pela24
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 30 Dołączyła: 06 Sie 2009 Posty: 17 Skąd: wielkopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2009-09-01, 20:55 Kontrakt z uczniami
Witam. Układam właśnie kontrakt z uczniami na jutrzejszą lekcję j. polskiego. Co oprócz wymagań edukacyjnych i kryteriów oceniania powinien zawierać. Czy punkty o zachowaniu (np. głosu udziela nauczyciel) też mają być? Czy dzieci w IV klasie SP są w stanie zapisać podyktowany tekst? Czy nawet jesli napiszę na tablicy, to zdążą go przepisać? Zastanawiam się nad rozdaniem wydruku do podpisania. Co radzicie?
Opowiedzieć uczniom, czego od nich oczekujesz, jak mają się zachowywać, co będziesz i w jaki sposób oceniać.
Jestem zdecydowaną przeciwniczką tzw. kontraktów z uczniami i nigdy takich nie stosuję.
pela24 napisał/a:
Czy dzieci w IV klasie SP są w stanie zapisać podyktowany tekst? Czy nawet jesli napiszę na tablicy, to zdążą go przepisać?
Bardzo szybko się przekonasz, że niektóre nawet dwa zdania z tablicy będą przepisywać bardzo długo i jeszcze coś opuszczą.
I nie katuj tych dzieciaczków jakimiś kontraktami. długim wywodem o swoich wymaganiach, dla nich samo przejście do klasy czwartej i kontakt z większą liczbą nauczycieli, to już olbrzymi stres. Może lepiej swobodna rozmowa o wakacjach na początek?
Post nr 3, Wysłany: 2009-09-01, 22:11
Podpisanie kontraktu jest wymagane w mojej szkole, niestety. Przeczytam, a dzieci dostaną ksero. Oczywiście planuje luźną rozmowe, zapoznanie się, rozmowę o wakacjach:) Dziękuję za odpowiedź
Basso profondo
Post nr 4, Wysłany: 2009-09-01, 22:13
malgala napisał/a:
Jestem zdecydowaną przeciwniczką tzw. kontraktów z uczniami i nigdy takich nie stosuję.
Malgala mnie wyręczyła.
I jeszcze to zmuszanie dzieciaków do jakiegoś podpisywania... Pewnie dyrektor przekręcony w stronę papierkomanii.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Basso profondo
Post nr 5, Wysłany: 2009-09-01, 22:15
pela24 napisał/a:
Podpisanie kontraktu jest wymagane w mojej szkole
Tylko dlatego, że żadna z was nie zdobyła się na odwagę i nie powiedziała dyrektorowi uprzejmie, lecz stanowczo:
- Jestem zdecydowaną przeciwniczką kontraktów z uczniami i nigdy ich nie stosuję.
pela24
Post nr 6, Wysłany: 2009-09-01, 22:22
Być może. Ale pracuję od wczoraj, więc chyba lepiej, żebym nie dyskutowała już jutro:)
pela24
Post nr 7, Wysłany: 2009-09-01, 22:24
Oj, za dużo znaków interpunkcyjnych... Stresik konkretny!
Pela, interesuje mnie Twój kontrakt, jak on wygląda, ile zajmuje miejsca. Czy mogłabyś go udostępnić ? Ja nie mam pojęcia co w nim umieścić, a co pominąć.
Basso profondo
Post nr 9, Wysłany: 2009-09-02, 15:05
pela24 napisał/a:
pracuję od wczoraj, więc chyba lepiej, żebym nie dyskutowała już jutro
Szkoda, że malgala nie ma jakiejś władzy nad dyrektorami szkół.
Szkoda, że malgala nie ma jakiejś władzy nad dyrektorami szkół.
Gdybyśmy ją razem posiadali ......
A tak zupełnie poważnie, to wielka szkoda, że niektórzy dyrektorz bezkrytycznie podchodzą do różnych zaleceń OP, ON i ślepo wszystkie wykonują.
No, ale dyrektorzy chyba nie każą spisywać kontraktów z uczniami? To wymysł chyba szkoleniowców i psychologów, a nie OP, czy KO? Albo samych nauczycieli.
No, ale dyrektorzy chyba nie każą spisywać kontraktów z uczniami?
Osobiście znam takiego, co kazał po kontroli z KO. Jako jedyna wtedy tego nie zrobiłam. Poprosiłam o polecenie na piśmie z podaniem podstawy prawnej
Wiadomo, że kontrakty są wymysłem szkoleniowców i psychologów. Napisałam jednak ogólnie o ślepym wykonywaniu wszystkich zaleceń.
Post nr 13, Wysłany: 2009-09-02, 15:58
Mam już gotowy, mogę udostępnic. Jak mam to zrobic? wkleic?
Ale z drugiej strony jest to pewna nasza "podkładka" wobec rodziców, którzy tłumaczą dzieci z nieobecności, a co za tym idzie nieprzygotowania do lekcji, notorycznego braku zeszytu itd. Niektóre dzieci koloryzują wymagania nauczyciela, inne nic nie mówią, a potem dwója nie wiadomo z czego i za co... Wtedy wydaje mi się taki kontrakt ma sens, jest naszą umową z uczniem, obowiązują warunki w nim zawarte. Słowa są ulotne, zapisanie wymagań to konkret dla ucznia.
Proszę, Pela o przesłanie agakoscik@wp.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum