"Balladynę" moja Pani polonistka kazała przeczytać w całości i dobrze zrobiła. Nie żałuję, że poświęciłem tej tragedii Słowackiego czas. Jest to przecież opowieść pełna morderstw i czarów, czyli zainteresuje młodzież w III klasie gimnazjum
_________________ 'Idź tam gdzie słyszysz śpiew, tam ludzie dobre serca mają. Źli ludzie - ach wierzaj mi - ci nigdy nie śpiewają.'
Goethe
Cos mi się obiło o uszy, a o czym to jest? Z reklamy telewizyjnej ( że dostępne już na DVD) troche nieciekawie to wyglądało Ale o co w tym chodzi to niewiem... (może nawet powinienem się cieszyć).
Dla mnie prawie wszystkie lektury są najgorsze, mam tylko 3, które mi sie podobały.
_________________ Bo taki jest człowiek, jakie myśli w jego sercu.
Opis książki: Nad Niemnem
"Nad Niemnem" to najbardziej znana powieść Orzeszkowej. Prezentuje ona panoramiczny obraz polskiego społeczeństwa epoki popowstaniowej. Na jego tle, wśród bujnej nadniemeńskiej przyrody, rozgrywają się ludzkie dramaty. Benedykt Korczyński jest w konflikcie z sąsiadami, żoną i własnym synem, Justyna Orzelska coraz bardziej odczuwa pustkę swego życia, Teofil Różyc trwoni majątek, pogrążając się w narkotykowym nałogu, pani Andrzejowa przeżywa osobistą tragedię z powodu niewdzięcznego syna, Marta Korczyńska nie może pozbyć się demonów przeszłości... Całość jednak utrzymana jest w optymistycznym nastroju - i zmierza ku szczęśliwemu zakończeniu.
Pogrubienie moje Mnie w pamięć głównie ta przyroda zapadła - nie dałam rady przebić się przez pierwszy jej opis
_________________ Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy
chiczi, pamiętny " Ten obcy", " Latarnik" i " Stary człowiek i morze". Te dwie ostatnie były najbardziej zrozumiałe, nie jakies pisane w starym języku i trudne do zrozumienia np. " Krzyżacy" lub liryka i wersy czyli np. " Romeo i Julia".
Dzięki ann, juz wiem, że nieprzepadłaby mi do gustu
_________________ Bo taki jest człowiek, jakie myśli w jego sercu.
Musiało się obić, czytałam to jakieś pół roku temu . I przypadło mi do gustu . Szczególnie historia miłości Anzelma i Marty oraz życie i pamięć o Janie i Cecylii. Opisy przyrody nie były takie straszne , za to na rzeczywistość popowstaniową prawie nie zwróciłam uwagi . Jeszcze z Orzeszkowej podobały mi się nowelki ("Abc", "Dobra pani"... ) oraz "Bene nati" ("Dobrze urodzeni" - tłumaczenie własne, ze słownikiem mam nadzieję, że poprawne, bo łacinę to ja prawdopodobnie dopiero będę miała . A jak już łacińskie tytuły, to "Quo vadis" Sienkiewicza też było świetne , żałuję, że miałam okazję przeczytać tylko raz, jak dotąd
Z "nieco" starszej literatury ubóstwiam "Starą baśń" , świetna książka . A i "Balladyna była jedną z moich ulubionych lektur. I "Mały Książę"!
Ach, powspominałam moje ulubione lekturki...
Jak już mowa o ulubionych lekturach, to moją była "Ania z Zielonego Wzgórza", przeczytałem z resztą wszystkie książki o Ani Podobało mi się jeszcze "Quo Vadis", "Romeo i Julia" oraz "Antygona".
_________________ As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum