Post nr 1, Wysłany: 2009-09-08, 13:17 Diagnoza na "wejściu" z j. polskiego
Czy stosujecie takową na początku IV klasy. Czy sami opracowujecie taki test, czy może jest gdzieś odgórnie przygotowany? Jak go organizujecie?
olla
Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 2, Wysłany: 2009-09-09, 20:55
Ja poprosiłam uczniów klas IV i V, gdzie uczę o napisanie kilku zdań o sobie na pierwszych zajeciach. Chciałam, by napisali, co lubią robić, czym się interesują, jakie mają plany i marzenia.
Co mi to dało: 1) wiem, kto się rozpisuje i nie robi przy tym błędów; 2) wiem, kto pisze jedno zdanie na 10 linijek i robi przy tym błędy 3) uczniowie mieli na to 25 minut a niektórzy nie napisali nic - więc też coś wiem.
Czytało się bardzo przyjemnie Zwłaszcza, jak ktoś napisał, że lubi zupę pomidorową i nie znosi botwinki (naprawdę tak było). Biorę jednak poprawkę na to, że jedna praca nie musi o niczym świadczyć.
Post nr 3, Wysłany: 2009-09-09, 21:15 Re: Diagnoza na "wejściu" z j. polskiego
fajnyprofesor napisał/a:
Czy stosujecie takową na początku IV klasy. Czy sami opracowujecie taki test, czy może jest gdzieś odgórnie przygotowany? Jak go organizujecie?
U nas robi się test kompetencyjny na koniec klasy trzeciej, więc mogę go obejrzeć i poznać wyniki.
Mimo to jednak robię swój własny "na wejściu". Propozycje znajdziesz w podręczniku dla nauczyciela do "Jutro pójdę w świat" WSiPu. Jest test na czterowarstwowe czytanie ze zrozumieniem, test na szybkość czytania oraz coś do zbadania ortografii.
Czy ktoś mógłby mi przesłać ten test z podrecznika "Jutro pójde w świat", bo ja pracuje na innych . U mnie w szkole nie ma innego polonisty, biblioteka też tego nie posiada.
Na stronie WSiP wyszedł teraz sprawdzian na rozpoczęcie nauki w czwartej i piątej klasie szkoły podstawowej.Po sprawdzeniu można zamieścic wyniki danej klasy w bazie danych i porównac z wynikami z całej Polski.Testy są przygotowane na wzór testu szóstoklasisty i sprawdzaja różne obszary.Żeby mieć dostęp do sprawdzianu trzeba się zalogować na stronie WSiP.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum