Post nr 1, Wysłany: 2009-11-20, 13:37 Język reklamy
Witam! Szukam literatury dotyczącej języka reklamy. Nie ma chyba tego zbyt wiele na rynku, więc tym cenniejsza będzie dla mnie każda wskazówka. Przygotowuję pracę na ten temat i jest mi to pilnie potrzebne. Moja polonistka poleciła mi "Język na sprzedaż" prof. Bralczyka, ale to książka praktycznie nieosiągalna. Może jest coś nowszego na ten temat? Za każdą wskazówkę, serdecznie dziękuję!
majkelo
Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 3, Wysłany: 2009-11-20, 19:27
Ja bym dodał jeszcze zupełną nowość:
Słownik sloganów reklamowych, M. Spychalska, M. Hołota, PWN, 2009.
Autorzy opisują pod względem językowym kilkaset sloganów reklamowych z ostatnich 10 lat. Charakterystyka technik perswazyjnych, co działa, a co nie, jaka jest etymologia hasła. Bardzo dobra rzecz! Moja uczennica korzysta z tego przygotowując prezentację maturalną. Nie powinno być problemu z zakupem, bo książka ukazała się niedawno. Poza tym wyczerpująca bibliografia w linku u mojej przedmówczyni (dziwnie to brzmi w odniesieniu do forum internetowego ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum