Witam otóż ja mam pytanie czy kończąć studia z pedagogiki która uprawnia mnie do naucznia w klasach I-III oraz przedszkolnych,mam możliwość zrobienia studiów podyplomowych,aby uczyć jakiegoś przedmiotu.Mam dokładnie na myśli biologię i przyrodę."Wędruję" po stronkach internetowych,ale niestety nic nie mogę znaleść konkretnego na ten temat. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Post nr 3, Wysłany: 2007-02-18, 19:35 Czy student po pięciu latach -boi się rozmów w dziekanacie.
Dziwi mnie , że o swoje problemy życiowo - zawodowe , pytamy "okrężnie" - po opłotkach.
Wszak wystarczy udać się do upatrzonej uczelni , aby otrzymać pozytywną lub negatywną , ale konkretną odpowiedż.
Odwagi i trafnych adresatów.
berenia
Post nr 4, Wysłany: 2007-03-28, 13:05 nauczanie zintegrowane- po jakim kierunku?
mam pytanie, ktore wiekszosci pewnie wyda sie oczywiste:
po jakim kierunku mozna zostac nauczycielem nauczania zintegrowanego? i jak jest teraz a jak bylo wczesniej- pare lat temu? (czy byly jakies zmiany, nowe wymagania, itp)
Post nr 6, Wysłany: 2007-06-15, 22:15 kwalifikacje do nauczania j. obcego w przedszkolu
Witam!
Jestem nauczycielem (kontraktowym) wychoania przedszkolnego i ksztalcenia zintegrowanego.
Posiadam tez certyfikat DELF z jezyka francuskiego.
Zastanawiam sie, jakie nalezy miec kwalifikacje, aby na tym poziomie moc uczyc (legalnie, oficjalnie itd) jezyka, w moim wypadku francuskiego i jak mozna te kwalifikacje zdobyc?
Szukam sprawdzonych informacji, ale nigdzie nie moge tego znalezc.
Oferta studiow podyplomowych tez nie jest zbyt bogata - na darmowe podyplomowe na UJ (metodyka nauczania jezykow obcych) przegapilam nabor, na AP na dzien dzisiejszy nie ma takiego kierunku.
Interesuje mnie wszystko co dotyczy malopolski oraz ew. Warszawy.
Z gory dziekuje za pomoc!
wielu nauczycieli aby mieć możliwość posiadania np. pełnego etatu zdobywa uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu.
zresztą często dyrektorzy sami proponują to nauczycielom
tak, tak, zgadzam się z tym co napisała agat007 zresztą jeżeli godzin danego przedmiotu jest mało i nie ma możliwości aby był z tego cały etat
nawet Ministerstwo Edukacji i EFS finansuje dla studia uprawniające do nauczania drugiego przedmiotu
Interesuje mnie to, gdyż chciałabym skończyć pedagogikę (nie wiem jeszcze jaką, ale taką, która daje prawo nauczania), a potem jednocześnie robić mgr z pedagogikii i studia podyplomowe z biologii lub przyrody. Dobrze się składa, bo w moim mieście są właśnie takie studia podyplomowe - Uczelnia niepaństwowa. Wiem, że znajoma zaczynała właśnie przyrodę po pedagogice, a nie po biologii czy geografii itd, tylko, że nie mam z nią kontaktu, a w necie nic na ten temat znaleźć nie mogłam. Bardzo chciałabym uczyć przyrody dzieciaczki w szkole podstawowej. Za wszelkie rady, uwagi i podpowiedzi dziękuję, chętnie je przeczytam i wezmę do serca. Pozdrawiam.
Po nauczaniu początkowym. Chyba, ze masz możliwość studiowania na kierunku edukacja elementarna (nie wszędzie jest taki kierunek, ale na UAM tak). wtedy masz uprawnienia od razu do szkoły i przedszkola.
Przepraszam, że piszę tak nieskładnie, ale dziecko mam na kolanach i próbuje mi pomagać
Post nr 12, Wysłany: 2007-07-05, 17:09 Pedagogika elementarna i terapia pedagogiczna. :)
Ja właśnie wybieram się na pedagogikę elementarną i terapię pedagogiczną, ale chciałabym po tym kierunku iść na studia podyplomowe z przyrody, czy mogę ??? W moim mieście jest niepaństwowa szkoła i prowadzi właśnie studia podyplomowe z przyrody i biologii między innymi. Wiem, żeznajoma zaczęła po pedagogice przyrodę podyplomową, ale nie skończyła. Czy ktoś mógłby sie wypowiedzieć ???
Zamierzam się tu "zadomowić "ale jakoś mało aktywny ten wątek
Czyżby nie było tu więcej nauczycieli kszt. zintegr ?
Liczę na wymianę doświadczeń i wspólne rozwiązywanie problemów szkolnych ( i nie tylko )
Tylko czy bedę miała z kim się "wymieniać "?
Wiem jeszcze wakacje , więc może wkrótce pojawią się inni od kl I- III
POZDR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum