Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Facet od polskiego
Autor Wiadomość
[uczeń]erik 

Post nr 1, Wysłany: 2011-03-14, 19:51   Facet od polskiego

Witam pedagogów . piszę w imieniu znajomego , który stoi przed dylematem , a mianowicie ,

czy facet nadaje sie do uczenia polskiego w szkole (sp, gim , liceum)

czy spotkaliście sie , aby mężczyzna uczył polskiego ??

proszę o pomoc , bo już nie wiem jakich argumentów użyć .;)

edzia 

Post nr 2, Wysłany: 2011-03-14, 19:58   

A czemu niby miałby się nie nadawać?

[uczeń]erik 

Post nr 3, Wysłany: 2011-03-14, 20:00   

kolega ma poważne obawy , ponieważ ten przedmiot został zdominowany przez kobiety . obawia sie braku akceptacji

edzia 

Post nr 4, Wysłany: 2011-03-14, 20:04   

erik napisał/a:
ponieważ ten przedmiot został zdominowany przez kobiety
Nie bardziej, niż inne przedmioty i w ogóle cały zawód.

Podrzuć mu do przeczytania blog Chętkowskiego.

[student]chriso005 

Post nr 5, Wysłany: 2011-03-16, 15:28   

Jak dla mnie nie ma przeciwwskazań by facet uczył polskiego, czy w ogóle uczył w szkole. W moim liceum jest dwóch polonistów mężczyzn, a w dodatku uważani są za jednych z najlepszych polonistów. Ogólnie w liceum na 60 nauczycieli uczy 24 mężczyzn (policzyłem teraz z ciekawości:D) Moim wychowawcą też był facet, jest dwóch wicedyrektorów facetów. Nie widzę problemu w tym że mężczyzna uczy czegokolwiek, także polskiego, ważne by dobrze wykonywać pracę.

magdak3 

Post nr 6, Wysłany: 2011-03-17, 16:09   

Dlaczego miałby nie uczyć? W liceum uczył mnie polskiego facet, wychowawawcą był facet (od fizyki). Owszem, większość nauczycieli to kobiety, moim zdaniem wiele plusów ma sytuacja, kiedy te proporcje są zbliżone. W mojej szkole 15 z 40 nauczycieli to mężczyźni i uważam, że to bardzo dobrze, że chociaż tyle :) .

Outorka 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 7, Wysłany: 2011-03-18, 16:11   

Moim zdaniem mężczyźni są wręcz potrzebni w tym zawodzie.
W moim liceum był polonista- mężczyzna, bardzo sympatyczny i lubiany, chociaż niestety poziom jego lekcji nie był najwyższy, ponieważ pan bardzo lubił opowiadać o sobie, mnożył dygresje i nie wyrabiał się z materiałem. Jednak jako wychowawca młodzieży był bardzo ceniony.

[student]ruscow 

Przedmiot nauczania: Historia
Post nr 8, Wysłany: 2011-09-11, 19:16   

Jestem po licencjacie z historii, specjalność: nauczycielska. Dodatkowo na studiach miałem dydaktykę wiedzy o społeczeństwie. Chciałbym rozpocząć studia podyplomowe kwalifikacyjne z filologii polskiej i jednocześnie kontynuować studia magisterskie - czy to dobry pomysł i czy warto? :roll:

Moraw 

Przedmiot nauczania: historia, wos, wok
Post nr 9, Wysłany: 2011-09-11, 20:35   

Warto, sam o tym myślałem kiedyś, jednak nie wyszło, a teraz też będę robić podyplomowe z wiedzy o kulturze. Jednak w wielu przypadkach jakość studiów podyplomowych jest dość dyskusyjna. Na historii, gdy patrzę na liczbę godzin z poszczególnych epok, to włos się na głowie jeży, przykładowo- 20h z historii starożytnej na studiach podyplomowych, 120h historii starożytnej na studiach I stopnia. Wiedza po takich studiach może być czasem niezadowalająca. Jak jest z filologią polską- nie wiem.

edzia 

Post nr 10, Wysłany: 2011-09-11, 21:39   

Dlatego nie wyobrażam sobie, że dyrektor mógłby zatrudnić do nauczania tak ważnych przedmiotów jak język polski, matematyka, historia, kogoś po podyplomówce.

[student]ruscow 

Post nr 11, Wysłany: 2011-09-12, 09:02   

A jednak zatrudniają - dyrektor woli dać godziny z historii poloniście po podyplomówce niż zatrudnić historyka przykładowo na 5/18 etatu. W czym gorszy jest historyk po podyplomówce z polskiego od polonisty po podyplomówce z historii? :|

Moraw 

Post nr 12, Wysłany: 2011-09-12, 16:32   

ruscow napisał/a:
dyrektor woli dać godziny z historii poloniście po podyplomówce niż zatrudnić historyka przykładowo na 5/18 etatu

Osobiście wolałbym jednak by taki nauczyciel nie przygotowywał mojego syna do matury z historii:)

ruscow napisał/a:
W czym gorszy jest historyk po podyplomówce z polskiego od polonisty po podyplomówce z historii?

Nikt tego nie napisał. Ogólnie jeśli chodzi o podyplomówki i nauczanie to myślę, że powinny być robione z przedmiotów powszechnie uważanych za mniej istotne (chociaż czasem błędnie)- wos, wiedza o kulturze, przysposobienie obronne czy podstawy przedsiębiorczości, no i te przedmioty, które niedawno pojawiły się w gimnazjum.

[student]ruscow 

Post nr 13, Wysłany: 2011-09-12, 16:48   

Moraw chce podjąć decyzję, której nie będę żałował. Chodzi o to by język polski ułatmił mi znalezienie etatu w szkole. Rozumiem, że podyplomówka to nie to samo co studia I stopnia, ale nie mogę z przyczyn osobistych rozpocząć studiów licencjackich. Boję się, że dyrektorzy ulegną "uproszczeniu myśleniu" i pieniądze wydane na podyplomówkę okażą się zmarnowanymi pieniędzmi - choć sam spotkałem się z myśleniem dyrektora, jakie przedstawiłem wyżej... :?

Moraw 

Post nr 14, Wysłany: 2011-09-12, 16:59   

ruscow napisał/a:
Chodzi o to by język polski ułatmił mi znalezienie etatu w szkole

Trudno określić czy podyplomówka z polskiego może to ułatwić. Chociaż to przedmiot z największą ilością godzin. Każdy dodatkowy kurs jest ważny i może okazać się przydatnym, więc jeśli dasz radę pogodzić historię z filologią i dysponujesz środkami na ten cel to pewnie warto spróbować.

Paweł22 

Post nr 15, Wysłany: 2012-02-01, 19:55   

Ale mężczyzn studiujących filologię polską jest chyba mało? Na przypuśćmy 100 osób na roku jest ok 7-10 mężczyzn? Reszta kobity no nie? :P Sam myślę o studiowaniu filologii polskiej.

Odpowiedz do tematu