Królik123
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 2000 Dołączyła: 18 Wrz 2011 Posty: 5 Skąd: małopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2011-09-18, 21:54 czytanie ze zrozumieniem- proszę o pomoc!
Witam wszystkich!
jestem młodą, początkującą nauczycielką polskiego- mam pytanie odnoście czytania ze zrozumieniem. Czy oceniamy tylko poprawne (wg klucza) odpowiedzi? czy odejmujemy punkty za błędy ort, gram, interp? uczniowie mają słowniki więc...niestety nigdzie nie mogę uzyskać takiej informacji...są tylko skale procentowe...Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ!
Zawsze sprawdzasz stopień opanowania jakiejś umiejętności i ten stopień oceniasz.
Ocenianie, gdzie ocenę jednej umiejętności obniżasz, bo uczeń nie nie osiągnął innej umiejętności - jest złe!
Wystaw ocenę za czytanie ze zrozumieniem, innym razem ocenisz ortografię.
Królik123
Post nr 3, Wysłany: 2011-09-19, 20:16
dzięki za odpowiedź:)
mam jeszcze jedno pytanie- co jeśli kwestia dotyczy maturalnego czytania ze zrozumieniem? również punkty tylko za poprawne odpowiedzi?
Królik123
Post nr 4, Wysłany: 2011-09-21, 20:15
hey:) czy ktoś jeszcze mógłby pomóc...?:)
Basso profondo
Post nr 5, Wysłany: 2011-09-21, 20:36
Królik123 napisał/a:
mam pytanie odnoście czytania ze zrozumieniem. Czy oceniamy tylko poprawne (wg klucza) odpowiedzi?
A jaki to sprawdzian? Jaki masz cel dydaktyczny? Czego uczyłaś i co chcesz sprawdzić? Czy chodzi o ocenianie bieżące?
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
co jeśli kwestia dotyczy maturalnego czytania ze zrozumieniem?
Skoro chcesz sprawdzić czytanie ze zrozumieniem, to oceniaj czytanie ze zrozumieniem - jak wyżej.
Jeżeli chcesz sprawdzić wiedzę i umiejętności ogólnopolonistyczne - to oceniaj wszystko.
Basso profondo
Post nr 7, Wysłany: 2011-09-21, 21:17
Królik123 napisał/a:
czy odejmujemy punkty za błędy ort, gram, interp?
Mnie trudno wyobrazić sobie polonistę, który pozostawiłby to bez oceny. Tak szczerze mówiąc.
Królik123
Post nr 8, Wysłany: 2011-09-21, 22:13
to ćwiczenia w liceum- czyli chodzi o maturalne czytanie ze zrozumieniem, sprawdzające tą umiejętność w klasach przedmaturalnych. Wiem że moje pytanie dotyczące oceniania może wydawać się naiwne lub świadczące o niekompetencji, ale to nigdzie nie jest wyjaśnione! klucz wyjaśnia tylko kwestię odpowiedzi- a nie to czy odejmujemy punkty za błędy interpunkcyjne, ort etc...na swoje usprawiedliwienia dodam, że dopiero zaczynam pracę ale chcę być dobrze przygotowanym, rzetelnie oceniającym pracę uczniów nauczycielem, dlatego jestem taka dociekliwa...dziękuję za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie:)
Arkusz, punktacja pytań i schemat oceniania sugeruje, że sprawdzając rozumienie tekstu nie przyznaje się punktów za jakość języka.
To sprawdza wypowiedź pisemna.
Natomiast w "codziennych sprawdzianach"w toku przygotowań do matury (poza tzw. próbnymi testami maturalnymi) byłbym bardziej wymagający i zwracał również uwagę na poziom języka.
Królik123
Post nr 10, Wysłany: 2011-09-22, 06:17
Super- dzięki za odpowiedź:)
Basso profondo
Post nr 11, Wysłany: 2011-09-22, 06:48
vuem napisał/a:
nie przyznaje się punktów za jakość języka
Co nie znaczy, że nauczyciel nie może tego ocenić osobno. Do ucznia trzeba podejść holistycznie, inaczej wykształcimy półgłówków.
Wiek: 37 Dołączył: 20 Mar 2011 Posty: 29 Skąd: mazowieckie
Post nr 13, Wysłany: 2011-11-07, 10:48
Ocenianie według "klucza" uważam, za największą zbrodnie systemu edukacyjnego. Takie podejście zabija indywidualizm, logiczne myślenie, kreatywność, a uczy ... no właśnie, czego? Myślenia według utartych kanonów, według wzorów "jedynie słusznych i prawdziwych" ? Bezsens... Nic dziwnego, że w dziedzinie osiągnięć naukowych notujemy coraz mniej sukcesów skoro uczymy własne dzieci myślenia sztampowego, pozbawionego abstrakcyjnego podejścia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum