Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o nurty poezji polskiej po 1945 roku
Autor Wiadomość
[student]natka85 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 1, Wysłany: 2009-06-17, 13:28   Pytanie o nurty poezji polskiej po 1945 roku

Witam serdecznie.
Zalogowałam się na tym forum po to, by zwrócić się do Was o pomoc:)
Zostałam bowiem zaskoczona pozornie prostym pytaniem dotyczącym nurtów poezji polskiej po 1945 roku. Temat zarówno prozy jak i poezji współczesnej wałkowałam już kilka razy, ale teraz pojawił się problem w samym rozumieniu pytania. Zastanawiam się czy w odpowiedzi należałoby ująć pokolenia( czyli pokolenie'56, nową falę, brulion, pryszczatych itd.) czy moze chodzi tu o szersze zagadnienia typu nurt lingwistyczny, turpizm, klasycyzm, neoklasycyzm...
Może ktoś z Was będzie w stanie wytłumaczyć mi co należałoby uwzględnić w odpowiedzi na takie pytanie . Posiadam wiedzę na ten temat jednak mam problem w samym pojmowaniu pytania, a chciałabym dobrze to zrozumieć i zbudować obszerną odpowiedź.
Będę wdzięczna za pomoc:)

Pozdrawiam

akinomka 

Przedmiot nauczania: język polski, oligofrenopedagog
Post nr 2, Wysłany: 2009-06-19, 12:48   Re: Pytanie o nurty poezji polskiej po 1945 roku

natka85 napisał/a:
=
Zostałam bowiem zaskoczona pozornie prostym pytaniem dotyczącym nurtów poezji polskiej po 1945 roku.

Gdzie zostałaś zaskoczona tym pytaniem? Po co jest ci to potrzebne?

[student]natka85 

Post nr 3, Wysłany: 2009-06-19, 15:45   

Zostałam "zaskoczona" na uczelni (jestem studentką filologii polskiej). Pytanie podał wykładowca jako przykładowe i mogące paść na moim egzaminie magisterskim, a że pojawiły się wątpliwości to postanowiłam tu napisać. Wykładowcy nie mam okazji zapytać.
Nie oczekuję od nikogo gotowej odpowiedzi ani formułki, nie o to mi chodzi. Pytam się jedynie co należałoby tu uwzględnić. Posiadam wiedzę na ten temat, tylko nie wiem (jak już pisałam wyżej) czy ująć także pokolenia czy sam turpizm, klasycyzm itp. :oops:

akinomka 

Post nr 4, Wysłany: 2009-06-19, 17:23   

Na Twoim miejscu nie na pokoleniach bym się skupiła, a na stylach. I zaczęłabym od klasycyzmu :)

[student]natka85 

Post nr 5, Wysłany: 2009-06-19, 17:47   

akinomka napisał/a:
Na Twoim miejscu nie na pokoleniach bym się skupiła, a na stylach. I zaczęłabym od klasycyzmu :)

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli powinnam na pewno omówić klasycyzm (np. Herbert, MIłosz), ale i nurt awangardowy wiec tu: turpizm(Grochowiak, Bursa), lingwizm (Przyboś, Białoszewski), ale i np. tzw. nurt o 'harystyczny, który można wyróżnić wśród twórców brulionu (i tu Świetlicki, Podsiadło). To takie podstawy i ciągle mam wrażenie, że za mało i coś mi umyka. Można by w sumie powymyślać i dodać nurt poezji religijnej, kobiecej ale znowu nie wiem czy nie błądzę....
Czym to można jakoś rozsądnie uzupełnić/ dopełnić??
Boję się, że mogę polec na pytaniu, na które w sumie bym znała odpowiedź, gdybym je dobrze zrozumiała :roll:

To przytoczone pytanie wydaje mi się bardzo możliwe, a przynajmniej coś z tego zakresu, więc stad moja panika :roll:

akinomka 

Post nr 6, Wysłany: 2009-06-19, 18:49   

Chyba powinnaś odwiedzić bibliotekę i sobie na ten temat troszkę poczytać :)

[student]natka85 

Post nr 7, Wysłany: 2009-06-19, 22:05   

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że już tam byłam :lol:
Zresztą miałam już dawno egzamin z lit. współczesnej, w domu też leżą dwa podręczniki i stare notatki i wiedza jakaś jest już, tyle że nigdzie nie ma jakiegoś konkretnego podziału na nurty, a ja chyba już naprawdę zgłupiałam :cry:
Może jesteś w stanie polecić jakąś pozycję, w której znajdę odpowiedź (lub podpowiedź) na pytanie? I czy moje myślenie idzie w ogóle w dobrym kierunku teraz? Im więcej myślę tym większy mam mętlik, a pytanie pewnie do trudnych nie należy;)

Odpowiedz do tematu