Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tegoroczna matura z polskiego - jak Wam się podoba?
Autor Wiadomość
LisElla 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 1, Wysłany: 2009-05-05, 21:24   tegoroczna matura z polskiego - jak Wam się podoba?

I po pisemnej maturze! Jak Wam się podoba tegoroczny arkusz?

Ja mam mieszane uczucia :roll:

Mam wrażenie, że z roku na rok będzie nam coraz trudniej przekonać uczniów, że warto czytać teksty w całości i że w ogóle warto brać się za literaturę współczesną.....

[student]catchmeifyoucan 
wredalek

Post nr 2, Wysłany: 2009-05-06, 09:35   

jako tegoroczny maturzysta sie wypowiem (zdawalem mature z polskiego na poziomie podstawowym)... (zalozylem juz inny temat o tegorocznej maturze ;) ). moje przypuszczenia co do lektur sie nie sprawdzily... spodziewalem sie Wesela i czegosc z literatury wojennej/wspolczesnej. tegoroczny arkusz matury podstawowej byl strasznie prosty - biorac pod uwage i test czytania ze zrozumieniem i wypracowanie (wybralem charakterystyke porownawcza). co do arkusza poziomu rozszerzonego no to ten juz podobno taki prosty to nie byl. matura z polskiego jest juz traktowana jako matura, ktora zdac ma kazdy... moze dlatego byl taki latwy ten arkusz... prawda tez polega na tym, ze tegoroczna matura ma za zadanie przygotowac aktualnych licealistow do przyszlorocznej matury - w koncu obowiazkowy bedzie polski podstawowy, matematyka podstawowa i jezyk obcy lub jezyk angielski podstawowy (tego nie jestem pewien). takze nie nalezy zapominac ze poziom tegorocznej matury jest zwiazany z wprowadzeniem od przyszlego roku "nowej matury" - poziom tegorocznej matury ma byc zblizony do poziomu przyszlorocznych matur.

LisElla 

Przedmiot nauczania: Język polski
Post nr 3, Wysłany: 2009-05-06, 12:53   

catchmeifyoucan, dzięki za wskazówkę - odnalazłam tamten wątek 8) Dziękuję Ci za wypowiedź. Masz rację - matura jest traktowana jak egzamin dla każdego i trudno mi oceniać czy to dobrze czy źle. A jeśli chodzi o przygotowanie do przyszłorocznego egzaminu, to nie kumam - przecież od zawsze obowiązkowy jest polski.......

Umieściłam swój wątek tutaj, bo chciałam poznać opinie nauczycieli. Forma egzaminu maturalnego rzutuje na naszą pracę, stąd moje niepokoje :roll:

Ale oczywiście zapraszam wszystkich do wypowiadania się :wink:

[uczeń]santos 

Post nr 4, Wysłany: 2009-05-14, 18:06   

Hm... Nie miałbym nic przeciwko by charakterystyka porównawcza Zosi i Telimeny znalazła się nawet na teście gimnazjalnym. Wg mnie to było aż za proste

Odpowiedz do tematu