jokon
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 2008 Dołączyła: 29 Maj 2008 Posty: 7 Skąd: małopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2011-12-14, 17:43 dzielenie sposobem pisemnym
Witam, chciałabym zapytać nauczycieli, którzy w zeszłym roku "wypuścili" klasę 3 do obecnej klasy 4. Mam wrażenie, że nauczycielka matematyki u mnie w szkole ma pretensję, że nie wprowadzałam dzieciom algorytmu dzielenia pisemnego. Pracowałam na "Wesołej szkole" i tam było owszem dzielenie, ale inaczej zapisywane, bez liczenia pod kreską. Czy ja powinnam im tak sama z siebie wprowadzić taki tradycyjny zapis? Zgłupiałam całkiem
To jeszcze była stara podstawa programowa i niestety obowiązywały algorytmy działań pisemnych. Nie realizujesz podręcznika. W mojej opinii dzieci powinny poznać tradycyjny sposób.
_________________ Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia
jokon
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 2008 Dołączyła: 29 Maj 2008 Posty: 7 Skąd: małopolskie
Coś mi się tu nie zgadza, ale nieważne. To link do nowej podstawy programowej. Ja właśnie realizuję nową trzeci rok, więc jakim cudem Ty też, skoro wówczas obowiązywała stara?
_________________ Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia
Powinnaś była wprowadzić wykonywanie działań sposobem pisemnym: dodawanie, odejmowanie i mnożenie. Dzielenie nie było wymagane, choć wiem, że koleżanki to jednak robiły z dziećmi, ale raczej propedeutycznie. Skoro tego nie dokonałaś, to nauczyciel matematyk powinien to zrobić bez gadania, bo przecież jest od tego jest. Nie widzę problemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum