No tak, mnie bardziej zastanawia to czy po pedagogice będę musiała jeszcze uprawnienia pedagogiczne robić by móc zostać nauczycielem WOSu? Dzięki za odpowiedzi .
No tak, mnie bardziej zastanawia to czy po pedagogice będę musiała jeszcze uprawnienia pedagogiczne robić by móc zostać nauczycielem WOSu? Dzięki za odpowiedzi .
Jakiej pedagogice?
_________________ Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy
Możę to nie jest tematem przewodnim tego wątku, jednak twoja wypowiedź bardzo mnie zainteresowała. Nigdy nie słyszałam o takich studiach. I chciałabym się o nich dowiedzieć więcej - bez zakładania osobnego wątku
Po studiach licencjackich można uczyć jedynie w szkole podstawowej i gimnazjum, magister może uczyć we wszystkich szkołach podstawówka, gimnazjum i szkoła ponadgimnazjalna , uczelnia wyższa .Ola jeżeli chciałaś być nauczycielką dlaczego wybrałaś politologię ? zresztą to jest nieważne. DO nauki historii lub Wos musicz mieć skończone studia w tym kierunku. Nauczyciel historii studia historyczne ze specjalnością nauczycielską, system boloński 3+ 2( licencjat + magisterka ) daje możliwość nauki 2 przedmiotów , jeżeli jesteś na historii ze specjalnością nauczycielską to będziesz mieć uprawnienia do nauki historii + dodatkowego przedmiotu np. j. polskiego .
W zasadzie nie wiedziałem, do którego wątku wkleić post, ale ten jest chyba najodpowiedniejszy. Otóż zaczynam w tym roku studia, dokładniej: geografię na UWr. Studia nauczycielskie z geografii we Wrocławiu są połączone z historią lub z biologią, a ze względu na to, że do "czystej" historii skutecznie mnie zniechęcono w gimnazjum i liceum, a biologia nie jest przedmiotem, którego chciałbym uczyć, wybrałem tzw. specjalizację "nienauczycielską". Planuję ekonomiczno-społeczną, bo za rok lub dwa lata chciałbym zacząć drugi kierunek - stosunki międzynarodowe. I w tym przypadku zamierzam realizować blok pedagogiczny, by móc uczyć wosu. Czy po skończeniu obu kierunków będę miał uprawnienia do uczenia zarówno wosu, jak i geografii? Czy ten blok pedagogiczny trzeba zrealizować na każdym kierunku, który się wybrało? Wybaczcie, jeśli to głupie pytanie, ale nie wiem, czy na bloku pedagogicznym istnieje coś takiego, jak metodyka nauczania danego przedmiotu i czy nie obliguje mnie to ukończenia "kursu" na obu kierunkach. Będę wdzięczny za odpowiedź
milek_85
Przedmiot nauczania: Historia
Wiek: 26 Dołączył: 09 Sie 2009 Posty: 1 Skąd: małopolskie
Post nr 28, Wysłany: 2009-08-11, 13:41
Będzie ciężko, jeśli nie będziesz miał metodyki nauczania geografii to równoznaczne jest to z brakiem kwalifikacji do nauczania tego przedmiotu. Zwłaszcza, że nauczycieli geografii nie brakuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum