Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauczyciel WOS-u, historii
Autor Wiadomość
ticzer 

Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 31, Wysłany: 2009-09-04, 17:54   

dop3 napisał/a:
W zasadzie nie wiedziałem, do którego wątku wkleić post, ale ten jest chyba najodpowiedniejszy. Otóż zaczynam w tym roku studia, dokładniej: geografię na UWr. Studia nauczycielskie z geografii we Wrocławiu są połączone z historią lub z biologią, a ze względu na to, że do "czystej" historii skutecznie mnie zniechęcono w gimnazjum i liceum, a biologia nie jest przedmiotem, którego chciałbym uczyć, wybrałem tzw. specjalizację "nienauczycielską". Planuję ekonomiczno-społeczną, bo za rok lub dwa lata chciałbym zacząć drugi kierunek - stosunki międzynarodowe. I w tym przypadku zamierzam realizować blok pedagogiczny, by móc uczyć wosu. Czy po skończeniu obu kierunków będę miał uprawnienia do uczenia zarówno wosu, jak i geografii? Czy ten blok pedagogiczny trzeba zrealizować na każdym kierunku, który się wybrało? Wybaczcie, jeśli to głupie pytanie, ale nie wiem, czy na bloku pedagogicznym istnieje coś takiego, jak metodyka nauczania danego przedmiotu i czy nie obliguje mnie to ukończenia "kursu" na obu kierunkach. Będę wdzięczny za odpowiedź :)

Przygotowanie Pedagogiczne wystarczy zrobić na jednym z kierunków. A czy się na logikę różni pedagogika stosowana na geografii, z tą której "używasz" na WOSiE?
Po zmianie samochodu także nie musisz powtarzać kursu na prawo jazdy ;-)

[student]etulka 

Post nr 32, Wysłany: 2009-09-23, 21:10   

ja mam podobne pytanie tylko troche bardziej szczegolowe:)
koncze socjologie i po tym kierunku moge byc nauczycielem wosu tylo musze skonczyc kilka przedmiotow na uw z bloku pedagogicznego. I tu moje pytanie jakie : myse ze emisja glosu , psychologie, pedagogika i cos jeszcze czy to starcza

Kamisia87 

Przedmiot nauczania: Religia
Post nr 33, Wysłany: 2009-11-02, 20:50   

Mam pytanie odnośnie tematu.
Czy jako przyszły magister prawa(obecnie 4 rok studiów), dodam, że jestem obecnie nauczycielem religii, mogłabym uczyć także WOS-u, np. w przyszłym roku szkolnym będąc na 5 roku studiow? Ewentualnie co mam zrobić ku temu? Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

mateoo 

Przedmiot nauczania: muzyka,plastyka,wiedza o kulturze,j.angielski
Post nr 34, Wysłany: 2009-11-10, 19:53   

Moim zdaniem jak najbardziej, z tymże nie będziesz uczyć go w klasach, gdzie masz religię i na odwrót - w klasach gdzie będziesz mieć wos, nie będziesz uczyć religii.

edzia 

Post nr 35, Wysłany: 2009-11-10, 19:59   

mateoo napisał/a:
z tymże nie będziesz uczyć go w klasach, gdzie masz religię i na odwrót - w klasach gdzie będziesz mieć wos, nie będziesz uczyć religii.
A skąd taki warunek?

mateoo 

Post nr 36, Wysłany: 2009-11-11, 09:19   

Nie jest tak ? Tak mi się wydawało, że jeśli uczy się religii w danej klasie to tylko religii. Przynajmniej u nas tak to działa, ale być może nie jest to regułą ?

malgala 
Administracja
matematyk-optymista

Przedmiot nauczania: matematyka
Post nr 37, Wysłany: 2009-11-11, 10:04   

mateoo, nauczyciel religii tylko wychowawcą klasy, w której jej uczy być nie może.
Innych przedmiotów, do których posiada kwalifikacje to nie dotyczy.
Przynajmniej ja nigdzie nie spotkałam przepisu zakazującego mu nauczanie innych przedmiotów i znam szkoły, gdzie nauczycielka religii ma jednocześnie inny przedmiot z klasą. Znam też taką, gdzie ucząc innego przedmiotu poza religią ma wychowawstwo, ale nie ma religii w swojej klasie.

mateoo 

Post nr 38, Wysłany: 2009-11-11, 22:00   

Aha, również nie znam żadnych regulacji prawnych w tej sprawie. Zbieg okoliczności, bo u mnie pan uczy religii i polskiego, ale nigdy obu naraz w jednej klasie ;)

dawsol 

Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 39, Wysłany: 2010-03-08, 20:12   Licencjat z politologii (+) wystarczy do nauczania WOSu?

Witam

Mam pytanie odnośnie wymogów, jakie trzeba spełnić, by uczyć WOS.
Jestem magistrem dziennikarstwa i komun. społ., ale również mam licencjat z politologii. Czy licencjat z politologii wystarczy do tego, by uczyć WOSu? czy może trzeba być magistrem politologii, by takie uprawnienia mieć?

Oczywiście wiem, że oprócz tego trzeba zdobyć kwalifikację z przygotowania pedagogicznego.

Posłużę się wzorem:
licencjat z politologii + przygotowanie pedagogiczne + mgr z dziennikarstwa = możliwość nauczania WOSu??

Prosiłbym o odpowiedź osób, które rzeczywiście orientują się w tej tematyce i są pewne tego co piszą. Nie chcę być wprowadzany w błąd.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

[student]szopeen 

Przedmiot nauczania: WOS
Post nr 40, Wysłany: 2010-03-09, 16:52   

ja rowniez przylaczam sie do powyzszego pytania, na wczesniejszych stronach nie ma jednoznacznie wyjasnionego tego watku.Jestem studentem drugiego roku politologii i czy po skonczeniu licencjatu + studia podyplomowe z pedagogiki(?) wystarcza?
ps wybieram sie na mgr z socjologii po licencjacie

Tales76 

Przedmiot nauczania: Historia
Post nr 41, Wysłany: 2010-07-06, 07:44   

Są studia podyplomowe z wosu, a jak Wam jakaś Pani mówi coś w kuratorium, to poproście to na piśmie, bo później szybko z tego się wykręcają.

[student]talka 

Post nr 42, Wysłany: 2010-07-22, 13:40   

W 2011 będę bronić magistra stosunków międzynarodowych i chciałabym później rozpocząć starania o pracę w szkole, najlepiej średniej jako nauczyciel WOSu. I teraz tak: nie mam uprawnień pedagogicznych i wiem, że muszę je zdobyć w ramach studiów podyplomowych. Chciałabym jednak zrobić także podyplomówkę z historii, aby móc uczyć dwóch przedmiotów. To czy wychodzi teraz na to, że muszę zrobić dwie podyplomówki? Z pedagogiki i historii? Z góry dziękuję za odp, troszkę się w tym temacie motam :(

zanetaceglinska 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 43, Wysłany: 2010-07-24, 10:44   

A spróbuj dowiedzieć się, czy na Twojej uczelni są kursy pedagogiczne.Możesz je skończyć w trakcie studiów.
Możesz zrobić podyplomówkę z historii zaraz po mgr,ale nie będziesz mogła jeszcze uczyć wtedy WOS-u.

[student]talka 

Post nr 44, Wysłany: 2010-07-24, 13:42   

Na mojej uczelni kurs pedagogiczny został wycofany chyba w 2007 roku :(
Zostaje mi więc jak zdążyłam poczytać podyplomówka z przygotowania pedagogicznego.
Mam tylko nadzieję, że po jej zrobieniu będę już odpowiednią kandydatką na stanowisko nauczyciela WOSu (?! - z tego co wiem ludzie po sm i politologii pracują właśnie jako nauczyciele WOSu). Z czasem zrobiłabym studia podyplomowe z historii.

[student]Magda21 

Przedmiot nauczania: WOS
Post nr 45, Wysłany: 2010-11-15, 10:07   

Kończę licencjat na politologii. Jaką drogą powinnam dalej pójść żeby zostać nauczycielem historii i WOS-u ??? Mam różne wizje, tylko nie wiem czy prowadzą one do celu:
- kontynuować studia mgr na politologii i do tego rozpocząć podyplomowe z przygotowania pedagogicznego, potem zrobić podyplomowo historię ??? Tu moje pytanie: czy mogłabym uczyć Wosu i historii we wszystkich typach szkół ???
lub:
- kontynuować studia mgr na politologii, jednoczesnie rozpocząć historię ( mam na myśli studia II stopnia mgr, specj. nauczycielska ) Wówczas mogłabym uczyć Wosu we wszystkich typach szkół a historii tylko w szkole średniej ???
Dotarłam do przepisów w Karcie Nauczyciela i Rozporządzenia MENiS w sprawie zakresu standardów kształcenia ale nic mi to nie dało :( więc proszę o rozjaśnienie mi tej sytuacji.

Odpowiedz do tematu