Przedmiot nauczania: język polski,historia
Wiek: 29 Dołączyła: 27 Sie 2007 Posty: 335 Skąd: Wielkopolska
Post nr 16, Wysłany: 2009-08-20, 21:30
Wszystko zależy od zespołu klasowego. Przeważnie omawiam 4 lektury w całości. Przeczytanie lektury sprawdzam kartkówką, krzyżówką (uczniowie otrzymują hasło główne i muszą ułożyć pytania i odpowiedzi oczywiście bez lektury na ławce) opowiadaniem fragmentu, konkursem.
Post nr 20, Wysłany: 2009-08-25, 19:53
Dodatkowo moi uczniowie prowadzą tzw. zeszyt lektur. Na początku roku szkolnego otrzymują listę np. 15 lektur, z której wybierają 4 książki. Lista oprócz lektur obejmuje zadania do poszczególnych pozycji książkowych oraz terminy ich wykonania.
Opowiedz cos więcej na temat zeszytu lektur, czy "opracowywane" są tam lektury obowiązkowe, czy dodatkowe, te, które realizujesz w ramach godzin dydaktycznych, jak je opracowuje uczeń, jak to sprawdzasz...
Post nr 22, Wysłany: 2009-08-31, 18:23
W zeszycie nie ma lektur obowiązkowych, które omawiam na lekcjach i wtedy notatki są w zeszycie przedmiotowym. Wybieram listę z szerokiego kanonu książek dla dzieci i młodzieży- trochę tych, które osobiście uważam za wartościowe, trochę takich, które podpowiedzieli mi uczniowie lub np. takich, których fragmenty są w podręczniku, a widzę, że uczniów zainteresowały.
Ustalam stałe elementy typu autor, tytuł, bohaterowie, w młodszych klasach ilustracja oraz zadania np. charakterystyka bohatera, opowiadanie najciekawszego wydarzenia, plan wydarzeń, opowiadanie twórcze- dalszy ciąg historii, recenzja itp.z zastrzeżeniem, że dane zadanie nie może się powtórzyć. Ustalam konkretne terminy na zrealizowanie zadań i po tym czasie zbieram zeszyty i oceniam. W moim przypadku uczeń otrzymuje dwie oceny z zeszytu lektur w ciągu semestru.
Post nr 23, Wysłany: 2009-09-01, 12:59
Kolejny rok szkolny, kolejne dylematy lekturowe... Jakie tytuły proponujecie dla klasy IV szkoły podstawowej? "Pinokio" i "Akademia Pana Kleksa" to oczywiste, ale co poza tym? Ktoś pracował z dziećmi nad książką "Charlie i fabryka czekolady" albo "Dziewczynka z szóstego księżyca"? Uczę dopiero drugi rok, ale zależy mi, żeby lektury zainteresowały uczniów. Pozdrawiam
olla
Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 24, Wysłany: 2009-09-01, 13:07
Ja wybrałam następująco: "Pinokio", "Ania z Zielonego Wzgórza", "Przygody Tomka Sawyera" oraz "Zeszyt w kratkę" ks. Twardowskiego. Nie ukrywam, że sugerowałam się podręcznikiem, który w odpowiednich rozdziałach proponuje teksty i zadania do tych lektur.
Post nr 25, Wysłany: 2009-09-01, 13:09
Ja oprócz "Pinokia" i "Akademii Pana Kleksa" omawiałam jeszcze "Mikołajek i inne chłopaki". Dzieciaki chętnie czytały tę książkę, a później równie chętnie sięgały po inne części tej serii.
Post nr 26, Wysłany: 2009-09-01, 13:12
Bardzo dziękuję, a na jakich podręcznikach pracujecie?
Post nr 27, Wysłany: 2009-09-01, 13:14
'Słowa na start" Nowa Era
Post nr 28, Wysłany: 2009-09-01, 17:49
Seria "Między nami", którą odziedziczyłam po poprzednim poloniście
aya
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 25 Dołączyła: 23 Sie 2009 Posty: 5 Skąd: wielkopolskie
Post nr 29, Wysłany: 2009-09-07, 15:07
Kochani moi, jeszcze jedno pytanko. Chodzi o baśnie i bajki w klasie IV. Jakie tytuły wybieracie najczęściej i przede wszystkim: ile utworów omawiać? Pozdrawiam.
Ja w klasie 4 omawiam "Akademię...", "TAjemniczy ogród", "W 80 dni dookoł świata" i "Opowieści z Narnii". Co do baśni to skupiam się na tych zamieszczonych w podręczniku, ewentualnie dzieciaki pzygotowują samodzielnie swoją ulubioną i opowiadają na lekcji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum