Awans zawodowy, publikacje nauczycieli, nauczyciele
Strona głównaForumSklep

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nagrody - system dla klasy 1
Autor Wiadomość
edzia 

Post nr 16, Wysłany: 2011-09-24, 21:54   

Peonia napisał/a:
Podobnie dziecko z dużą iloscią czerwonych kropek będzie uznane za łobuza przez rówieśników i ich rodziców, a rolą nauczyciela nie jest karać, lecz wspierać dziecko i szukać skutecznych rozwiazań problemu, aby to zachowanie się poprawiło.
Przeczysz sama sobie. Toż już samo wystawienie oceny w postaci zielonej czy czerwonej kropki jest samo w sobie nagrodą czy karą i jednocześnie powodem, dla którego zachowanie dziecka ma właśnie ulec poprawie.

Negujesz w końcu cel, czy środki?

Peonia napisał/a:
Ano tak jest. Oceny sa jawne tylko dla danych dzieci i ich rodziców/opiekunów, a nie dla ogółu. Trzeba się z tym pogodzić.
A jak się ma do tego metodyczne zalecenie, by uzasadnić uczniowi ocenę, poinformować go, jakie wymagania spełnił, a jakich nie? To podczas uczniowskiej odpowiedzi ustnej mam mu na ucho podać ocenę i jej uzasadnienie? ;)

Peonia napisał/a:
Jeśli rodzic X widzi oceny dziecka Y, to znaczy, że ocena jest jawna dla ogółu. Potem rodzic X dyskutuje z innymi rodzicami, ze dziecko Y, Z itd. jest takie a takie i porównuje, plotkuje itd.
Myślisz, że nawet jeśli wywiesisz tablicę motywacyjną na wewnętrznych drzwiach szafy i jeśli zadbasz o to, by NIKT jej nie ujrzał, to rodzice nie będą między sobą dyskutować, porównywać uczniowskie osiągnięcia i plotkować? ;) :mrgreen:

Basso profondo 

Post nr 17, Wysłany: 2011-09-24, 22:10   

Peonia napisał/a:
Wcale się nie okazało nieprawdą, bo nazwisko, imię ucznia i jego oceny, to dane osobowe.
Okazało się nieprawdą. Tylko musisz przeczytać art. 2 ust. 2 ustawy o ochronie danych osobowych i pod kątem jego treści przeanalizować moje słowa: ustawa o ochronie danych osobowych nie dotyczy żadnych tablic motywacyjnych wywieszonych w klasach.

Peonia napisał/a:
lista dzieci z ocenami nawet w postaci znaczków nie powinna wisieć na tablicy w klasie
Uważam inaczej. Może to działać motywująco i zapewnia każdemu dziecku możliwość porównania swoich wyników z wynikami innych uczniów. Może to też być jednym z działań na rzecz integracji zespołu klasowego.

Peonia napisał/a:
To, że sprawdzisz dyrektora, czy jest rzetelny w ocenie nauczyciela, to się zgadzam, rozwiejesz swoje wątpliwości, ale co ci to da, gdy będziesz się źle czuł
To już nie rozumiem: rozmawiamy o tym, czy to legalne, czy jak ja się będę z tym czuł? Wg mnie odczucia nie mają tu nic do rzeczy. Wywieszenie listy spełnia inne funkcje niż podtrzymywanie czyjegoś dobrego samopoczucia.

Peonia napisał/a:
A jeśli masz 0%, a pracujesz dobrze?
No to właśnie każdy może się naocznie przekonać, że dyrektor krzywdzi dobrego nauczyciela, który spełnia wymagania określone w regulaminie, a dyrekcja mu tego nie zalicza.

Peonia napisał/a:
rolą nauczyciela nie jest karać, lecz wspierać dziecko
Wiesz, na mnie te dogmaty antypedagogiki działają jak płachta na byka. Ja wspieram, kiedy uważam, i karcę, kiedy uważam. A czasami wspieram za pomocą wyciągania konsekwencji.

Peonia 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 18, Wysłany: 2011-09-25, 12:10   

Nie będę dalej dyskutowac, bo taka dyskusja nie ma sensu. Jestesmy z dwóch róznych światów i inaczej pojmujemy rolę nauczyciela. Może od razu wywieś na tablicy ksero dziennika z ocenami, bo o dzienniku w ustawie tez nie ma mowy.

Basso profondo 

Post nr 19, Wysłany: 2011-09-25, 12:46   

Peonia napisał/a:
bo o dzienniku w ustawie tez nie ma mowy
O dzienniku jest.

dddddd 

Przedmiot nauczania: Zajęcia zintegrowane
Post nr 20, Wysłany: 2012-01-25, 13:18   

Peonia , ja w szkole pracuję 21 lat i na 100% masz rację a koleżanki, które podważają Twoje zdanie są mocno niezorientowane. U mojego syna np. w gimnazjum nigdy głośno nikomu nie była podawana ocena. A takie codzienne ocenianie w klasach I-III traci zupełnie na wartości zero efektów, bo są to wiecznie ci sami uczniowie, którzy mają problemy z uwagą, nadpobudliwością, więc lepiej się zastanowić w jaki sposób możesz zmienić ich zachowanie i pomóc im. Pozdrawiam i życzę wszystkim sukcesów.

Odpowiedz do tematu