a ja na Razem w szkole WSiP i bardzo mi się podobają (i dzieciom też)
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
hanamat
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 52 Dołączyła: 29 Mar 2008 Posty: 145 Skąd: wielkopolskie
Post nr 122, Wysłany: 2011-01-29, 17:42
Dla mnie a zasadzie nie jest ważny podręcznik i wydawnictwo, liczy się kreatywny nauczyciel.
zgadzam się z Tobą niemniej jednak dobry podręcznik jest pomocą, nie przeszkodą a jak nauczyciel "czuje" materiał, na jakim pracuje, to jest to z korzyścią dla klasy
hanamat
Post nr 124, Wysłany: 2011-01-30, 05:59
Każdy z podręczników wydawanych obecnie ma walory, wydawnictwa zatrudniaja metodyków, bo dla nich to być albo nie być na rynku, zgadzam sie tez z toba, że nauczyciel musi czuć, że wybrał dobrze i wtedy i jemu i uczniom lepiej się pracuje.
hanamat
Post nr 125, Wysłany: 2011-01-30, 06:03
Basiek, a może znasz na Mazowszu ciekawe miejsce z noclegiem dla dzieciaków, bo co roku organizuję dwudniowy pobyt na zielonej szkole. U nas polecam Ośrodek Kultury Leśnej w Gołuchowie, fajny niedrogi hotel, pokoje dwu, trzyosobowe z łazienkami, zamek, park i część zajęć prowadzą pracownicy OKL - świetna sprawa.
Dostałam do zapoznania się całe pakiety Didasko i Edukacji Polskiej. Wyrobiłam sobie zdanie na ich temat, ale tylko teoretycznie. Czy ktoś mógłby napisać o nich z praktyki ?
Serdecznie pozdrawiam.
Post nr 127, Wysłany: 2011-03-14, 14:38 podręczniki w edukacji ekologicznej
Witam,
czy któraś z forumowiczek korzystająca z podręcznika "Przygoda z klasą" lub "Razem w szkole", mogłaby odpowiedzieć na kilka pytań? Jeśli znajdziecie czas bardzo proszę o krótkie wypowiedzi.
1. Czy podręcznik jest napisany w sposób jasny i przejrzysty?
2. Czy przy wyborze podręcznika miałyście na względzie treści ekologiczne?
3. Jaką ilość treści ekologicznych zawiera podręcznik, z którego korzystacie?
4. Czy przytoczone przykłady ułatwiają zrozumienie zagadnień ekologicznych i kształtowanie postaw proekologicznych?
5. Czy podręcznik umożliwia przeprowadzenie ekologicznych ścieżek edukacyjnych i wycieczek, mających na celu bezpośrednie obcowanie z przyrodą? Jeśli tak, proszę podać przykład.
6. Czy podręcznik umożliwia przeprowadzane obserwacji i doświadczeń mających na celu zapoznanie ucznia z zagadnieniami ekologicznymi? Jeśli tak, proszę podać przykład.
7. Czy podręcznik, z którego korzystacie umożliwia łączenie treści ekologicznych z treściami innych przedmiotów. Jeśli tak, proszę krótko omówić.
8. Jak oceniacie stosowany podręcznik pod względem merytorycznym? Proszę o krótkie uzasadnienie.
9. Jak oceniacie obudowę metodyczną wykorzystywanych podręczników? Proszę o krótkie uzasadnienie.
10. Jakich środków dydaktycznych obok podręcznika używacie do realizacji treści ekologicznych?
11. Jakie cechy powinien mieć idealny podręcznik, kształtujący postawy i zachowania proekologiczne?
nie zastanawiałam się nad tym, bo nie treści ekologiczne są dla mnie istotą wartości podręcznika (takie treści można wprowadzać niezależnie od podręcznika)
ja3
Wiek: 1992 Dołączyła: 10 Maj 2009 Posty: 1 Skąd: małopolskie
Post nr 129, Wysłany: 2011-04-19, 19:26 wybór podręczników
Chcemy u nas w szkole zmienić podręczniki. Obecny pakiet w drugim roku pracy /reforma/ rozczarował nas. Bardzo proszę o sugestie, co wybrać. Liczę na podpowiedzi co do zalet albo wad pakietów, na których pracujecie. Dzięki
gosha30
Post nr 130, Wysłany: 2012-05-23, 12:49
Witajcie
Poszukuje Podreczników do klasy 1-3 , poszukuje takiej propozycji gdzie rozbudowana jest częc polonistyczna , a matematyczna i przyrodnicza potraktowana po macoszemu. Z góry wielki dzieki za propozycje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum