Jedliński
Przedmiot nauczania: Inne
Post nr 16, Wysłany: 2011-09-02, 15:38
Moim zdaniem to w dużej mierze zależy od standardu-schematu (zwracania się do nauczyciela) obowiązującego w danej szkole (preferowanego przez np. dyrekcję).
Zwracanie się do kogoś w formie Pani (imię) uważam za normalny (nie traktuje go jako poufałość).
PS
Drobny szczegół: arwena2 po kropce dawaj spację, bo to się lepiej czyta....
upieczona.anglistk
Przedmiot nauczania: Język angielski
Post nr 17, Wysłany: 2011-09-15, 17:47
arwena2, uważam, że forma pani Aniu jest jak najbardziej na miejscu, przecież nie jesteście dla siebie z rodzicami obcymi ludzmi, oni Ci ufają, oddaja Ci swoje największe skarby na kilka godzin, więc myślę, że ta forma jest odpowiednia. Ale jeśli bardzo Ci to przeszkadza, możesz na pierwszym zebraniu powiedzieć tak: "Prosze Państwa, czasem rodzice pytają mnie jak się do mnie zwracać czy może pani Aniu czy pani Kowalska, niektórzy nawet mieli pomysł żeby tytułować mnie pani magister, więc aby rozwiać wątpliwości, proponuję, aby zwracać się do mnie po prostu, proszę pani."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum