Przedmiot nauczania: język polski, terapia pedagogiczna, bibliotekoznawstwo
Wiek: 29 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 3043 Skąd: Górny Śląsk
Post nr 31, Wysłany: 2007-08-23, 20:53
Wchodzisz w swój profil i tam masz takie informacje podane, ze możesz mieć obrazeczek pod każdym postem, a także pod swoim nickiem. Ja załączyłam obrazeczki z "Moich obrazów" na komputerze
Post nr 37, Wysłany: 2007-08-28, 21:49 Czy wystarczą studia licencjackie.
W 2005roku ukończyłam studia wyższe o kierunku Politologia-w zakresie Edukacja Społeczno- Obywatelska.Te studia miały mi dać przygotowanie pedagogiczne. Bardzo bym chciała zostać nauczycielem nauczania początkowego, ale nie wiem czy jeśli zacznę studia podyplomowe o kierunku zintegrowane nauczanie wczesnoszkolne to wystarczy by zostać nauczycielem stażystą w szkole podstawowej?Pragnę dodać ,że nie posiadam tytułu magistra -edukację zakończyłam na poziomie licencjata.Zdania sa strasznie podzielone. Jedne osoby twierdzą ze bez magistra nikt mnie nie zatrudni w szkole , inne że studia podyplomowe wystarczą.Jaka jest prawda? Prosze Pomóżcie bo naprawde nie wiem co dalej robić.Dziekuję.
Przedmiot nauczania: język polski, nauczanie początkowe
Post nr 38, Wysłany: 2007-08-29, 07:13
Pierwsze słyszę, żeby licencjata nie mieli zatrudnić w szkole. Masz wykształcenie wyższe i kontynuujesz naukę, więc może tu chodzić jedynie o dobrą wolę dyrekcji. Bywa tak, że niektórzy maja swoje "widzimisię". Życzę powodzenia w nowej pracy, a co do stażu, to poczytaj Kartę Nauczyciela.
nie wiem czy jako licencjat możesz robić studia podyplomowe na takim kierunku, sprawdź. Poza tym móc to moze i mogą zatrudnić, pytanie czy zechcą, mając kandydatów z magisterskim wykształceniem kierunkowym. Ja jako dyrektor raczej bym wolała ludzi jak najlepiej wyedukowanych w danym kierunku. Natomiast jesli licencjat dał Ci uprawnienia pedagogiczne, to moze możesz iść na studia magisterskie w kierunku wczesnoszkolnej edukacji? Dowiedz się.
A co do sprzecznych zdań: wynikają z niejasności przepisów, więc nie są wynikiem złej woli, tylko różnic interpretacyjnych oraz niejednolitości przepisów w różnych kuratoriach.
Bardzo dziekuję za odpowiedź.Z tymi uprawnieniemi tak miało być - taka była koncepcja moich studiów licencjackich.Mam problem ze studiami magisterskimi ponieważ na dyplomie mam wpisane że, to jest kierunek- Politologia. Gdybym ukończyła studia < tak jak to było w założeniu> na kierunku Edukacja Społeczno- Obywatelska to nie miałabym problemu ze studiami magisterskimi.Teraz mogę zdobyć tytuł magistra w tym kierunku, który mnie bardzo interesuje tj.nauczanie zintegrowane 500km. od miejsca zamieszkania, a sami Państwo rozumiecie ,że inwestowanie dużych nakładów czasowych w magisterkę nie pracując w tym zawodzie jest trudne.Zupełnie inna sytuacja jest ze studiami podyplomowanymi.Z nimi nie ma żadnego problemu po moim nieszczęsnym kierunku.No ale niestety w trakcie studiów z nauczycieli zrobili nas politologów Tak to już bywa w naszym kraju.
Mnie w trakcie studiów trzykrotnie zmieniano nazwę kierunku. Od nauczania pocz. przez wczesnoszkolną po kształcenie zintegrowane. Mam szczęście - z drugim członem nazwy "z wychowaniem przedszkolnym" . Dorobiłam jeszcze oligofrenopedagogikę.
Teraz mam przerwę w pracy, ale chętnie będę w temacie , zwłaszcza południowym
Witajcie! Jestem w klasie maturalnej ale w przyszłości chciałbym nauczać dzieci w klasach od 1-3. Jednak jest jeden problem... jestem zmuszona iść na studia zaoczne. Czy po tych studiach dostanę pracę w szkole??? Czy jest koniecznie wymagany papierek że uczęszczałam na dzienne studia?
Post nr 45, Wysłany: 2007-11-05, 13:22 Już w trakcie studiów - możesz trafić do placówki.
Radzę i ŻYCZĘ Tobie , abyś "szła na maxa " z ocenami z zaliczeń i z egzaminów , a już jako studentka możesz znależć uznanie dyrektora placówki . Polska to duża wieś i wieści o dobrych i solidnych studentach niosą się szybko i daleko .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum