z języka nie będzie egzaminu dla uczniów upośledzonych lekko :) Zrezygnowano z tego.

Andulencja 

Post nr 10, Wysłany: 2009-08-29, 23:57   

To dlaczego w kwietniu pisali?

dushka 

Post nr 11, Wysłany: 2009-08-30, 07:44   

Bo takie zamierzenie było, że uczniowie upośledzeni też napiszą. Na całe szczęście ktoś na górze się opanował i zobaczył, że to kretynizm wyjątkowy, kazać tym uczniom pisać egzamin z języka obcego ;) I - nie piszą.

Andulencja 

Post nr 12, Wysłany: 2009-08-30, 10:08   

dushka, jesteś wielka!
Dziękuję gorąco za pomoc!
Już wiem co i jak i już działam. :mrgreen:

dushka 

Post nr 13, Wysłany: 2009-08-30, 10:08   

A proszę bardzo :)

kasikl20 

Post nr 14, Wysłany: 2009-11-17, 20:19   

Dushko, mam podobny problem jak Andulencja. Zaczynam dopiero swoją karierę jako anglistka i już na dobry początek mam dwoje uczniów (klasa 4 SP), którzy otrzymali orzeczenie o upośledzeniu w stopniu lekkim. Czy mogłabym Cię prosić o pomoc w napisaniu modyfikacji programu dla tych dzieci? Ogromnie mi na tym zależy, a wiem, że nie jestem w stanie zrobić tego sama. Próbowałam i nic z tego nie wychodzi :(

dushka 

Post nr 15, Wysłany: 2009-11-19, 18:05   

Najprościej: bierzesz program, na którym pracujesz, i wyrzucasz, wyrzucasz, wyrzucasz - zostawiając minimum programowe (bo podstawę MUSISZ zrealizować), a to, co zostanie - zapisujesz np. tak:

- Uczeń zna słownictwo, związane z ciałem człowieka - z pomocą nauczyciela wskazuje części ciała, dobiera podpisy, rozwiązuje proste krzyżówki (lub też - krzyżówki obrazkowe), rozwiązuje wykreślanki, powtarza słowa za nauczycielem itd.

Musisz mieć następujące elementy programu:

1. Cele (główny/główne i szczegółowe)
2. Podany materiał nauczania z podziałem na klasy (bo program musisz na 3 lata napisać, i to jest to, co napisałam najpierw o wywaleniu)
3. Procedury osiągania celów
4. Standardy kształcenia (czyli co uczeń potrafi po 6 klasie, i tu zapisujesz - np. potrafi przedstawić się i powiedzieć coś o sobie, dodając: z pomocą nauczyciela, wg wzoru, wg schematu, w podstawowym zakresie)
5. KONTROLA I OCENA OSIĄGNIĘĆ – EWALUACJA
6. PROPOZYCJE KRYTERIÓW OCENY I METOD SPRAWDZANIA OSIĄGNIĘĆ UCZNIA (czyli wymagania na poszczególną ocenę).

Odpowiedz do tematu