NadiaLu
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 27 Dołączyła: 02 Wrz 2009 Posty: 24 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 1, Wysłany: 2009-11-20, 16:51 Dysleksja
Mam pytanie szczególnie do nauczycieli polonistów. Uczę języka polskiego w klasach czwartych i już sama nie wiem czy dzieci, które mają opinie o ryzyku dysleksji wydaną w pierwszym etapie edukacji na następne badanie powinny być kierowane od razu w IV klasie czy taka opinia (np z III klasy) ważna jest przez 3 lata. Proszę o podpowiedź, ponieważ słyszałam dwie wersje i nie wiem czy powinnam już teraz kierować uczniów na badania czy jeśli mieli je przeprowadzone w III klasie to jeszcze poczekać.
Opinia jest ważna do końca danego etapu edukacyjnego.
NadiaLu
Wiek: 27 Dołączyła: 02 Wrz 2009 Posty: 24 Skąd: kujawsko-pomorskie
Post nr 3, Wysłany: 2009-11-20, 20:08
Czyli jednak powinnam już na początku IV-tej klasy kierować uczniów na powtórzenie badania... Dzięki
annakama
Post nr 4, Wysłany: 2009-11-22, 10:16
Opinia jak już tu napisano jest ważna od-do, czyli na przykład na rok, dwa lub trzy lata. Ale w związku z kierowaniem na badania, to sprawa nie jest chyba taka prosta. Szkoła może tylko zaproponować rodzicom przeprowadzenie takich badań; ale to oni muszą iść tam z dzieckiem i potem przynieść wyniki do szkoły. Przynajmniej takie zasady panują w szkole, w której uczę. Niejednokrotnie dziecko, które ma ewidentną dysleksję czy inne problemy nie posiada opinii bo rodzice nic chcą z nim iść na badania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum