Post nr 1, Wysłany: 2010-09-30, 23:03 dyslektyk w gimnazjum
Uczę języka polskiego w niewielkim gimnazjum społecznym. Właśnie objęłam wychowawstwo w klasie I i już na początku roku szkolnego pojawił się duży kłopot. W 16-osobowej klasie aż kilka osób ma orzeczenie o dysleksji - wszystko są to rzetelne orzeczenia z poradni psych.-ped. Każdy z tych uczniów ma zdiagnozowany inny problem, podane są zalecenia itp. Zastanawiam się tylko, jak mam prowadzić zajęcia/sprawdziany/projekty, skoro do każdego ucznia powinnam podejść INDYWIDUALNIE! Czy ktoś ma pomysł lub własne doświadczenia - jak podołać takiemu zadaniu? Czy to w ogóle możliwe??? Chciałabym okazać uczniom jak najwięcej zrozumienia, ale trochę mnie to przeraża.
Tak, tak, raz w tygodniu mam takie zajęcia (dopiero od października) dla osób mających jakieś trudności, w tym zapraszani są dyslektycy. W praktyce wygląda to tak, że "nadrabiamy" materiał, jeśli ktoś był nieobecny, uczniowie "zaliczają" zaległe prace domowe/sprawdziany itp. W szkole podstawowej ćwiczenia usprawniające prowadzi też p. reedukator, ale nie jest to związane bezpośrednio z lekcjami, tylko służy doskonaleniu wybranych umiejętności (np. czytanie ze zrozumieniem, koncentracja uwagi). Natomiast w gimnazjum opieka reedukatora jest już tylko sporadyczna i jedynie wspomaga ucznia, jeśli chce on pracować w domu. A ja jestem zainteresowana głównie pracą na lekcji - część ćwiczeń czy poleceń mogą bez problemu wykonywać wszyscy uczniowie, ale przy niektórych pojawiają się problemy. Staram się różnicować poziom trudności, jednak czasem brakuje mi pomysłów.
Przygotowując prace dla dys kieruję się wytycznymi z poradni, chociaż nie zawsze są one w 100% jasne, czasem trudno doszukać się w tym konkretów. Zwykle przygotowuję dwie wersje sprawdzianów, łatwiejszą i trudniejszą pracę domową. Na lekcjach powstrzymuję się od kąśliwych uwag, chwalę głośno postępy (jeśli są!). Zwykle jest w porządku, czasem jednak widzę, że ktoś ma totalny "odlot" i brakuje mi ciekawych materiałów do motywacji.
Dzięki za odzew! Są dobrzy ludzie na świecie:) No i jeszcze coś - dostałam od kogoś podpowiedź dot. mojego problemu z dys - ktoś zaproponował mi "Pracę z uczniem z dysleksją na lekcjach języka polskiego w gimnazjum". Na razie czytałam info o tej publikacji w internecie i wygląda zachęcająco. Próbuję przekonać dyrekcję do zakupu materiałów dla szkoły. Jeśli ktoś ma już doświadczenie w pracy z tą pomocą, to chętnie dowiem się czegoś z pierwszej ręki.
Wiem, o jakich materiałach piszesz! Jeszcze nie widziałam całości, na razie skorzystałam z darmowych przykładowych kart pracy, wyglądają całkiem sensownie. Dla zainteresowanych - link do strony - http://szkola.raabe.com.pl/5.html
Zastanawiam się jeszcze, czy zamówić całość na koszt szkoły - kuszące jest to, że można zamówić te materiały na dwutygodniowy okres próbny - i w razie czego odesłać bez zapłaty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum