Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prace klasowe sprawdzane z kluczem a błędy rzeczowe
Autor Wiadomość
sloneczna 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 1, Wysłany: 2011-05-29, 11:54   Prace klasowe sprawdzane z kluczem a błędy rzeczowe

Jako pisemne prace klasowe z lektur zadaję uczniom tematy maturalne bądź z próbnych matur dotyczące danych lektur, po czym sprawdzam je zgodnie z kluczem odpowiedzi i wyliczam procenty. Problem jednak pojawia się przy błędach rzeczowych - nie mam jeszcze "zrobionego" egzaminatora, więc nie do końca wiem, jak do nich podchodzić. W kluczu błędy rzeczowe nie są uwzględnione, jednak zdarzają się uczniowie, którzy wypisują banialuki, a ja nie wiem, jak je potraktować - wedle klucza uczeń, na przykład, otrzymuje z pracy ocenę dobrą, ale błędy rzeczowe są dyskwalifikujące... Jak oceniać prace "pod klucz" z uwzględnieniem błędów rzeczowych? Czy obniżać za nie ocenę? To może naiwne pytania, ale nie bardzo wiem, jak do tej kwestii podejść. Poradźcie proszę.

edzia 

Post nr 2, Wysłany: 2011-05-29, 22:20   

Poczytaj sobie o błędach rzeczowych i błędach kardynalnych w komentarzach do tego wpisu: http://chetkowski.blog.po...ylo-na-polskim/

Przy czym ja uważam, że nie musisz się trzymać sztywno klucza maturalnego, bo to nie egzamin zewnętrzny, lecz praca klasowa w ramach oceniania wewnętrznego. Możesz więc sama ustalić, jak potraktujesz błędy rzeczowe uczniów. Powinnaś, uważam, ostro je traktować, by ich do matury dobrze przygotować.

sloneczna 

Post nr 3, Wysłany: 2011-05-29, 22:34   

Dziękuję :)

justyna605 

Post nr 4, Wysłany: 2011-05-30, 18:08   

W pracach maturalnych nie obniża się - niestety - punktow za błędy rzeczowe. moim zdaniem, nie sprawdzisz znajomosci lektury tego typu sprawdzianem. Uczeń ma przecież fragment tekstu, zawsze coś z niego wyciągnie! Zauważ, że za odniesienia do lektury można na tego typu wypracowaniu zdobyć jakies 2 punkty! Radzę robić normalną kartkówkę z treści, a po omówieniu lektury wypracowanie typu maturalnego. Robię tak od lat, działa ;)

Odpowiedz do tematu