Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 2, Wysłany: 2010-07-25, 14:47
Teoretycznie albo studia z kulturoznawstwa albo kierunek humanistyczny lub artystyczny ze specjalnością "z wiedzą o kulturze" (np. filologia polska z wiedzą o kulturze, edukacja muzyczna/plastyczna z wiedzą o kulturze). Jeżeli masz wykształcenie wyższe możesz ukończyć podyplomowe studia z WOKu. Mówię teoretycznie, bo w moim liceum zarówno ja, jak i koleżanka, która też uczy WOKu , jesteśmy absolwentami studiów artystycznych (ja z zakresu muzyki, ona z plastyki).
Dziękuję za odpowiedź. Gdybyś mógł mi jeszcze napisać jak wyglądają Twoje zajęcia z uczniami? Na co głównie stawiasz (część materiału)?
Chciałabym to porównać z zajęciami prowadzonymi przez moją nauczycielkę, które bardzo mi się podobały.
Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 4, Wysłany: 2010-07-26, 07:40
Od zeszłego roku uczę na podręczniku STENTOR "Człowiek - twórca kultury" i mi najbardziej odpowiada. Realizuję zagadnienia z teorii kultury (pojęcie kultury , znaki kult., kult. pop.), z zakresu sztuk plastycznych (sztuka, dzieło, piękno, style w sztuce, artysta, analiza dzieła, ochrona kultury) oraz muzyki (programowość, elementy dzieła, muzyka poszczególnych epok, analiza dzieła), a także teatru (tutaj na podstawie wyd. SOP Oświatowiec). Wprowadzam też lekcje twórcze, np. przygotowanie kolażu, fotografii z martwą naturą, śpiewanie kolęd czy pieśni patriotycznych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum