[rodzic]cygan_82
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 29 Dołączył: 12 Sie 2009 Posty: 2 Skąd: wielkopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2009-08-12, 11:17 hymn
Witam.
Mam prośbę do wszystkich czytających to forum nauczycieli języka polskiego, historii i wiedzy o społeczeństwie.
Bardzo proszę o uczenie młodych ludzi hymnu narodowego. Nie chodzi mi bynajmniej o pierwszą zwrotkę ale o całość. Moim zdaniem to wstyd, że młodzież nie zna hymnu. Swoją drogą ciekaw jestem jaki odsetek Polaków zna cały hymn. Zastanawiam się czy istnieje możliwość przeprowadzenia takiego małego doświadczenia dotyczącego tej kwestii. Proponuję zrobić kartkówkę (nie na ocenę) i sprawdzić jak wygląda znajomość najważniejszej z pieśni państwowej. Mam nadzieję, że otrzymane rezultaty ktoś przedstawi na forum.
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 2, Wysłany: 2009-08-12, 11:27
4 zwrotek hymnu państwowego uczy się na muzyce w SP.
_________________ Sztuka jest pokarmem duszy.
[rodzic]cygan_82
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 29 Dołączył: 12 Sie 2009 Posty: 2 Skąd: wielkopolskie
Post nr 3, Wysłany: 2009-08-12, 11:32
Zgadzam się z tym. Natomiast młodzież i nie tylko młodzież, ale i dorośli nie znają tekstu. Jest to przygnębiające. Dlatego apeluję o weryfikację znajomości tekstu.
U mnie w szkole (szkoła średnia) na zajęciach Przysposobienia obronnego uczniowie klas pierwszych są odpytywani ze znajomości hymnu państwowego i hymnu szkoły (na ocenę) - w szkole średniej nie ma muzyki. Nasza nauczycielka PO prowadzi dodatkowe pozalekcyjne zajęcia taneczne i muzyczne, otacza opieką wszystkich uczniów posiadający talent muzyczny i przygotowywuje z nimi oprawę artystyczną uroczystości szkolnych.
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 6, Wysłany: 2009-08-16, 20:45
A moja szkoła nie ma hymnu swojego i nie wiem dlaczego poprzednie muzyczki nie robiły nic w tym kierunku... Ja chyba muszę się za to wziąć w tym roku...
U nas w szkole podstawowej hymn narodowy jest w:
1. podręczniku do muzyki - a co za tym idzie ostro jest uczony i oraz weryfikowana ta nauka;
2. Podręczniku historii - z pewnością przypominany -
3. Podręczniku języka polskiego - jest omawiany i uczony - odpytywanie z przyswojenia tekstu oraz oczywiście interpretowanie i analizowanie.
U nas w gimanzjum - hymn jest na pewno omawiany i znów przypominany na języku polskim;
Nie wiem zatem jak bardzo dziecko musi nie chcieć, by go nie znać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum