Post nr 1, Wysłany: 2009-01-23, 20:30 Losy żołnierza i dzieje oręża ...
Witajcie, zapewne wielu z Was (ja też) zaproponowało uczniom udział w tym corocznie organizowanym konkursie "Losy...".
Co sądzicie o pytaniach zaproponowanych uczniom w I etapie i ich zgodności z tematyką podaną przez organizatorów? Moi uczniowie i ja byliśmy delikatnie mówiąc zdziwieni. Jakie są Wasze odczucia?
Oto kilka szczegółów. Tematyka jak sama nazwa wskazuje powinna opierać się na sprawach wojskowości ( było wszystko od polityki po kulturę), w tytule konkursu jest zapis o orężu polskim, więc pytania z zakresu starożytnego Rzymu czy Egiptu są zaskakującymi. Zagadką pozostaje zakres chronologiczny (1921-1945), który podali Autorzy, skoro zaledwie dwa pytania dotyczyły tego okresu, z reszta to cała przekrojówka od starożytności po okrągły stół.
Konkurs ma zdaje się wieloletnią tradycję! Myślę, że pytania na pierwszy etap sa po prostu drogą do wyłonienia uczniów, którzy o historii wiedzą coś więcej.
To bardzo trudny konkurs, ale daje zwolnienie z egzaminu i sprawdzianu kl. VI
A objęty okres? Chyba kontynuacja tego, co było w ubiegłym roku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum