Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mam pytanie do nauczycieli języka polskiego!
Autor Wiadomość
[uczeń]chlodna_wisnia 

Post nr 1, Wysłany: 2009-08-11, 18:51   Mam pytanie do nauczycieli języka polskiego!

Moja pani od polskiego często powtarza, że musi sprawdzac nasze wypracowania do 4 nad ranem.. Czy w związku z tym może byc tak, że "denerwują" ją długie prace?
Zawsze rozpisuję się na jakieś 3 strony kartki A4. Czy mam zmniejszyc objętośc swoich prac, czy też nauczyciele lubią, kiedy wypracowanie jest długie?
Chciałabym poznac punkt widzenia polonistów na tę sprawę.
Z góry dziękuję :)

chiczi 

Przedmiot nauczania: język polski, terapia pedagogiczna, bibliotekoznawstwo
Post nr 2, Wysłany: 2009-08-11, 21:02   

Dla mnie liczy się jakość, nie ilość :)
Nie narzekam również, że uczniowie piszą za długie prace :)
Jestem natomiast bardzooo wyczulona na plagiaty internetowe :evil: - nie mam litości: ndst bez możliwości poprawy.

zanetaceglinska 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 3, Wysłany: 2009-08-12, 10:20   

Zgadzam się z chiczi.Też stawiam na jakość,a nie na ilość.Wypracowania staram się sprawdzić w jednym dniu.Najwięcej problemów mam z wystawieniem oceny za pracę pisemną.Chlodna wisnio jak masz dobry temat,w którym możesz się wykazać to nie zastanawiaj się:)tylko pisz:)

eoine 

Przedmiot nauczania: język polski
Post nr 4, Wysłany: 2009-08-13, 18:31   

Oczywiście: jakość, nie ilość, jest tu najistotniejsza.
A przy sprawdzaniu prac nic mnie tak nie męczy, jak rozszyfrowywanie 'znaczków', które teoretycznie powinny być literami.

koma

Post nr 5, Wysłany: 2009-08-13, 20:23   

eoine napisał/a:

A przy sprawdzaniu prac nic mnie tak nie męczy, jak rozszyfrowywanie 'znaczków', które teoretycznie powinny być literami.

To nie rozszyfrowuj, tylko oceniaj estetykę zapisu i umiejętność zapisu tekstu w alfabecie polskim.

chiczi 

Post nr 6, Wysłany: 2009-08-13, 20:29   

Koma, pamiętać jeszcze trzeba o dysgrafii :)

zanetaceglinska 

Post nr 7, Wysłany: 2009-08-13, 23:06   

Jak mam ucznia,który pisze nieestetycznie to wtedy proszę go i pisanie prac na komputerze:)

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 8, Wysłany: 2009-08-14, 07:37   

zanetaceglinska napisał/a:
Jak mam ucznia,który pisze nieestetycznie to wtedy proszę go i pisanie prac na komputerze:)

A co z ortografią? Czy funkcję sprawdzania pisowni ma wtedy wyłączoną?

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 9, Wysłany: 2009-08-14, 08:04   

Na pewno nie, bo przecież w domu nauczycielka nie ma kontroli ;)

Dlatego uważam że pisanie pracy polonistycznej, kiedy chcę ocenić nie tylko styl pisania, na komputerze jest niewłaściwe. Oczywiście pomijam tu przypadki skrajnej dysgrafii.

zanetaceglinska 

Post nr 10, Wysłany: 2009-08-14, 10:23   

malgala coś za coś.O wiele ciężej jest sprawdzać pracę,która jest nieczytelnie napisana.

zanetaceglinska 

Post nr 11, Wysłany: 2009-08-14, 10:24   

dushka jak lubisz bawić się w rozszyfrowywanie to powodzenia życzę:).Ale przecież Ty nie jesteś polonistką,więc Ciebie to i tak nie dotyczy :)

koma

Post nr 12, Wysłany: 2009-08-14, 10:36   

zanetaceglinska napisał/a:
dushka jak lubisz bawić się w rozszyfrowywanie to powodzenia życzę:).Ale przecież Ty nie jesteś polonistką,więc Ciebie to i tak nie dotyczy :)

Ale ja jestem polonistką i to z duuuużą praktyką. I zaręczam Ci, że nie bawię sie w rozszyfrowywanie hieroglifów! Uczeń - pomijając oczywiście prawdziwych dysgrafików- ma obowiązek pisania po polsku, z zachowaniem kształtów liter i moim obowiązkiem jako polonisty jest tę umiejętnośc ocenić. Jeżeli ja dostaję prace nabazgraną, to stawiam jedynkę. Nie ma przecież treści, nie mogę sprawdzić poprawności językowej, nie widzę kompozycji, leży ortografia i interpunkcja. Czyli zero punktów. Mam pozwolić sobie na lekceważenie mnie i moich poleceń??Chce dostać pozytywny stopień, niech włoży w to choć troche wysiłku, zamiast bezmyślnie bazgrołami odwzorować z gotowca internetowego.

zanetaceglinska 

Post nr 13, Wysłany: 2009-08-14, 10:41   

Ale ja jestem polonistką i to z duuuużą praktyką. I zaręczam Ci, że nie bawię sie w rozszyfrowywanie hieroglifów! Uczeń - pomijając oczywiście prawdziwych dysgrafików- ma obowiązek pisania po polsku, z zachowaniem kształtów liter i moim obowiązkiem jako polonisty jest tę umiejętnośc ocenić. Jeżeli ja dostaję prace nabazgraną, to stawiam jedynkę. Nie ma przecież treści, nie mogę sprawdzić poprawności językowej, nie widzę kompozycji, leży ortografia i interpunkcja. Czyli zero punktów. Mam pozwolić sobie na lekceważenie mnie i moich poleceń??Chce dostać pozytywny stopień, niech włoży w to choć troche wysiłku, zamiast bezmyślnie bazgrołami odwzorować z gotowca internetowego.[/quote]
Każdy ma swoje zasady.Ja mam takie Ty masz inne.Nie każdemu pozwalam na pisanie prac na komputerze.Tylko uczniom z dysgrafią.Pracuję w prywatnej szkole,gdzie panują trochę inne zasady.Uwierz mi,że niejednkrotnie znalazłam w pracy piusanej na komputerze błędy ortograficzne,stylistyczne i interpunkcyjne.Zresztą jak podaję temat wypracowania,to wcześniej sprawdzam, czy dany temat nie jest na którejś ze stron internetowych.

dushka 

Przedmiot nauczania: oligofrenopedagog
Post nr 14, Wysłany: 2009-08-14, 11:22   

Cytat:

Nie, ale jestem pedagogiem specjalnym RÓWNIEŻ na języku polskim i także odczytuję bazgroły uczniów :]

I przepraszam bardzo, ale - 23 lata i długoletnia praktyka? ;) I iluż masz tych uczniów dysgraficznych w tej prywatnej szkole?

Jeszcze kilka Twoich wypowiedzi i przestanę Cię uważać za godnego rozmówcę, naprawdę.

chiczi 

Post nr 15, Wysłany: 2009-08-14, 11:26   

dushka napisał/a:
I przepraszam bardzo, ale - 23 lata i długoletnia praktyka?

Dushka- zanetaceglinska na początku postu cytuje komę (ona ma długoletnią praktykę) :)

Odpowiedz do tematu