[student]Rysiob
Wiek: 22 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 34 Skąd: miasto świętej wieży
Post nr 1, Wysłany: 2010-07-11, 11:28 Wykorzystanie komiksu do ćwiczeń z gramatyki
We wrześniu mam już praktyki ciągłe w szkole podstawowej (kl. IV-VI). W związku z tym mam takie pytanko - czy można wykorzystywać komiksy (np. Asteriksa lub edukacyjne, np. Zaczarowana Altana) do tworzenia kart pracy? Czy mogę na potrzeby praktyk skorzystać z fragmentu komiksu, podpisując go tylko źródłem?
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
paweł_polonista
Przedmiot nauczania: Język polski
Wiek: 31 Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 63 Skąd: małopolskie
Post nr 3, Wysłany: 2010-07-12, 08:20
Oczywiście, że możesz. Urozmaicone lekcje dla dzieci z podstawówki to coś ciekawego. Jeśli miałbyś jakieś wątpliwości, chętnie pomożemy.
Pozdrawiam wakacyjnie.
[student]Rysiob
Post nr 4, Wysłany: 2010-07-13, 14:20
Dzięki za odpowiedzi. Jeśli to nie będzie jakiś duży problem, moglibyście rzucić okiem na opracowane przeze mnie dwie karty pracy - do rzeczowników żywotnych i pisowni dużą literą?
No fajne, tylko tekst w komiksie się rozmazał. Drukując w formacie A4 chyba trochę może przeszkadzać w czytaniu. Można spróbować skanu w większej rozdzielczości lub wstawić pola tekstowe, ewentualnie obróbki JPEG-a.
[student]Rysiob
Post nr 6, Wysłany: 2010-07-13, 15:22
na wydruku jest czytelne, tylko przerzucenie do pdfa z worda pogorszyło jakość
Utopia_
Przedmiot nauczania: kszt.zintegrowane
Post nr 8, Wysłany: 2010-07-13, 22:45
Rysiob napisał/a:
pisowni dużą literą
A mnie zawsze zwracano uwagę, że piszemy "wielką", a nie "dużą" literą. Nigdy też w literaturze nie spotkałam się z określeniem "duża litera". Ale może jakiś polonista się wypowie, może akurat obie formy są poprawne?
Rysiob, co do kart - bardzo pomysłowo, dzieciaki będą zachwycone! Moje by były, niestety są jeszcze za małe na tego typu informacje, ale jeśli pozwolisz to zgapię od Ciebie i troszkę sobie poprzerabiam oryginały
[student]Rysiob
Post nr 9, Wysłany: 2010-07-14, 12:09
Dzięki za opinie
iTulka napisał/a:
ale jeśli pozwolisz to zgapię od Ciebie i troszkę sobie poprzerabiam oryginały
Jasne,nie ma problemu
ulewa
Wiek: 37 Dołączyła: 29 Gru 2008 Posty: 98 Skąd: skądkolwiek
Post nr 10, Wysłany: 2010-07-17, 20:38
Pomysł naprawdę niezły. Dla dzieci to jakieś urozmaicenie. Zwłaszcza, jeśli lubią komiksy. Z pewnością nauczą się tego materiału z dwóch powodów. Lekcja prowadzona przez kogoś nowego jest inna i zapada w pamięć. Po drugie ciekawe materiały, które trafiają w ich zainteresowania, też zostawią ślad w pamięci.
Ja też podpatrzę sobie troszkę, bo człowiek wciąż szuka nowości, żeby zaciekawić, podać w przystępnej formie.... Często bywa, że mnie samą nudzą jakieś ćwiczenia w podręczniku i wtedy wymyślam własne.
iTulka napisał/a:
A mnie zawsze zwracano uwagę, że piszemy "wielką", a nie "dużą" literą.
To prawda, mnie też uczono, że to "wielka" litera, a nie inaczej.
Pozdrawiam wakacyjnie.
paweł_polonista
Wiek: 31 Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 63 Skąd: małopolskie
Post nr 11, Wysłany: 2010-07-19, 14:15
Dość późno zabieram głos, ale niestety nie byłem dostępny ostatnio. Leniuchowałem ... :)Rysiob, rewelacyjna robota. Sam tworzyłeś czy to gotowce? Myślę, że taki pomysł na gramatykę przekona uczniów i co więcej ich zainteresuje. Poprzez zabawę jest zawsze ciekawiej.
Co do nazewnictwa liter - mnie również uczono, że piszemy "wielką" literą, aczkolwiek forma "dużą" literą jest dopuszczalna, nie jest błędem. Po prostu kwestia upodobań.
To, że "duża" litera jest błędem, to kolejny edukacyjny mit.
Pozdrawiam.
[student]Rysiob
Post nr 12, Wysłany: 2010-07-21, 05:51
Tak, tworzyłem to sam Nic trudnego - wystarczy pobawić się Wordem
Z tymi "dużymi" i "wielkimi" literami to było tak - opracowałem sobie te zagadnienia wykorzystując spis treści podręcznika, z którym będę pracował ("Daję słowo"). I tam było "pisownia dużą literą".
Przedmiot nauczania: kszt.zintegrowane
Post nr 13, Wysłany: 2010-07-22, 18:51
Pamiętam z praktyk studenckich, jak pewna nauczycielka zawzięcie tłumaczyła dzieciakom jaka jest różnica pomiędzy "duża i mała" a "wielka i mała". Oczywiście maluchy nic z tego nie połapały, za to moja pamięć skutecznie to wydarzenie zarejestrowała Ale przynajmniej wiem już, że jeśli jakiś mój maluch się pomyli, to tak faktycznie wcale nie popełni błędu.
Rysiob napisał/a:
Nic trudnego - wystarczy pobawić się Wordem
Pewnie, że nic trudnego, wiele kart pracy wyszło spod moich rąk w ten sposób, natomiast nie wpadłam na pomysł, aby wykorzystać współczesny komiks, a dzieciaki przecież uwielbiają komiksy!
Ci studenci to jednak mają głowy pełne pomysłów! Niezanieczyszczone różnymi szkolnymi absurdami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum