olluska
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Wiek: 29 Dołączyła: 24 Sie 2010 Posty: 15 Skąd: wielkopolskie
Post nr 1, Wysłany: 2010-08-24, 16:27 mnóstwo pytań - początkująca nauczycielka :)
Witam! Od września zaczynam prace w klasie I SP. Wcześniej pracowałam w przedszkolu. Zdaje sobie sprawę, że praca w szkole różni się bardzo od tej w przedszkolu. Im bliżej września tym więcej obaw - w związku z tym mam kilka pytań do doświadczonych koleżanek . Będę pracowała na podręcznikach "Razem w przedszkolu". Wiem, że lektury nauczyciel sam sobie wybiera. Ale jak wygląda omawianie tych lektur. Czy dzieci same w domu czytaja je czy w szkole na lekcji. Rozkład materiału "Razem w szkole" nie uwzględnia takich lektur.
2. W jaki sposób i jak często oceniacie dzieci? Zeszyty, zadania domowe czy może robicie jakieś sprawdziany? Czy jest to ocena opisowa? nie chodzi mi o ocenę na koniec roku.
3. Czy kupujecie same materiały plastyczne dla dzieci czy raczej rodzice kupuja?
Bardzo będę wdzięczna za pomoc .
Przedmiot nauczania: kszt.zintegrowane
Post nr 2, Wysłany: 2010-08-24, 20:01
olluska napisał/a:
W jaki sposób i jak często oceniacie dzieci? Zeszyty, zadania domowe czy może robicie jakieś sprawdziany? Czy jest to ocena opisowa? nie chodzi mi o ocenę na koniec roku.
Często, chyba im więcej ocen, tym lepiej, dzieci lubią być oceniane. W dzienniku masz rubryki (nie pamiętam, jak to wygląda w dziennikach przystosowanych do nowej podstawy, więc mnie poprawcie w razie błędu) jakie wiadomości i umiejętności z danej edukacji oceniasz, a więc: w edukacji polonistycznej oceniasz: wypowiadanie się, technikę czytania, czytanie ze zrozumieniem, ortografię, pismo itd.) Możesz sobie dopisać własne propozycje ocenianych umiejętności (np.recytacja, zadanie domowe). W szkole pewnie macie przyjętą już jakąś skalę ocen dla maluchów (w mojej są stopnie od 1 do 6), ale często, sprawdzając np. zeszyt stawiam stopień i dopisuję dwa zdania od siebie.
olluska napisał/a:
Czy kupujecie same materiały plastyczne dla dzieci czy raczej rodzice kupuja?
Dobrze jest przygotować dla rodziców informację dotyczącą wyprawki dla pierwszaka. Piszesz tam o wszytskich pomocach i przyborach, jakich dzieci będą potrzebowały - w tym materiały plastyczne, które zresztą trzeba w ciągu roku wymieniać, więc oczywiście rodzice (nie nauczyciel) zaopatrują dzieci we wszystkie materiały.
Post nr 3, Wysłany: 2010-08-24, 20:09
Formy sprawdzania wiadomości masz określone w statucie. Może to być odpytywanie, sprawdziany, kartkówki, prace domowe itd. Powiedz rodzicom na pierwszym zebraniu informacyjnym, w jaki sposób i za co będziesz dzieciaczki oceniać.
olluska napisał/a:
jak wygląda omawianie tych lektur.
W pierwszej klasie tylko niektóre dzieci potrafią czytać, ale możesz zalecić zapoznanie się z treścią lektury we własnym zakresie. Niektóre książeczki są ciekawe, ale ciężko je zdobyć, wówczas czytam dzieciom na lekcji, a następnie omawiamy. A jak wygląda omawianie? Oj, to już więcej pisania Ale jak nikt się nie pokwapi, to napiszę
Post nr 5, Wysłany: 2010-08-24, 20:33
edzia napisał/a:
:
Formy sprawdzania wiadomości masz określone w statucie.
A tych niewymienionych w statucie to niby nie można zastosować?
edzia, ja to czułam w kościach, że Ty mi się do czegoś ustosunkujesz Nie sądziłam tylko, że tak szybko Napisałam, że są w statucie, bo tam jest ich więcej, a po co je tu wszystkie wypisywać.
A na jakich podrecznikach bedziesz pracowała? Bo do niektórych podręczników sa gotowe karty osiągnięć czyli tkz. sparwdziany. Jezeli zaczynasz w klasie pierwszej to moja sugestia na początku diagnoza wstepna a potem proces adaptacyjny i nie przesadzajmy z kartkówkami, sprawdzianami to przecież maluszki...Chwalmy za wysiłek, trud MUSIMY ich nie zrazć do nauki...
grazia86
Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 14, Wysłany: 2010-08-27, 11:48
Witam,mam podobny problem co autorka posta.Właśnie zaczynam pracę w pierwszej klasie i mam tysiąc pytań do... U nas również obowiązują podręczniki Razem w szkole. Może założymy grupę wsparcia:D
Ja tez pracuje na razem w szkole:) Ale w zawodzie 10:0 Ale chetnie podziele siee doświadczeniem i sama moze coś wniose do swojej pracy od was:) Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum