Postautor: olla » 2009-09-09, 16:47
Poszukaj na stronie internetowej wydawnictwa. Rozkład materiału jest też w książce nauczyciela do podręcznika (w moim jest, korzystam z serii Między nami).
Dzieciaki Cię dobijają - widzę dla Ciebie takie rozwiązanie:
pogadaj z wychowawcą i wezwij rodziców. Powiedz, jak uczeń się zachowuje i niech z nim zrobi porządek. Uczę w podstawówce. Mam jednego ucznia, który "rozwala" mi każdą lekcję, zawsze się odzywa niepotrzebnie i wszystko komentuje. Mimo moich upomnień, dalej zachowuje się nagannie. Wpisałam mu uwagę z adnotacją, że po spotkaniu z wychowawcą (wywiadówka jutro) proszę rodzica o kontakt ze mną. Przyjdzie i powiem, że uczeń mi przeszkadza, nie prowadzi zeszytu, przychodzi nieprzygotowany, rozprasza całą klasę i ignoruje wszelkie zasady. Rodzic ten jest w szkole dość znany i zawsze się z nauczycielami wykłóca, twierdząc, że jego dzieci są idealne, ale ja i tak powiem to, co mam do powiedzenia. Nic z tym nie zrobi, będę wzywać non stop, choćby co dwa dni. Nie będzie przychodził - ze szkoły idzie oficjalne pismo z pieczątką, że nie zajmuje się dzieckiem (w naszej szkole tak robią). Dalej się nie interesuje, idzie pismo do odpowiedniego urzędu, który zainteresuje się tym, dlaczego rodzic nie dba o dziecko.
Z nimi trzeba ostro od razu. Ja mam jednego takiego ucznia, ale wiem, że jak go nie wyprostuję we wrześniu, to w listopadzie mi powie prosto w oczy, że jestem *** i się mam nie odzywać.