Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: malgala
2009-03-31, 19:17
jak oceniac prace uczniów klas 1-3
Autor Wiadomość
marakuja 

Przedmiot nauczania: Przyroda
Post nr 16, Wysłany: 2009-04-09, 19:22   

Smiejka napisał/a:

Napiszcie mi jeszcze czy przy takiej treści zadania: Ułóż i rozwiąż zadanie do formuły: 43+20=
- jeżeli treść była źle napisana, ale działanie i odpowiedź dobrze; ile punktów byście postawili i czy wogóle jakieś punkty się należą skoro główna część zadania (treść) była źle ułożona.

Na nauczaniu zintegrowanym się nie znam, ale zadania ocenia się w ten sposób, że za każdą czynność w zadaniu stawia się punkt.
Nie wiem, co w tym przypadku znaczy "Ułóż zadanie", ale jeżeli jest dobrze rozwiązane zadanie, to należy się punkt. Za poprawną odpowiedź też bym postawiła punkt, jeżeli takie polecenie trzeba było wykonać.
A poza tym dlaczego twierdzisz, że ułożenie treści jest główną częścią zadania? Obliczenia matematyczne są też bardzo ważne.

Smiejka

Post nr 17, Wysłany: 2009-04-14, 19:00   

dziękuję, w takim bądź razie postawię punkty!!

wiatraczek 

Post nr 18, Wysłany: 2009-11-08, 20:51   

marakuja napisał/a:
Smiejka napisał/a:

Napiszcie mi jeszcze czy przy takiej treści zadania: Ułóż i rozwiąż zadanie do formuły: 43+20=
- jeżeli treść była źle napisana, ale działanie i odpowiedź dobrze; ile punktów byście postawili i czy wogóle jakieś punkty się należą skoro główna część zadania (treść) była źle ułożona.

Na nauczaniu zintegrowanym się nie znam, ale zadania ocenia się w ten sposób, że za każdą czynność w zadaniu stawia się punkt.
Nie wiem, co w tym przypadku znaczy "Ułóż zadanie", ale jeżeli jest dobrze rozwiązane zadanie, to należy się punkt. Za poprawną odpowiedź też bym postawiła punkt, jeżeli takie polecenie trzeba było wykonać.
A poza tym dlaczego twierdzisz, że ułożenie treści jest główną częścią zadania? Obliczenia matematyczne są też bardzo ważne.

Co prawda o tym zadaniu była mowa dość dawno, ale jednak spróbuję jeszcze coś dodać.
Napisałaś, że nie znasz się na nauczaniu, więc może coś dopowiem. Dzieciaki w tym okresie uczą się struktury zadania z treścią, że muszą być dane, pytanie, działanie odpowiedź. Do tego między innymi służy to zadanie. Polecenie brzmiało ułóż zadanie. Więc najważniejsza była treść, czy dziecko potrafi sobie zobrazować działanie. W tym przypadku podział punktów wg mnie powinien być taki: 2 punkty za treść, czyli dane i pytanie, jeden punkt za prawidłowo wyliczone działanie (normalnie to byłyby dwa punkty- jeden za poprawny zapis działania, drugi za wynik, ale tu już działanie podano), no i punkt za odpowiedź. Razem punkty cztery, skoro źle ułożona treść to tylko 2 punkty.

Odpowiedz do tematu