Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ortografia na sprawdzianie szóstoklasistów
Autor Wiadomość
koma

Post nr 16, Wysłany: 2011-04-08, 19:25   

Cytryn napisał/a:
jeśli mają napisać dany wyraz poprawnie 10 razy, to pięć razy piszą dobrze, od szóstego z błędem i tak już ciągną z tym błędem do końca...nie zauważając go w ogóle..

Tak właśnie jest...albo raz tak - raz tak.

Moim zdaniem te wszystkie wypełnianki, krzyżówki, ...niewiele dają. A tak głównie pracuje sie nad ortografią w kszt. zintegrowanym. Bardzo mało robią ćwiczeń kompozycyjno - redakcyjnych. Dzieci nie piszą - one wciąż wypełniają karty pracy, zwykle ołówkiem - wg mnie to źródło bezmyślności ortograficznej. Potem skupione nad treścią, a zwłaszcza ubraniem myśli w zdania - zupełnie tracą czujność ortograficzną, na nią już nie starcza uwagi.

...no i dom!

Cytryn 

Post nr 17, Wysłany: 2011-04-08, 19:52   

Cytat:
Potem skupione nad treścią, a zwłaszcza ubraniem myśli w zdania - zupełnie tracą czujność ortograficzną, na nią już nie starcza uwagi.

Zgadzam się z tym. Dlatego próbuję zawsze zadawać jakieś ćwiczenia redakcyjne z użyciem wyrazów, które błędnie napisali- a w ogóle uważam, że dzieci za mało takich ćwiczeń mają,
w zasadzie jedynie na języku polskim. Kiedy ja chodziłam do szkoły, to nie była ksera, gotowych testów, klasówki wyglądały tak: seria pytań, na które trzeba było odpowiadać pełnymi zdaniami, wszystko jedno, z przyrody, geografii czy historii( oczywiście przedmioty ścisłe rządziły się innymi prawami). A teraz połącz, podkreśl, wybierz a, b, c...Pewnie, że łatwiej się nam to sprawdza i szybciej, ale dzieciaki nie umieją prostego zdania sklecić a jak mają dwie strony w V klasie napisać to miauczą, że taaaak dużo..A ja do dziś pamiętam wypracowania na zadany temat na 4-5 stron w podstawówce...

vuem 

Post nr 18, Wysłany: 2011-04-09, 19:14   

Kiedyś może było łatwiej. Dziecko nie miało komputera, w telewizji delfin Um tylko w ferie, a Disney na święta, więc się czytało.

agazuz 

Post nr 19, Wysłany: 2011-07-05, 20:36   

Są jednak osoby, które dużo czytają, a popełniają sporo błędów - powiedziałabym, że nawet więcej, niż "przeciętny" uczeń.
Nie uczę w szkole podstawowej, nie mogę więc odnieść się do pytań postawionych w pierwszym poście, ale wydaje mi się (i nie będzie to oczywiście nic odkrywczego), że metodę trzeba dobrać do konkretnej osoby i jej predyspozycji. Niektórym wystarczy opatrzenie się z poprawnym zapisem, inni potrzebują zasad i ich świadomego zastosowywania, a jeszcze inni mają głębszy problem... Ja sama, mając -naście lat, czytałam bardzo dużo, sporo też pisałam i przepisywałam, a jednak ortografia nie była moją mocną stroną, byłam w niej kompletnie pogubiona. Myślę, że dopiero gdzieś na etapie liceum sprawa się unormowała. Muszę dziś jednak przyznać, że nie pamiętam, by ktokolwiek mnie ortografii naprawdę starał się nauczyć. Pamiętam narzekania nauczycieli na zapis, nie pamiętam natomiast ani ciekawych, ani intensywnych prac nad ortografią w czasie lekcji.
nam
zrobi?

abael 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 20, Wysłany: 2012-05-23, 15:04   

Polecam nauczanie polisensoryczne. Zdobywa coraz więcej zwolenników. Nawet jeśli nie zawsze osiągniemy pełny sukces, to ile radości w takiej nauce ortografii:)

Odpowiedz do tematu