[uczeń]ksavier12
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 1988 Dołączył: 04 Sie 2008 Posty: 2 Skąd: podkarpackie
Post nr 1, Wysłany: 2008-08-18, 16:26 Jak wprowadzić piosenkę pomocy!!!
Witam potrzebuje takiej mini ściągawki w jaki sposób krok po kroku należ postąpić aby nauczyć dzieci w klasach 1-3 piosenki (metodyka wprowadzenia piosenki) za linki i wszelkie informacje z góry dziękuje.
Basso profondo
Post nr 2, Wysłany: 2008-08-18, 16:45
1. Zaśpiewać raz piosenkę w całości.
2. Nauczyć słów refrenu (ty mówisz cały wers, dzieci powtarzają, potem po dwa wersy, potem całość)
3. Nauczyć melodii refrenu (raz śpiewasz samodzielnie cały refren, potem śpiewasz po wersie, dzieci powtarzają, gdy jakiś fragment zaśpiewają źle, powtarzasz prawidłową melodię do skutku, następnie śpiewasz po dwa wersy, potem cały refren)
4. Analogicznie nauczyć słów i melodii każdej zwrotki.
_________________ Nemo suo iure uti debet, ut alteri laedat.
1. puścić piosenkę z płyty przy okazji wykonywania pracy plastycznej, jak sie osłuchają, zachęcić do prób śpiewania
albo
1. puścić piosenkę
2. dać tekst do łapki
3. poprosić o przeczytanie tekstu
4. puścić piosenkę i zachęcić do prób śpiewania
z moich doświadczeń licznych: metoda jednoetapowa - puścić i sami "załapią" sprawdza się zawsze, jeśli tylko piosenka jest dobra
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Przedmiot nauczania: oligofrenopedagogika, pedagogika wczesnoszkolna, informatyka, język angielski w edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej
Post nr 5, Wysłany: 2008-09-04, 22:35
Metodyka wprowadzania piosenki w klasach I - III (którą miałam podaną na metodyce muzyki) była mniej więcej taka:
1. Dzieci słuchają całej piosenki.
2. Nauczyciel czyta dzieciom słowa piosenki, omawiają ją pokrótce.
3. Nauczyciel rytmicznie mówi poszczególne wersy, zgodnie z zapisem nutowym (z wyklaskiwaniem), uczniowie powtarzają (każdy wers osobno).
4. Ćwiczenia głosowe.
5. Nauczyciel śpiewa całą piosenkę, uczniowie nucą melodię - mormorando, następnie na sylabach.
6. Nauczyciel śpiewa poszczególne wersy - dzieci powtarzają.
7. Wspólna próba śpiewania całej piosenki.
Oczywiście, jeśli jakiś fragment sprawia trudności - kilkakrotnie go powtarzamy.
Nastepnie w ramach utrwalania - przez kolejne dni: śpiew piosenki w "uatrakcyjnieniami", typu: podział na grupy, śpiew raz głośno, raz cicho, raz wysoko, raz nisko, układ ruchowy do piosenki, akompaniament perkusyjny.
Zgadzam z powyższą wypowiedzią. Ja podeszłam do tematu może zbyt lapidarnie. Jednak
myślę, że oprócz podejścia metodycznego należy znaleźć coś co zachęci dzieci do śpiewu.
Jeśli w danej grupie znajdzię się, ktoś kto szybciej łapie można pozwolić mu zaśpiewać z nagraniem samemu. Jeszcze lepiej gdyby znalazł się jakiś podkład muzyczny. U mnie są dziewczynki, które bardzo ładnie śpiewają a tym samym zachęcają resztę klasy.
Wprowadzanie metodyczne jest ważne. Należy omówić słowa, melodię. To potrzebne, aby uczniowie zaczęli słuchać i rozumieć tekst. Dziś wielu ludzi raczej tekstu nie słucha, nie zastanawia sie nad nim, nie mają takiego nawyku, a przecież piosenką mozna tyle wyrazić. To nie może być tylko mało ważny przerywnik w lekcji. Owszem, ma służyć zabawie, ale również wzbogacać, uczyć. Pamietajcie tez o ćwiczeniach rozśpiewujących (głosowych) są tak samo ważne jak rozgrzewka przed biegiem! Pozdrawia, życzę powodzenia i radości ze śpiewu.:)
Basso profondo
Post nr 8, Wysłany: 2008-09-15, 14:25
Byłem zbyt lakoniczny. ms.elephant napisała wyczerpująco.
ćwiczenia głosowe? A można prosić o kilka przykładów, bo nie wiem czy dobrze identyfikuję.
Podpowiem, ze dużym plusem nauczyciela jest brak słuchu. Ja na ten przykład jak zaśpiewam to się dzieciaki uśmieją jak Wiercik z Czerwonego Kapturka i łatwiej im przełamać się, że one też tak mogą.
_________________ We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free
Basso profondo
Post nr 10, Wysłany: 2008-09-15, 15:53
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum