Post nr 1, Wysłany: 2008-09-24, 13:55 Nauczyciel WOS-u, historii
Czy po kierunku POLITOLOGIA mogę zostać nauczycielem WOS-u, historii (interesuje mnie szkoła średnia) ??? Sądzę, że konieczne jest uzyskanie specjalności nauczycielskiej? Jeśli tak, w jaki sposób można to zrobić? Czy mogę ową specjalizację zrobić w trakcie studiów, czy dopiero po uzyskaniu tytułu magistra ??? Proszę o wszelkie informacje na ten temat, z góry dziękuję.
Spotkałam się z ofertą studiów podyplomowych z WOS-u, jednak z informacją: dla absolwentów kierunków pedagogicznych, którzy chcą podnieść kwalifikacje zawodowe. Czy to oznacza, że dla mnie - studentki politologii- droga zamknięta?
Jaki konkretnie kierunek (oczywiście podyplomowo) powinnam ukończyć, aby móc uczyć WOS-u, historii?
Czy będąc na kierunku politologia ( na razie licencjat) mogę odbyć praktyki w szkole? Czy raczej jest to dla tego kierunku nie możliwe?
Jest to możliwe, aczkolwiek rzadkie bardzo, i raczej dopiero wówczas, gdy dyrektor nikogo z uprawnieniami nie może znaleźć. Raczej nie nastawiałabym sie na taką ewentualność.
w tym roku kończę licencjat z administracji wybieram się na studia podyplomowe dające uprawnienia do nauczania WOSu w szkole i mam pytanie w związku z tym:
1. Czy po skończeniu tych studiów podyplomowych ( trwają 3 semestry) będę mogła zacząć pracę odrazu w liceum?
2. czy można łączyć zawód nauczyciela z inną pracą ( wiadomo nauczyciel WOSu nie pracuje nie wiadomo ile więc czasu ma sporo...?
w tym roku kończę licencjat z administracji wybieram się na studia podyplomowe dające uprawnienia do nauczania WOSu w szkole i mam pytanie w związku z tym:
1. Czy po skończeniu tych studiów podyplomowych ( trwają 3 semestry) będę mogła zacząć pracę odrazu w liceum?
2. czy można łączyć zawód nauczyciela z inną pracą ( wiadomo nauczyciel WOSu nie pracuje nie wiadomo ile więc czasu ma sporo...?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam
Ad. 1. Z tego, co widzę nie masz kursu pedagogicznego.
Ad. 2. Z tego, co mi wiadomo, można.
_________________ Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy
no właśnie te studia podyplomowe dają uprawnienia pedagogiczne więc z tego co rozumiem to można po tym pracować w szkołach tylko chodziło mi bardziej o to czy nie trzeba zdobyć praktyki w szkołach niższego szczebla np gimnazjum czy po prostu można iść odrtazu do liceum
no właśnie przeczytałam dwa sprzeczne opisy tych studiów i już nie wiem a jest to UKSW to w takim razie mam pytanie jeżeli by sie okazało że studia te nie dają takich uprawnień to w jaki sposób można je uzyskać? czy są jakieś kursy?
sylwiaa, na stronie UKSW w opisie studiów pisze wyraźnie: W programie studiów nie zostało uwzględnione przygotowanie pedagogiczne.
Uprawnienia pedagogiczne możesz dobyć na... studiach podyplomowych - chociażby na UW
BTW - może zacznij stosować znaki interpunkcyjne?
_________________ Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy
ann tak na stronie UKSW faktycznie jest to napisane, ale dopiero teraz ( zaznacze ,że tego ostatniego zdania nie było jakieś 2 tygodnie temu) dlatego stąd moja niewiedza i rozbicie po przeczytaniu sprzecznych informacji ahhh coś czuje,że odpuszczę sobie te studia podyplomowe... szczerze to mysle, że gra nie warta świeczki... co do znaków interpunkcyjnch to sorry, ale to przyzywczajenie nie stosuję ich na gg, w mailach..... więc tak to wychodzi:)
A ja mam taką o to sytuację. Jestem z wykształcenia pedagogiem (narazie licencjat, ale jestem w trakcie studiów magisterskich). Natomiast w czerwcu czeka mnie obrona licancjatu z drugiego kierunku - stosunki międzynarodowe, specjalność polityka europejska. I jak to się ma do nauczania przedmiotu - wiedza o społeczeństwie? Czy to wystarcza do tego by zostać nauczycielem? Ja słyszałam, że to w dużej mierze zależy od dyrektora szkoły. Czy mogłabym dostać pracę w szkole w między czasie uzupełniając swoje wykształcenie o wymagany zakres do bycia nauczycielem przedmiotu wiedzy o społeczeństwie?
wiesz ja w podobnej sprawie pisałam do kuratorium- koncze teraz administracje i chciałabym kontynuować naukę na studiach magisterskich na sepc. integracja europejksa Pani z kuratorium odpowiedziała mi że jeżeli kierunek studiów jest zgodny z nauczaniem przedmiotu to wszystko zależy od dyrektora szkoły. Nie oszukujmy sie ale nie ma jednego konkretnego kierunku do tego aby uczyc Wosu może być to zarówno politologia jak i stosunki miedzynarodowe... wybór jest tutaj duzy:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum