pollylol
Przedmiot nauczania: Język angielski
Wiek: 30 Dołączyła: 24 Cze 2010 Posty: 10 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 1, Wysłany: 2010-11-16, 11:45 Zeszyt w 1 klasie
witam. Jak myslicie, czy dzieciaczki w pierwszej, drugiej klasie SP powinny miec zeszyt do j.ang? Do tej pory wystarczal mi podrecznik i zeszyt cwiczen oraz karty pracy, gdzie dzieci robia slowniczki obrazkowe i rozne zadania z pisaniem. Jednak nie podoba sie do niektorym rodzicom-zeszyt w ich opinii musi byc. Mysle, ze na pisanie tematu i przepisywanie slowek z podrecznika dzieci tracilyby zbyt duzo czasu, ktore wole poswiecac na zadania ruchowe, komunikacje i piosenki.
W 3 klasie dzieci juz sprawnie pisza, wprowadzam tez duzo dodatkowego slownictwa wiec zeszyt sie sprawdza. Doradzcie prosze.
Post nr 2, Wysłany: 2010-11-16, 17:57
Ja wprowadziłam zeszyt w klasie 2 i nie po to aby pisać temat czy słówka, ale czasami coś wklejają, coś rysują.
Choć dziś pisali I have got i okazało się, że nie znają literki "v"
Przedmiot nauczania: Język francuski
Wiek: 58 Dołączyła: 12 Kwi 2010 Posty: 57 Skąd: wielkopolskie
Post nr 3, Wysłany: 2010-11-18, 10:48
Wprowadzanie zeszytów w kl. I szkoły podstawowej jest pozbawione sensu, bo dzieci w tym wieku piszą bardzo powoli i masz 100% racji rezygnując z nich na rzecz nauki przynoszącej konkretne efekty. Każdy z nas spotyka się z rodzicami, którzy wiedzą lepiej od nas - fachowców, co i jak należy uczyć. Jeżeli sensowne tłumaczenie nie trafia do nich, to postaw im po prostu pytanie dlaczego wg nich lepiej jest tracić czas na pisanie i czemu ma to służyć. Jeżeli bardzo będą się upierać, to załóż im te zeszyty na pisemne utrwalanie słówek w domu, niech mają radość ...:) Ja w starszych klasach chcąc spacyfikować niesfornych rodziców cytowałam bezsensowne wg mnie zmiany określeń wprowadzone przez guru pedagogiki. Rodzic słysząc, że jego pociecha radzi sobie jako tako z "komponentami leksykalnymi" natomiast ma kłopoty z "komponentami gramatycznymi", nie wiedząc o co chodzi, a nie chcąc się wykazywać brakiem wiedzy, bo skoro ma jakieś pretensje to tę wiedzę powinien posiadać, nabierał grzecznie wody w usta i miałam spokój. Pamiętaj, że Ty jesteś fachowcem i wiesz co robisz, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty w nauczaniu i nie daj sobie skakać po głowie... Z lekarzami i prawnikami nikt nie dyskutuje, a na szkolnictwie znają się wszyscy, bo chodzili do szkoły... Traktuj te pomysły z przymrużeniem oka i rób swoje
a co ci rodzice marudzący chcieliby zobaczyć w tych zeszytach?
Ja słyszałem pretensję, że nie ma zapisu o zadaniu domowym w zeszycie to rodzice nie wiedzą czy takowe jest.
Ja zeszyt mam od pierwszej klasy, ale w nim raczej dzieci rysują, czy wyklejają niż piszą. Chociaż ćwiczeń z pisaniem nie brakuje, ale raczej wspomagam umiejętność "kaligrafii" niz miałbym robić słowniczki.
No i w klasie I i czasami II jest problem, że dzieci piszą w różnym tempie. Jeden skończy gdy drugi jeszcze nie zacznie.
Cytat:
Rodzic słysząc, że jego pociecha radzi sobie jako tako z "komponentami leksykalnymi" natomiast ma kłopoty z "komponentami gramatycznymi", nie wiedząc o co chodzi, a nie chcąc się wykazywać brakiem wiedzy, bo skoro ma jakieś pretensje to tę wiedzę powinien posiadać, nabierał grzecznie wody w usta i miałam spokój.
fajne choć dziwne, że rodzice w ogóle rozmawiali z nauczycielem. Nie lepiej od razu do dyrekcji
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
a u mnie znow dzieci mają w klasach 1-3 zeszyty. w kl 1 wprowadzilam zeszyt teraz, rysujemy tam obrazki nowych slowek ktore poznalismy, do tego wpisuje/wklejam lub pisze dzieciom i rodzicom informacje nt ewentualnego testu z jakiego zakresu sie takowy odbedzie.
w kl 2-3 juz nie mam problemu z pisaniem...
a to ze dzieci nie znają literki V to skad to zdziwienie skoro w polskim alfabecie litery V nie ma..
U mnie dzieci mają zeszyt od klasy I, na początku dużo rysują, potem wprowadzam pojedyncze wyrazy, potem podpisy do rysunków itp. czasem wyklejanki i tym sposobem wszystko jest w jednym miejscu.
Post nr 11, Wysłany: 2010-11-26, 21:52
Afroditte napisał/a:
To jaki problem tą literkę wprowadzić i wyjaśnić wszystko dzieciakom?
żaden - właśnie wprowadziłam
Tematem było wprowadzenie zeszytów i wg mnie warto. Nie za wcześnie (jakaś 2 klasa) i nie za dużo.
Lady Frau
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 12, Wysłany: 2010-11-29, 16:56
Jolly Roger napisał/a:
Nie znają "v", ale znają "Ł" i też praca u podstaw, bo wypisują Flałer, łindoł czy nawet kał.
witam, właśnie dołączyłam. U mnie w szkole zeszyty są, natomiast to co się w nich wyprawia to dokładny cytat Jolly Rogera. Ja "nowa" trochę się wyłamałam... nie piszę wymowy /kał/ ani nie zmuszam pierwszaków do przepisywania nowych słów do zeszytu.
Pisanie wymowy?
Nigdy tego nie robiłam i nie zamierzam a dzieciaki świetnie radzą sobie z rozróżnieniem formy pisemnej od mówionej.
_________________ "My wish is world's command"
Lady Frau
Przedmiot nauczania: Język niemiecki
Post nr 14, Wysłany: 2010-11-30, 17:14
Zgadza się, ale może tak trzeba by dać im szansę żeby się o tym przekonać
1malgos
Wiek: 2003 Dołączyła: 28 Kwi 2008 Posty: 8 Skąd: mazowieckie
Post nr 15, Wysłany: 2011-01-14, 19:02
Ja wprowadziłam zeszyty w pierwszych klasach. Dzieciaki tak, jak u niektórych z Was, rysują, malują, podpisują rysunki. Robią to głównie w domu. Uczę ich tym samym systematyczności. Muszę powiedzieć, że aż mi się śmiać chce, bo po tych kilku miesiącach zeszyt z angielskiego stał się dla nich bardzo ważny . Porównują rysunki, oceniają nawzajem swoje prace I same domagają się, abym sprawdziła pracę domową Wprowadziłam zasadę, że nie dostaje 6 czy 5 to dziecko, które jest drugoligowcem i przynosi pracę domową po czasie. Dziś już każdy spóźnialski mówi :wiem, czwóra!".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum