abe
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 30 Dołączyła: 21 Mar 2009 Posty: 53 Skąd: mazowieckie
Post nr 1, Wysłany: 2009-05-27, 19:19 Ilość godzin języka pol w gimnazjum
Witam! Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji ile godzin języka polskiego (w tygodniu) mają poszczególne klasy gimnazjum. Czy to możliwe , że ucząc cztery klasy gimnazjalne (I, II, II, III) nauczyciel ma 22 godziny ? Wydaje mi się zdecydowanie za mało.
w tygodniu nie da się określić, bo to zależy od dyrekcji jak rozplanuje lekcje w cyklu trzyletnim. Ma być co najmniej 450 godzin w ciągu 3 lat.
22 godziny w 4 klasach nie jest mało. To ile godzin tygodniowo chciałabyś tego polskiego dla jednej klasy??
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
abe
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 30 Dołączyła: 21 Mar 2009 Posty: 53 Skąd: mazowieckie
Post nr 4, Wysłany: 2009-05-27, 19:41
Jolly Roger, ja obecnie uczę w szkole podstawowej w klasach IV i Va , Vb i jest tak: w klasie IV 6 godzin tygodniowo, w kl. Va - 7 godzin tygodniowo i to samo w klasie Vb. razem 22 godziny. Bo to reguluja jakieś przepisy- nie wiem. Myślałam więc , że podobnie jest w innych typach szkół, że jest to z góry i sztywno określone ile godzin przedmiotu w danej klasie.
Owszem, ilość godzin z każdego przedmiotu reguluje rozporządzenie o ramowych planach nauczania. Określa ono ilość godzin w całym cyklu kształcenia.
Według nowej ramówki w gimnazjum będzie 14 godzin w cyklu (czyli klasa I, II i III razem). Ile i w której klasie przydzieli dyrektor, to już od niego zależy.
W pierwszej prawdopodobnie będzie 5. Klasa II i III będą miały według starej ramówki. Warto sprawdzić, ile miały te klasy w ubiegłym roku. Prawdopodobnie w tym mogą mieć tyle samo, co nie znaczy, że muszą. To zależy jak były planowane godziny dla tych klas, gdy zaczynały one naukę w gimnazjum.
Post nr 6, Wysłany: 2009-05-27, 20:06 ilość godzin pol
czyli wychodzi, że ucząc trzy klasy gimnazjum nie ma się całego etetu.To straszne. A gdzie można poczytać na własny użytek takich ciekawostek ?
W gimnazjum "ustawowo" jest 14 godzin - u nas jest to: 4, 5, 5 . W III klasie dostajemy jedną dodatkowo, ale jest to "kółko polonistyczne" -ale obowiązkowe dla wszsyktich uczniów (przygotowanie do egzaminu) - z godzin dyrektorskich.
Ostatnio zmieniony przez agadanuta 2009-08-27, 21:34, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum