lidka1111
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 27 Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 15 Skąd: wielkopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2011-10-01, 17:48 Przygotowanie uczniów do egz. gimnazjalnego z j. polskiego
Zwracam się z prośbą do nauczycieli polonistów:)
W tym roku "dostałam" w spadku klasę III gimnazjum i uczę w niej języka polskiego. Trochę przeraża mnie fakt przygotowania tej klasy do egzaminu. Chciałabym, żeby wyniki były lepsze niż w poprzednich latach (egz. wypadał dość słabo). W jaki sposób z nimi pracować? Na co zwracać uwagę? Wiem, że najlepszą motywacją jest częste sprawdzanie wiedzy przeze mnie (kartkówki, pytanie na lekcji, spr itp.) Zaczęłam drugi rok pracy w szkole, nie mam jeszcze dużego doświadczenia ani tym bardziej warsztatu pracy. Może bardziej doświadczeni Poloniści/Polonistki coś podpowiedzą? Dzięki za wszelkie sugestie. Pozdr. lidka1111
Przedmiot nauczania: Język polski, biblioteka
Wiek: 31 Dołączyła: 10 Gru 2008 Posty: 54 Skąd: mazowieckie
Post nr 2, Wysłany: 2011-10-01, 18:53
ćwicz pisanie tekstów użytkowych: podanie, zaproszenie, list, itp. oraz dłuższych form wypowiedzi, np. rozprawka. Ja z III klasami często rozwiązuję testy z ubiegłych lat, żeby się "opatrzyli" z formą egzaminu.
Poziom nachalności reklamy zaczyna powoli przekraczać pewne limesy.
_________________ "A teraz weźmy taką statystykę [..] zakładając, że państwa razem ze mną jest sto [..] a ja nie mam jednej nogi, to statystycznie [..] każdy z państwa ma po 1,99 nogi [...] jak cena w Biedronce."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum