Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
J. polski - omawianie lektury
Autor Wiadomość
abe 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 1, Wysłany: 2009-03-28, 00:00   J. polski - omawianie lektury

Jak to jest z tymi lekturami ? Czy istnieje jakiś zapis, który mówi, że można robić tylko fragmenty lektury, czy nie ma takiego. Niektórzy mówią, że można robić fragmenty, ale ja nie jestem pewna.
Ostatnio zmieniony przez renati23 2010-08-04, 00:28, w całości zmieniany 1 raz  

Jolly Roger 

Przedmiot nauczania: polglisz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Post nr 2, Wysłany: 2009-03-28, 07:56   

podstawa programowa

abe 

Post nr 3, Wysłany: 2009-03-29, 10:26   

Dziękuję za odpowiedzi, już zabieram się za tę podstawę programową.

abe 

Post nr 4, Wysłany: 2009-03-29, 10:50   

i nic nie widzę w tej podstawie. czyli czytać całe lektury. wyjaśnię, że ja dopiero zaczęłam pracę jako nauczycielka, jestem jedyną polonistką, pracuję z dziećmi niedostosowanymi, które nie chcą czytać i uczyć się. A ja nie mam od kogo zaczerpnąć rady.

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 5, Wysłany: 2009-03-29, 13:09   

Ja nie polonistka, ale przeczytaj uważnie. W podstawie programowej powinny być podane lektury oraz określone, ile z nich należy przeczytać w całości i ile nauczyciel wybiera o mniejszej objętości.
Wydaje mi się, że fragmenty lektur to są w podręcznikach do kształcenia literackiego.

ejwa 

Przedmiot nauczania: język polski,historia
Post nr 6, Wysłany: 2009-03-29, 13:12   

W jakiej szkole uczysz- podstawowej, gimnazjum, liceum?

Ja uczę w podstawówce- podstawa programowa mówi:

Lektura

1. Utwory zaproponowane przez uczniów i nauczyciela (w całości po dwa duże teksty literackie w klasie IV, po trzy w klasach V i VI).

2. Baśnie, legendy, opowiadania i utwory poetyckie (w tym pochodzące z regionu).

3. Fragmenty polskiej i światowej klasyki dziecięcej i młodzieżowej przy systematycznym motywowaniu uczniów do samodzielnego poznawania całych tekstów.

4. Teksty reprezentatywne dla źródeł kultury europejskiej.

5. Utwory prozatorskie i poetyckie wprowadzające w polską tradycję i współczesność literacką - stosownie do możliwości i potrzeb uczniów.

6. Teksty reprezentatywne dla różnych rodzajów, gatunków i form artystycznego wyrazu, ze szczególnym uwzględnieniem utworów epickich, w tym odmian prozy fabularnej (m.in. powieści podróżniczo - przygodowej, obyczajowej, fantastycznej).

7. Teksty użytkowe, publicystyczne, popularnonaukowe, przedstawienia teatralne, filmy, słuchowiska radiowe, programy telewizyjne.

gimnazjum

Lektura

1. Wybrane utwory z klasyki światowej:
Biblia (fragmenty); mitologia (wybór); Homer: Iliada lub Odyseja (fragmenty); Sofokles: Antygona; Pieśń o Rolandzie (fragmenty); W. Szekspir: Romeo i Julia; M. Cervantes: Don Kichote (fragmenty); K. Dickens: Opowieść wigilijna lub Dawid Copperfield (fragmenty); A. Czechow: wybrana nowela; A. Saint-Exupéry: Mały Książę lub Nocny lot; E. Hemingway: wybrane opowiadanie.

2. Wybrane utwory z klasyki polskiej:
Bogurodzica; J. Kochanowski: wybrane fraszki, pieśni, psalmy, treny; wybór poezji barokowej; I. Krasicki: wybrane bajki i jedna z satyr; A. Mickiewicz: wybrane bajki i ballady, Dziady cz. II, Pan Tadeusz (fragmenty); J. Słowacki: Balladyna (fragmenty); A. Fredro (Zemsta); H. Sienkiewicz: wybrana nowela; B. Prus: wybrana nowela; S. Żeromski: Syzyfowe prace, wybrana nowela.

3. Wybór liryki XIX wieku, wybór poezji XX wieku.

4. Wybór nowelistyki XIX i XX wieku (w tym co najmniej jeden utwór pozytywistyczny).

5. Wybrane utwory współczesnej prozy polskiej i dramatu.

6. Wybrane utwory o dorastaniu, w tym powieści dla młodzieży.

7. Przykłady pamiętnika, dziennika, korespondencji literackich, reportażu, w tym A. Kamiński: Kamienie na szaniec; M. Białoszewski: Pamiętnik z powstania warszawskiego (fragmenty).

8. Przykłady literatury regionalnej, wkład literatury regionalnej do ogólnopolskiej skarbnicy literackiej.

9. Wybrane z czasopism i prasy codziennej teksty publicystyczne, informacyjne, reklamowe.

10. Utwory zaproponowane przez uczniów i nauczyciela, w tym literatura popularna (co najmniej jeden w każdej klasie).

11. Inne składniki kultury (np. przedstawienia teatralne, filmy, słuchowiska radiowe, programy telewizyjne, przekazy ikoniczne, poezja śpiewana).

abe 

Post nr 7, Wysłany: 2009-03-29, 14:28   

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. A uczę w szkole podstawowej.

olla 

Post nr 8, Wysłany: 2009-09-04, 19:39   Czytanie obszernych lektur - jak pomóc uczniowi?

Zadałam moim piątoklasistom przeczytanie "W pustyni i w puszczy" na początek października. Czasu sporo, lektura przyjemna, ale uczniowie zgłaszają mi, że gruba, że jak widzą tyle stron, to mają dość.
Rozumiem ich i wierzę w to, że ich narzekanie nie wynika z lenistwa (przynajmniej u niektórych). Obiecałam im (może to był błąd), że w poniedziałek na lekcji porozmawiam z nimi o tym, jak zabierać się do czytania dużych tekstów i jak nie zniechęcać się już na początku. Obiecując, sądziłam, że pogadanka na ten temat będzie tylko formalnością, ale, myśląc o tym w domu na spokojnie, sama mam problem z tym, jakich rad udzielić moim dzieciakom.
Niektórym wystarczy powiedzieć, by czytali rozdziałami albo po 25 stron i jakoś przebrną przez tekst, ale zdaję sobie sprawę, że wielu z nich potrzebuje albo większej motywacji albo dokładniejszego "przepisu" na przeczytanie lektury.

Basso profondo 

Post nr 9, Wysłany: 2009-09-05, 06:29   

olla napisał/a:
by czytali rozdziałami albo po 25 stron

Dobry pomysł. Tylko musi być kontrola. Może niech im rodzice codziennie potwierdzają parafką.

olla 

Post nr 10, Wysłany: 2009-09-05, 11:36   

Postanowiłam zrobić dla moich uczniów kalendarz na najbliższe półtora miesiąca, w którym będą mogli rozpisać - zaplanować, jak czytać lekturę. Liczę, że w ten sposób nauczą się planowania i jakiejś samokontroli. Może w ten sposób choć trochę zachęcę ich do lektury. Niestety opowiadanie o przygodach Stasia i Nel (tzw. zwiastun lekturowy, czego nauczono mnie na studiach) niewiele dał. Dla dzieciaków to jest gruba książka i choćby nie wiem, jak była ciekawa, ciężko im zabrać się do czytania.

Basso profondo 

Post nr 11, Wysłany: 2009-09-05, 12:02   

Dlatego potrzebna jest kontrola i niestety mniejsze zło czyli przymus.

fajnyprofesor 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 12, Wysłany: 2009-09-29, 09:20   Ile lekcji na omówienie lektury ?

Jestem początkujacym nauczycielem. Ile godzin lekcyjnych przewidujecie na omówienie lektury w klasie IV, konkretnie chodzi mi o Pinokia i Akademię Pana Kleksa? I jeszcze pytanie o dobór tematów, czy są jakieś wytyczne odnośnie tego, co na 100% powinnam zrobić, a co można ominąć w omawianiu, czy tez zależy to ode mnie?

koma

Post nr 13, Wysłany: 2009-09-29, 14:34   

Nauczyciel języka polskiego w szkole podstawowej ma podstawowy cel - szlifować umiejętności kluczowe, aby uczeń po klasie VI umiał wypowiadać się poprawnie w mowie i piśmie. Tak uważam i tego będę się trzymać!

Lektur nie "przerabiamy", a zwłaszcza nie ma żadnych wytycznych, co na 100% trzeba z daną lekturą zrobić. Jedyne "wytyczne" to podstawa programowa kształcenia ogólnego, a tam nie ma, ile czasu na jaką lekturę. Ba, nie ma nawet obowiązkowych lektur, tylko propozycje.

Wg mnie w szkole podstawowej lektura powinna być pretekstem, materiałem, na którym uczysz podstaw operowania językiem. Oczywiście idea czytelnictwa też jest ważna, nawet bardzo, ale nie ma to nic wspólnego z tak zwanym omawianiem lektury. Na to przyjdzie czas w następnych etapach kształcenia.

pela24 

Post nr 14, Wysłany: 2009-10-07, 22:24   

Cześć. Ja na "Akademię..." zaplanowałam 4. Najpierw kartkóweczka z treści :twisted: . Patronem naszej szkoły jest Jan Brzechwa, więc pierwszą lekcję poświęcę osobie autora. Potem skupię się na głównym bohaterze (w tym rysowanie portretu). Następnie charakterystyka akademii, porównanie z naszą szkołą, przedmiotami. To moja piersza praca, pierwsze omówienie lektury, więc to tylko plan:) pozdrawiam

eoine 

Przedmiot nauczania: język polski
Post nr 15, Wysłany: 2009-10-15, 19:51   

Ja przy "Akademii pana Kleksa" wprowadzam również przepis - dzieci tworzą własny przepis (wraz z ilustracją) z wymyślnych składników, a potem w klasie mamy niezły ubaw, jak prezentują swoje "cuda" - wyobraźnia dzieci w tym temacie nie ma granic ;)

A pozostałe zagadnienia jak u koleżanki powyżej - porównanie szkół, plan dnia, codzienność w akademii itp. Charakterystyka pana Kleksa połączona z pracą plastyczną. Jak wystarcza czasu to dodatkowo lekcja kleksografii (ale to zależy od klasy, nie każda lubi bawić się farbkami).

Z reguły na omówienie każdej lektury przeznaczam 4-5 lekcji, ale to zależy od książki i od klasy, więc zdarza się tych godzin mniej lub więcej.

Odpowiedz do tematu