pela24
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 30 Dołączyła: 06 Sie 2009 Posty: 17 Skąd: wielkopolskie
Post nr 16, Wysłany: 2009-10-16, 10:02
Ja też zrobiłam lekcję z przepisami, było super. Najlepsza była "sałatka pogodowa" - słońce, deszcz, posypać śniegiem itd:) Dziś kleksografia. Pozdrawiam
Suzanne11
Przedmiot nauczania: język polski, warsztaty dziennikarskie
Post nr 17, Wysłany: 2009-11-05, 22:00 Słabi uczniowie - jak omawiać lektury
Witam serdecznie,
Stawiam pierwsze kroczki w pracy nauczyciela i chciałabym Was prosić o radę. Pracuję w technikum, gdzie uczniowie są słabi i nie wykazują zbytniego zainteresowania językiem polskim. Oczywiście jeśli omawiamy wiersze, to staram się nawiązać do życia codziennego, do czegoś współczesnego i lekcja jakoś się toczy.
"Schody" zaczynają się, gdy omawiamy dłuższy lub trudny tekst. Teraz zajmuję się Leśmianem i Schulzem i naprawę nie wiem, jak omawiać taką twórczość z młodzieżą. Uczniowie nie rozumieją tekstów, a nawet jak wytłumaczę, o co chodzi, to patrzą na mnie z powątpiewaniem. Może znacie sposoby na odczarowanie trudnej literatury?
Z góry dziękuję za radę.
abe
Wiek: 30 Dołączyła: 21 Mar 2009 Posty: 53 Skąd: mazowieckie
Post nr 18, Wysłany: 2009-11-07, 16:58
mam podobny problem- ja pozwalam uczniom czytać streszczenia i opracowania w necie, ponadto ściągam z netu książki, drukuję interesujące mnie fragmenty, które będę omawiała na lekcji, czytamy taki niedługi fragment na lekcji i nad nim pracujemy. Pomocą są też karty pracy w książkach, które są gotowym opracowaniem lektury. Czytamy fragment i proszę żeby odpowiedzieli na kilka pytań.
Suzanne11
Przedmiot nauczania: język polski, warsztaty dziennikarskie
Post nr 19, Wysłany: 2009-11-07, 22:30
Dziękuję za odpowiedź. Te fragmenty to na pewno dobry pomysł. Czy mogłabyś polecić książki, w których mogę znaleźć karty pracy? Będę wdzięczna!
abe
Wiek: 30 Dołączyła: 21 Mar 2009 Posty: 53 Skąd: mazowieckie
Post nr 20, Wysłany: 2009-11-08, 14:23
Musisz poszukać w księgarni książek dla nauczyciela, w których są podane propozycje omawiania lektur i w tych książkach są takie karty pracy dla uczniów. Ja kseruje uczniom i robią to na lekcji. na ogół tam jest podany jakiś fragment tekstu, muszą przeczytać i wykonać polecenia. albo poszukaj w necie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum