Post nr 4, Wysłany: 2009-09-23, 18:24 Proszę o ocene polonisty
Witam
Jestem diagnostą na stacji kontroli pojazdów i obenie obowiązują nas nowe przepisy i jak zwykle napisane tak aby mogło byc kilka interpretacji.
Mam dość nietypową Prośbę do Polonistów aby rozłożyli na części pierwsze fragment o terminach badań technicznych a konkretnie co wynika z poniższego tekstu według was odnośnie wytłumaczenia co autor miał na myśli :
"Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego,(...) przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzonego poprzedniego badania technicznego, a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia badania"
Jest to fragment ustawy PoRD Art.81. 1. pkt 6.
Małe wyjaśnienie, jeżeli macie nowy samochód kupiony w salonie polskim to na pierwszy przegląd na stacje kontroli pojazdow udajecie się przed upływem 3 lat i diagnosta ustala kolejny przegląd na 2 lata i po 2 latach już corocznie. Ale to tylko przy przestrzeganiu dokładnie terminów i to jest dla mnie zrozumiałe, ale co jeżeli zapomnicie o terminie 3 lat i przyjedziecie po np. 3lata i 8 miesięcy czy wg tekstu wynika, że należy dopełnić do 5 lat czy też budowa zdania nic nie mówi o dopełnianiu i należy np dać na 2 lata
Bardzo proszę o pomoc i jednocześnie przepraszam za ortografie
Post nr 5, Wysłany: 2009-09-27, 07:44 Ortografia bez ó, rz, ch...?
Jak wiadomo, co jakiś czas Rada Języka Polskiego debatuje - między innymi o tym, czy by tak przypadkiem nie zrezygnować z trudności ortograficznych i nie ujednolicić pisowni, zostawiając wyłącznie ż, u, h. Co wy na to? Byłoby dobre takie posunięcie, czy nie?
Wg mnie - nie do przyjęcia. W efekcie ujednolicenia ludzie przestaliby rozumieć, co czytają - przynajmniej nasze pokolenie, a podejrzewam, że kilka następnych także. No bo spójrzcie - piszę PRZÓD, a tu nagle - pżud. Obce słowo! Piszę - chrzan, a nagle - hżan. Jakieś czeskie takie Albo - żeka. No ale co - żeka? żeka, taka płynąca, ale może ktoś użył błędnej odmiany, a chodziło o słowo "rzecze", czyli - mówi?
Post nr 6, Wysłany: 2009-09-27, 08:13
dushka napisał/a:
piszę PRZÓD, a tu nagle - pżud
Czemu nie pszut?
dushka napisał/a:
Piszę - chrzan, a nagle - hżan
A nie hszan?
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
Dla mnie też nie do przyjęcia zwłaszcza, że znaczenie niektórych wyrazów jest różne w zależności od pisowni właśnie, np. morze - może, karze (od karać) - każe (od kazać). Poza tym język polski jest piękny właśnie ze względu na te niuanse i ortograficzne pułapki.
Jeśli już, to myślę, że ujednolicenie szłoby w kierunku pominięcia polskich znaków diakrytycznych. Ale dla mnie to na razie też nie do przyjęcia. Choć wydaje mi się, że gdy obecne pokolenie młodzieży zasiądzie w Radzie Języka Polskiego, to już do takiego ujednolicenia będzie bliżej, niestety.
Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego,(...) przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzonego poprzedniego badania technicznego, a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia badania"
Tu jest wszystko jasne:
3lata i 8 miesięcy - nastepne badanie przed upływem 5 lat od pierwszej rejestracji.
2lata i 8 miesięcy - następne badanie do 2lat po tym badaniu.
Post nr 11, Wysłany: 2009-10-28, 20:32 Pilne !!! Słownik języka polskiego
Bardzo, bardzo proszę o pomoc - nie mam dostępu w tej chwili do słownika języka polskiego, najlepiej PWN, a koniecznie potrzebna mi jest PEŁNA, słownikowa definicja słowa "serwować" (w znaczeinu "gastronomicznym").
Jeśi ktoś mógłby być tak uprzejmy i wpisał, to będą ogromnie wdzięczna.
Dziękuję.
Jeśli ktoś miałby jakąś wersję szerszą słownika, to proszę pisać.
Pytam w kontekście prac konkursowych, gdzie uczniowie mieli poprawić błędy w zdaniach; Było tam zdanie "W dniu pierwszej prapremiery serwowano napoje."
Błędna jest oczywiście tautologia "pierwsza prapremiera", ale za błędny podano zwrot "serwować napoje" i nie wiem dlaczego. Uczę w szkole gastronomicznej także i takie sformułowanie jest normalnych w literaturze fachowej. No, ale nie mam pod ręką słownika.
Post nr 15, Wysłany: 2009-11-29, 20:11 Mam problem gramatyczny (?)
nie ogrzewanym tunelu
nieogrzewanym tunelu
Podobno obie formy są poprawne, tylko wszystko zależy od kontekstu zdania.
Może polonista pomógł by mi rozwiać moje wątpliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum