sloneczna
Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 1, Wysłany: 2011-05-29, 11:54 Prace klasowe sprawdzane z kluczem a błędy rzeczowe
Jako pisemne prace klasowe z lektur zadaję uczniom tematy maturalne bądź z próbnych matur dotyczące danych lektur, po czym sprawdzam je zgodnie z kluczem odpowiedzi i wyliczam procenty. Problem jednak pojawia się przy błędach rzeczowych - nie mam jeszcze "zrobionego" egzaminatora, więc nie do końca wiem, jak do nich podchodzić. W kluczu błędy rzeczowe nie są uwzględnione, jednak zdarzają się uczniowie, którzy wypisują banialuki, a ja nie wiem, jak je potraktować - wedle klucza uczeń, na przykład, otrzymuje z pracy ocenę dobrą, ale błędy rzeczowe są dyskwalifikujące... Jak oceniać prace "pod klucz" z uwzględnieniem błędów rzeczowych? Czy obniżać za nie ocenę? To może naiwne pytania, ale nie bardzo wiem, jak do tej kwestii podejść. Poradźcie proszę.
Przy czym ja uważam, że nie musisz się trzymać sztywno klucza maturalnego, bo to nie egzamin zewnętrzny, lecz praca klasowa w ramach oceniania wewnętrznego. Możesz więc sama ustalić, jak potraktujesz błędy rzeczowe uczniów. Powinnaś, uważam, ostro je traktować, by ich do matury dobrze przygotować.
sloneczna
Post nr 3, Wysłany: 2011-05-29, 22:34
Dziękuję
justyna605
Wiek: 35 Dołączyła: 14 Cze 2010 Posty: 21 Skąd: małopolskie
Post nr 4, Wysłany: 2011-05-30, 18:08
W pracach maturalnych nie obniża się - niestety - punktow za błędy rzeczowe. moim zdaniem, nie sprawdzisz znajomosci lektury tego typu sprawdzianem. Uczeń ma przecież fragment tekstu, zawsze coś z niego wyciągnie! Zauważ, że za odniesienia do lektury można na tego typu wypracowaniu zdobyć jakies 2 punkty! Radzę robić normalną kartkówkę z treści, a po omówieniu lektury wypracowanie typu maturalnego. Robię tak od lat, działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum