niestety nie znam dobrze zadnych podrecznikow dlatego prosze o pomoc, musze porownac dwa lub trzy podreczniki klasy III pod wzgledem edukacji polonistycznej
takie porównanie wymaga wzięcia w rękę tych podręczników i rzetelnej analizy
proponuję Ci porównać Świat ucznia z Już w szkole albo z Ja i moja szkoła
_________________ "Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."
Post nr 78, Wysłany: 2009-11-02, 16:27 praca z podręcznikami Wesoła Szkoła i Przyjaciele kl 1
Proszę o pomoc.Po raz pierwszy pracuję z tymi podręcznikami , w rozkładzie materiału opracowanym przez WSiP brakuje mi tematów do poszczególnych części podręczników n.p w części 1 wrzesień-październik brakowało mi na 6 dni . Jak rozwiązać ten problem?
ten program przewiduje czas na inwencję własną nauczyciela, czyli dni bez podręcznika - tak podejrzewam, bo tak jest w również WSiP Razem w szkole. I to jest świetne! Poza tym należy sobie policzyć jak się będzie układał materiał po przerwie świątecznej i feriach zimowych i do tego dostosować ilość przerabianego materiału.
Ja np na razie "idę" po kolei, do przodu, bez przerw - zrobię je w grudniu. I wreszcie jest czas, zeby z dziećmi rozmawiać, kształtować umiejetność mówienia i słuchania, formułowania opinii, argumentowania ich; żeby procować w grupach, robić różne projekty; tworzyć praco- i czasochłonne prace plastyczne. Ja jestem zachwycona!
Slicznie dziękuję za odpowiedź, zapytam tylko czy w tym czasie będziesz tworzyć własne zapisy w dzienniku czy będziesz je dopasowywać z innych programów?
oczywiście że własne zresztą ja często tworzę własne zapisy, bo te z rozkładu mi nie odpowiadają.
O to właśnie chodzi, ale niestety coraz rzadziej uczniowie klas 1-3 mają kontakt z instrumentami, nauczycielem, który ich poprowadzi w ich zamiłowaniach, a przecież niezwykle ważne jest, by w tym wieku rozbudzić zainteresowania artystyczne maluchów. Kto się czuje na siłach- bardzo dobrze, niech prowadzi muzykę i plastykę, ale jeśli ma to być raz w miesiącu puszczona piosenka z magnetofonu, z którym dzieciaki mają śpiewać, bo nauczycielowi słoń nadepnął na ucho- lepiej dla nich samych, żeby reforma weszła w życie.
Ja napiszę dlaczego mi osobiście nie podoba się wprowadzenie plastyki i muzyki jako oddzielnego przedmiotu z innym nauczycielem. Burzy to całą ideę nauczania zintegrowanego. Ot, jeśli prowadzę zajęcia o jesieni, rozmawiamy o lesie, barwach, idziemy na wycieczkę podziwiać kolorowe drzewa, to naturalnym efektem tego jest, że potem idą w ruch kartki i wykonuje się pracę w barwach jesieni. Omawiamy lekturę i wykonujemy wspólnie ilustracje do poszczególnych rozdziałów. Dzień Górnika- wyciągamy flety i ćwiczymy śląską piosenkę. Dlatego zdecydowanie jestem przeciwna rozdzielaniu poszczególnych edukacji.
No i trochę podnoszę temat, szczególnie pytanie w stronę tych co to w I klasie walczą. Jak nowe podręczniki po dwóch miesiącach nauki? Czy Razem w szkole, okazało się takie dobre w praktyce?
No i trochę podnoszę temat, szczególnie pytanie w stronę tych co to w I klasie walczą. Jak nowe podręczniki po dwóch miesiącach nauki? Czy Razem w szkole, okazało się takie dobre w praktyce?
ja jestem zachwycona!
Mam za sobą wiele lat pracy i sporo doświadczenia. Pracowałam przez kilka lat z Didasko i mam o tych podręcznikach jak najlepsze zdanie. Niestety miałam zbyt daleko na spotkania i warsztaty i musiałam zrezygnować.
Obecnie w klasie pierwszej pracuję w oparciu o podręczniki Razem w szkole. Są w porządku. Nareszcie nastąpił powrót do czasów, kiedy nauczyciel nie realizuje podręcznik tylko podstawę. Jest to dosyć istotna zmiana. Podręczniki to zaledwie minimum podstawy. Liczy się głównie własna inicjatywa i dobry pomysł. Bardziej patrzę na podstawę programową niż na podręczniki.
znalazłam wadę tych książek
mam nadzieję że zrobią jakieś konsultację i poprawią to
A dla mnie brak poleceń w początkowej fazie nauki jest ciekawym pomysłem. Polecenia na końcu są dla rodziców (jeżeli chcą wiedzieć o co chodziło), nie dla dzieci. Na początku dzieciaki i tak nie czytają co mają zrobić, więc po prostu przyzwyczajają się, że coś tam jest napisane, ale nie muszą wcale tego czytać... n-l i tak wyjaśni...
Ostatnio przeglądałam w księgarni Elementarz Falskiego .Może jest i archaiczny,ale tam nie znalazłam żadnego polecenia .Wprawdzie były jeszcze ćwiczenia do uzupełniania kiedyś ,ale tych pisanych poleceń było naprawdę mało, nauczyciel miał wtedy pole do popisu.
Pozdrawiam
Basiek70, Ale rozumiem, że Razem w szkole to pozycja super? Jak pisałaś wcześniej? Zamierzam pracować na tym jak zakończę swoją ?Przygodę z klasą" - wszelkie sugestie mile widziane
Podtrzymuję swoją pozytywną opinię, a zaczęłam już 5 część
Owszem, jest coś do poprawienia, udoskonalenia właściwie, ale generalnie książki są naprawdę bardzo dobre
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum